Банята - тема 49

• 27 879
  • 738
  •   1
Отговори
# 690
Това с космите, които минават в канала и не правят проблем е бомба със закъснител. След години стават здрави запушвания и се налага сериозно чистене. Къде къде по-лесно е с розетката и да не се стига до там.

# 691
  • София
Ще махнеш решетката, която слагат вътре преди отвора към тръбата, за да задържа космите и няма да е проблем. Е, поне веднъж на месец-два предполагам чистиш баните 🤭. Тогава сипваш течен препарат за отпушване в канала (или белина) и малко ще тръкнеш ваничката, и готово. То се усеща, когато се запуши 😂.
Задръстване може да има от дълги женски коси, но то важи и за точковия сифон.
Коса вкъщи след баня - колкото щеш. Наистина рядко се задръства точковия сифон и не се налага да го отварям повече от 3-4 пъти в годината.
Май ще си вкарам трън в гащите с линейния.

# 692
За пода - 1 бих сложила. Класика.

# 693
Тогава сипваш течен препарат за отпушване в канала (или белина) и малко ще тръкнеш ваничката, и готово. То се усеща, когато се запуши

В жилище със стара кухня и недобре направени канализационни тръби ми се налага да "разглобявам" (външни са, на гърба на шкафа) тръбите. Докато не видиш какво се случва с мърсотии и препарати вътре в тръбите, може и да ти се струва лесно. А като се запуши вкопана тръба, без механично отстраняване на тези сплъстени топки не се получава.

Течните препарати за отпушване на канали, както и твърдите такива (на гранули или на люспи), са си все едно и също, в комбинация с разни добавки - сода каустик.

Та така, запушване на ваничката или близо до цедката на мивката/сифона е лесна работа - механично е най-добре. По-дребните неща просто би трябвало да изтичат по тръбата в дебелата тръба и оттам - във външната канализация.

По дилемата за пода "плочки или микроцимент" - микро- или макро-, все си е цимент. Нали не би оставила пода на циментова замазка, ако ще го мокриш силно и редовно?

# 694
Може би е до сифон, до марка, качество или друго. Ние сме с такива дето Lady April пита - проблематични сифони. Аз затова сега за банята на партера питах тук и взех друг модел. Драго беше препоръчала, стори ми се с по-голяма дупка и реших да не се тръшкам сакън да е възжможно най-тънък.

Ние сме с тези или много подобни. Дето с кошничките. Имам чувството, че тези кошнички при по-тънките модели са съвсем мънички и съответно бързо се пълнят с косми.
Намерих цаката по най-бабаитския начин - сифоните стоят без капачки, за да мога просто да се наведа и да вдигна кошничката за 30 секунди, почиствайки я. Отколкото всеки път да махам декоративния капак с приложената в кломплекта кукичка.
Слава Богу моделът вътре е пак с черна ваничка и кошница и си стои почти нормално. Някои приятелки, по-незапознати с материята, даже не предполагат, че това е сифон без декоративния капак.

Относно микроцимента... Аз нали все гледам из руските YT канали за такива неща. Те много правят микроцимент. Включително и за пода. Много отдавна при това, ние тук не го бяхме вкарали толкова в употртеба микроцимента. Гледала съм много видеа за това как трябва да се направи, с какъв именно лак да се лакира, колко слоя (!). Излиза, че това е твърде капризно чудо. За да е както трябва са толкова тънкости, че.... по-добре човек да си купи гранитогрес.

Последна редакция: нд, 07 сеп 2025, 07:01 от Защо ме търсиш?

# 695
И аз съм гледала разни неща в нета, но е друг въпрос дали в България може да се реализира успешно.
Ето, все гледам по ТВ-то как американците просто си купуват боя от магазин и боядисват кухненски шкафове. Но се чудя дали техните бои за тази цел са същите като нашите бои. Дали тези бои, продавани в България, биха издържали интензивно бърсане в кухня. Гледам и как в САЩ заливат пода на гаражи (цимент) с епоксидна смола, но дали тук може да се намери лесно майстор, който да го направи. Гледам също, че пребоядисват емайлирани вани, но дали тук има същите бои (не че имам нещо емайлирано за реставриране).
Купих си от Интернет магазин в балтийска държава ревизионна врата за баня, с изхвърляща се панта и за плочка, така че да не си личи въобще, че има вратичка. Имах и видео (руско видео) с нагледни обяснения как се монтира. Познайте какво каза българският майстор - "Това няма да стане!". Държа си я, с надеждата за следващата баня да намеря старателен майстор, който ще отдели половин час да изгледа 2 пъти видеото и да я монтира.

# 696
  • София
😂 😂 Да, същите бои са и може да се направи, зависи, разбира се и кой как ще го напраеи.. НО... Кой е казал, че само защото го правят американците, значи всичко е безкрайно трайно, качествено и дуракоустойчиво?

Последна редакция: нд, 07 сеп 2025, 09:05 от Angel_Dust

# 697
  • Варна
man_darin_ka, те да не са като нас да правят нещо за "цял живот". Мисля че ние тук сме много обременени от този начин на мислене и искаме "вечни" неща. Аз лично се опитвам да се отърва от този товар и да се радвам на днешните си предпочитания. След 10 години ще има нови работи, всичко ще ми е писнало вкъщи и ще искам промяна, пък то видиш ли е още здраво и читаво - съвсем виновна да се чувствам за желанията си (тук изключвам мебели-бижута, които се предават на поколенията).

# 698
  • София
Обременени сме защото народа като цяло поколения наред не е имал възможностите през 5-10години да подменя и е заседнало в подсъзнанието, освен това, кой е казал, че такова консуматорско мислене и поведение е нещо прекрасно... Иначе вечни неща по принцип няма...
Но в рамките на разсъжденията...
Боядисани кухненски мебели се продават и от завода, съответно може да се направи така че да издържа прилично време. При американците голяма част от шкафовете са дърво или шперплат, което пак си е дърво, те не пребоядисват толкова пластмасово покритие. Ако се направи качествено-следва да е ок, когато се захаби или ще го сменят или пак ще боядисат. Гледах един,, който си направи сам гардероб, дава година по-късно отзив.. Показа поражения по боята, каза си какви са му били грешките, за да стане, как е трябвало и как ще го поправи, като цяло не беше сложил защитно покригие+че някои елементи са се опирали или търкали едни в други при ползване... На никое предаване иначе не ви казват, какво се случва при употреба... За плочки за баня, емайлирани вани... Това са съвсем пък временни решения, колкото в момента да закърпят положението, да изглеждат добре, да продадат имота и после да се оправя собственика ... Изобщо много такива неща се виждат по тези предавания. Това че нещо го дават в ютуб или по телевизията нищо не означава...
Иначе... аз си боядисах една стълбичка от икеа в къщи, супер стана, чистя си я, ползвам я като помощна масичка катеря се по нея, нищо и няма на боята вече втора година... От икея си бях купила боядисана от тях, също няколко години нищо й нямаше, сега плаче за пребоядисване... Та никой не е казал, че и заводските са вечни.

Последна редакция: нд, 07 сеп 2025, 09:45 от Angel_Dust

# 699
За мен е проклятие разправията с майстори, а съм и в недостиг на време. Затова търся трайни решения, извън крясъка на модата и актуалното за деня. А което подлежи на освежаване - прекрасно! Зависиш от своите решения за визия и момент за преправяне.

# 700
Предвид цените на материалите и труда, за мен е излишна показност да си сменяш банята на всеки 4-5 години, ама хора всякакви. Имат пари, угаждат си. Simple Smile

# 701
  • София
😂 Мен също ме втриса при мислълта за основни ремонти на баня, а и не само, през малък период, мърсотия, майстори, неудобства...

# 702
50% от решението е, да си плюеш на ръчичките.
Но, и тогава идва моментът с екологичната, социална, икономическа устойчивост ...
Ако нещо искам да се смени, добре- ще го сменя,  но междувременно искам да е издръжливо.

# 703
man_darin_ka, те да не са като нас да правят нещо за "цял живот". Мисля че ние тук сме много обременени от този начин на мислене и искаме "вечни" неща. Аз лично се опитвам да се отърва от този товар и да се радвам на днешните си предпочитания. След 10 години ще има нови работи, всичко ще ми е писнало вкъщи и ще искам промяна, пък то видиш ли е още здраво и читаво - съвсем виновна да се чувствам за желанията си (тук изключвам мебели-бижута, които се предават на поколенията).

След десет години може да ми е писнала банята, ама двойно повече ще ми е писнало от ремонти, майстори, мръсотия...

# 704
Не съм убедена, че боите и друга строителна и индустриална химия в САЩ са същите като у нас. Да не забравяме, че там химическата промишленост е много-много напред, винаги е било така.
Не мисля, че в тези предавания ще правят нещо, което за 1-2 години ще се изтърка - за боядисаните шкафове говоря. Просто в т.нар. социални медии щеше много бързо да се появи и разпространи като лош отзив.
Има една потребителка, Титина мисля, от Тексас и България, тя обясняваше как боядисва интериорните врати с латекс, там в Тексас. Хич не съм убедена, че леко-меко и подобни латекси в България ще са толкова устойчиви като латексите в САЩ.

Виж, като плочки, мисля, че ние сме напред откъм качество и дизайн - кеф ти италиански, кеф ти испански, кеф ти всякакви. Плочките, които избират най-често в тези предавания по ТВ-то, са предимно местни и ми изглеждат много ретро като дизайн.  Но явно такъв е масовият вкус там и съответно производители и търговци се съобразяват с него.

И редовно ремонтират за препродажба къщи от 50-60-70-те години на миналия век, сега, през 20-те години на този век. Значи и там масово хората не сменят кухня на всеки 10 години максимум.
Не винаги смяната на кухнята е въпрос на пари. С напредване на възрастта самият процес става по-труден чисто психологически и логистично.

Общи условия

Активация на акаунт