Банята - тема 49

• 28 858
  • 738
  •   1
Отговори
# 570
А ако се наеме контейнер за строит.отпадъци..дали нама да излезе по-евтино от 450? Едва ли..но ми стана интересно...

# 571
  • Варна
Не съм проучвала в детайли, но май не. Наемите също са трицифрени, отделно трябва да заплатиш таксата за сметището, труд на някой да ти натовари чувалите в контейнера, разрешение от кметството може би е нужно, за да разположиш този контейнер върху обществена територия.
Някой правил ли го е?

# 572
Да, май е същото. Цъкнах в нета да се осведомя, но таксата извозване си е отделна и влиза в услугата.
Аз си мислех че само поръчваш контейнер на Х цена, и те си го извозват, ама май не е така...
Гледах частни фирми, не знам общината има ли такава услуга и по-евтинка ли е...

# 573
Аз съм проучвала в Интернет. Поне в София се изисква разрешение за поставяне на строителен контейнер, плаща се такса (не помня колко, но е за време). После плащаш контейнера и извозването, както и депонирането (отделен въпрос е дали фирмата с контейнерите изхвърля на сметище и съответно плаща таксата). По стар български обичай, като сложиш контейнер, примерно за седмица, още на втория ден е наполовина пълен с отпадъци от съседи, изхвърлени по късна доба. Обикновено стари мебели и покъщнина, не строителни отпадъци. А самите строителни отпадъци пак се плаща майсторите или хамали да свалят и хвърлят в контейнера. В София общината нищо не прави сама, не предлага подобни услуги.

Скрит текст:
Давам пример - дърво на тротоара (общински), което има нужда от кастрене, защото при вятър събаря керемидите на сграда. Пишеш на общината, уж идват на проверка и ти отговарят, че ще включат дървото в плана за кастрене. От личен опит - 10 години не го окастриха, явно не му беше дошъл редът. Нооо, в отговора на общината пишеше, че може да поискаме разрешение за кастрене (срещу такса, около 100-ина лева беше), с разрешението можем да си наемем сами бригада/фирма за кастрене, да ѝ платим, да подадем заявление за разрешение за извозване на дървесина (пак около 100-ина лева) и да платим и за извозването. Кастренето на високо дърво (каквито са дърветата в центъра) излиза сигурно между 500 и 1000 лв. вече, зависи колко ще режат и колко е високо. Нищо че дървото е общинско, на общински тротоар. Който не иска да плаща за нещо, което не е негово и не е негова работа, чака (Годо), т.е. общината да си свърши работата. Поне в София е така.
Но ако сам тръгнеш да режеш клон, който ти се навира в прозореца буквално, все ще изпищи някой псевдо-природолюбител и до 15 мин. ще дойдат от Столичен инспекторат заедно с полиция, за да ти напишат глоба.

# 574
Скрит текст:
А, не ги оставям аз. Точно преди десет дена окастриха две липи до блока, бях им писала април месец някъде, отидохме на море, звъни ми лелята ние дойдохме, тук една кола обаче пречи, да ни съдействате...съдействах, окастриха, даже и клонаците дойдоха да си съберат. Обаждах се в общината два пъти културно обаче...ако се бяха забавили още малко, бях подготвила остро писъмце до кмета ни.

# 575
Както писах и преди - в София е различно, понякога за добро, понякога за лошо. В случая с общината - за лошо.

# 576
  • София
Най добре изкъртете. Сложете в чували и чак тогава викайте контейнер за боклук.

# 577
Само да спомена, че таксата на сметището, поне за София, е миниатюрна. Преди няколко години се случи да имаме доста малко строителен боклук, няколко чувала, и го закарахме с колата си на предназначеното за това сметище. Беше да кажем стотина килограма и платихме левчета. Неприятните моменти са два - цапаш колата си, но по-неприятното е, че сметището е вит черен път по един хълм, трябва да стигнеш доста високо, за да е разрешено да изхвърляш (отстрани на пътя), а този път е отвратителен, в недопустимо състояние, изровен, удряш дъното на колата и се проклинаш, че изобщо си тръгнал. Ако пътят беше в приемливо състояние, нещата щяха да са доста лесни.

# 578
А според нормативните документи, само лицензирани за тази цел превозвачи (от общината, срещу такса за общината) могат да депонират отпадъци в депото, където отделно си плащат за самото депониране. Т.е. частни лица не трябва да могат сами да си извозват отпадъци в депото.
И преди е писано, че някой може да си натовари боклука (стари мебели, строителни отпадъци и др.) и да си ги закара на сметището. Но по закон не може гражданин да направи това. Ако пък на сметището взимат някакви пари от граждани, решили да свършат тази работа, можете сами да се сетите за какво отиват парите.

# 579
  • София
Да отклоня малко темата от отпадъците и да похваля Феникс Грес. Много добра организация в офис, мострена зала и склад. И огромно разнообразие разбира се.

# 580
А според нормативните документи, само лицензирани за тази цел превозвачи (от общината, срещу такса за общината) могат да депонират отпадъци в депото, където отделно си плащат за самото депониране. Т.е. частни лица не трябва да могат сами да си извозват отпадъци в депото.
И преди е писано, че някой може да си натовари боклука (стари мебели, строителни отпадъци и др.) и да си ги закара на сметището. Но по закон не може гражданин да направи това. Ако пък на сметището взимат някакви пари от граждани, решили да свършат тази работа, можете сами да се сетите за какво отиват парите.
Да видим - от сайта на Столична община, често задавани въпроси:
Къде и как да транспортирам строителни и едрогабаритни отпадъци и земни маси?
Физическите лица, които искат да изхвърлят строителни отпадъци от ремонтни дейности в домакинствата или едрогабаритни отпадъци могат да ги транспортират до депо «Враждебна».
Юридическите лица, които притежават регистрационен документ за извършване на дейности по събиране и транспортиране на отпадъци по реда на чл. 35, ал. 3 от Закона за управление на отпадъците могат да предават строителни и едрогабаритни отпадъци и земни маси на депо “Враждебна“.

Откъде е информацията ви, че гражданите нямат право и защо от Столична община не са разбрали за това?
В депото теглят колата на влизане, теглят я на излизане и издават официален платежен документ.

# 581

Да видим - от сайта на Столична община, често задавани въпроси:
Къде и как да транспортирам строителни и едрогабаритни отпадъци и земни маси?
Откъде е информацията ви, че гражданите нямат право и защо от Столична община не са разбрали за това?

Отговарям в скрит текст, току-виж и от Столична община някой прочете и се ограмоти.

Скрит текст:
НАРЕДБА за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община https://sofia.obshtini.bg/doc/2614874
СТОЛИЧЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

чл. 2, ал. 1
чл. 7, т. 5
чл. 53, ал1, т. 3
чл. 59
чл. 67, ал. 1, т.4

Наредбата е нормативен или общ административен акт, акт е важната дума. ЧЗВ е преразказ на човешки език на актове. Дори въпросните ЧЗВ не успях да намеря на този сайт.

От мен толкова по този въпрос.

# 582
https://inspectorat-so.org/documents/%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0 … D0%BE%D1%81%D0%B8 Третият въпрос отдолу нагоре.
Изобщо не ми е работа да чета километрични наредби, нито съм юрист, нито общинар. Погледнали сме в сайта, попитали сме в депото, казали са ни какво да направим, направили сме го. Насреща получихме официален документ, че сме платили крупната сума от няколко левчета. Това е съществуваща допълнителна възможност, за чието наличие отговаря общината, не гражданите. Темата е за това, да споделяме полезна информация. Толкова и от мен.

# 583
За София: Плащате си малък контейнер да речем 200-220 лв, пълните го 1-2-3 дни и викате шофьора да си го извози. Това е разходът, нищо повече не се плаща.

За София -Център по график за съответната община извозват по 4-5 чувалчета строителни отпадъци свалени предната вечер до кофите. Редовно ги наблюдавам, дори се възползвах като къртихме 7-8 кв. плочки вкъщи.

# 584
За София: Плащате си малък контейнер да речем 200-220 лв, пълните го 1-2-3 дни и викате шофьора да си го извози. Това е разходът, нищо повече не се плаща.

За София -Център по график за съответната община извозват по 4-5 чувалчета строителни отпадъци свалени предната вечер до кофите. Редовно ги наблюдавам, дори се възползвах като къртихме 7-8 кв. плочки вкъщи.

Аз също звънях на общината да потвърдя в кой ден минават в нашия район и предната вечер изхвърлях разглобени мебели, следващата седмица матрак, виждах оставени и други чували с боклук от ремонт. И редовни си ги събират. Иначе, ако е в друг град, вижте  за контейнер от общината. Преди години в такива изхвърляхме битов отпадък и сменяха контейнера. Сега част от общините ги ползват за други цели и могат срещу такса да ги стоварят пред вас. Родителите ми в Благоевград така използваха като ремонтираха банята и таксата преди 4 години беше... 28лв Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт