Да преправим старите мебели с любов - тема 41

• 16 432
  • 372
  •   1
Отговори
# 105
Клечки за зъби или кибрит в дупките... И навивате винтовете на пантите ... Идеално е за бързо решение. Малконпо-тунинговано е, ако им махнете малко Ц200.

# 106
Сега прочетох за шкафа. Наистина мазките изглеждат като част от ефекта. Мислех, че е някаква техника.
Обаче отгоре с какво е запечатано? Щом не е махан лакът, може ли да се запечата с вакса? Едва ли.
При мен тебеширената боя, запечатана с вакса, не е мръднала, а на една маса с лак се обели много бързо.

Ако помните, бях пускала един соц шкаф. Изшкурих го с шлайфа, сложих боро и го боядисах две ръце с някаква total paint на леко.
Цветът се оказа леко умрял на живо, но свърши вече. Все пак е по-добре от първоначалния му вид. Едната врата я мазах през нощта с боро с четка и сее наслагвало повече. Като минах с боята с валяка, се отличиха чертите от четката.
Няма още дръжки.
 Имах един паркетен лак и минах двата рафта с него за всеки случай. Не промени по никакъв начин цвета.
Скрит текст:
Ето как направих с шаблон  гърба на кухнята. Плочките са някъде от 90те. Ще видим дали ще е издръжливо. Няма да се ползва много.
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 04 май 2025, 07:42 от Дъждец

# 107
  • София
Изглежда добре, само дръжката не ми харесва....
А за синия шкаф писа, така помня с лак...
Аз съжалявам, но на мен не ми седи като ефект, не ми е ок... Даже се чудя дали няма да стане по-добре ако малко поизшкури тук там, поне да стане съвсем застаряло... Може би просто не е трябвало тебеширена боя...

# 108
  • Варна
На мен много ми харесва синият шкаф от предната страница Blue Heart Изглежда ми добре боядисан и тези нюанси в цвета сякаш са търсен и нарочно постигнат ефект. Поне на снимки е много хубав. Само ми се струва, че на горната дясна вратичка декорацията е залепена леко накриво, но може и да бъркам.

И аз да покажа нещо:

Скрит текст:

Преди 2 - 3 години мм домъкна от село това бюро с голяма за него сантиментална стойност в новия ни апартамент, който трябваше да дообзаведем набързо и за без пари.
Мноого го шкурих, мноого го третирах със спринцовки с корселин, бохемит и какво ли още не, защото разбира се беше проядено от дървояди, все пак е било на двора с години. Запълвах десетки дупчици с кит за дърво. Боядисах с 3 ръце тебеширена боя Chalky Paint и 2 ръце лак на същата марка. Дръжката не можах да демонтирам и фъшнах със спрей.
За съжаление обаче забелязвам нови дупчици проядено. Явно не съм успяла да уморя гадините. Засега нямам време да се занимавам повече с бюрото и си седи така. Няма допир с други мебели от естествена дървесина. Да си го ядат там...

# 109
Не съм точно познавач, но ми се струва рисково бюрото да е в дом, в който има и други дървени мебели или елементи - дървоядът всъщност не е червейчето в дървесината, а е летящо - червейчетата са ларви - ядат дървото, правят си тунелче до повърхността и излитат, при което могат да нападнат друга дървесина. Т.е. не е успокоение, че не се допира до друга дървесина. Имай го предвид. Евентуално на остъклена тераса е по-безопасно, ако разполагате с такава - разбирам, че е със сантиментална стойност и не предлагам да се разделите с него.

# 110
  • Варна
Благодаря. То всичко останало е талашит. Подът е ламинат. Вероятно ще го разкараме в крайна сметка. Аз не го искам, но да послужи още малко, докато си оправим някои други по-важни неща.

# 111
И аз имах нападното от дървояд старо бюро в селската къща и исках да го изхвърля, вместо да го реновирам, макар че плаках. ММ не даде и го занесе в една от стопанските постройки  - сега е нито ползвано, нито хвърлено. Жал ми е и там да стои, като изпъдено, а ми е от детските години, ама не смея и да го ползвам - дървоядът е голяма напаст.   

# 112
За боядисания в бяло/светло сиво (мониторът ми може да заблуждава) гардероб - през годините при  2-3 опита да намеря нови дръжки установих, че се разминават размерите за винтчетата - междуосие или както там се казва. Не е болка за умиране, старите дупчици могат да се запълнят с кит, да се загладят с шкурка и да се боядисат. Само че аз нямам търпението за такива сръткави дейности.

За кухненските шкафове на Горгонзола, за това, че се ронело ПДЧ-то - то сегашните ПДЧ-та са много по-афиф като качество от едновремешните. И аз се отнасях с пренебрежение към социалистическите СКШ-та, но вече не мисля така. Но са си стари, позахабени, грозноватички, тук-там с отлепени кантове, така или иначе са си дали своето и са за изхвърляне, в първия възможен момент.

Скрит текст:
Мебелите от ПДЧ от 90-те гг. на миналия век, когато вече можеше да се поръчва по размери и дизайн, често са с по-лошо качество - и от едновремешните, и от сегашните. Сегашните дърводелци и цехове за дървообработка тогава бяха все още тип "гаражни" майстори. Например, носеха се легенди как лепят кантовете с ютии, руски ютии, чугунени, тежки, но това беше почти сигурна гаранция за бързо отлепяне на кантовете. 

За дървоядите - имам някакъв спомен, че е писано в темата много отдавна, по-скоро като съвет за импрегниране на дървени мебели за външна употреба, но май вършеше работа и за дървоядите. Чистото дърво, т.е. без боя, го мажеха с отработено масло от двигатели. Всеки по-голям автосервиз, където сменят масло на колите, имат бидони с източено отработено масло (защото трябва да се събира като опасен отпадък). Маслото попива в дървото и импрегнира, а и убивало (по спомен) и дървоядите. Не съм 100% сигурна в спомените си, разбира се.
Чудя се дали може същото третиране да се направи с ново масло за двигатели, а не с отработено (в което има много нагар и сажди от двигателите).

# 113
  • София
Проблемът обикновено е, пе обива дървоядите, не и лаврите, всеки препарат, така, че борбата е дълга, ако приемем, че си струва.

# 114
  • София
Някой казваше, че дървени греди ли, плоскости ли - не помня точно, след обилното намазване с бохемит, ги увивал със стреч фолио и ги оставял така дни наред. Твърдеше, че избивало всичко налично. Не знам дали ще стане за боядисана вече мебел.

# 115
  • София
Не, трябва да се свали покритието

# 116
Маслото трябва да е отработено, но това върши работа за навън (в градина). Дълго време се запазва миризма на нафта. Освен това, веднъж намазано с него, не позволява боя отгоре - прониква в дървесината. Идеално е за сачак на къща, външни греди, перголи, беседки (за тях да се внимава при сядане - да не остане мазно на дрехите - попива бавно).

С такова масло се поддържат старите къщи (Копривщица) и влаковите траверси.

# 117
Нападнатите от дървояди малки мебели се пъхат в голям наелонов чувал или ако са по-големи се завиват/покриват с наелон/брезент. Слагат се таблетки Делиция 1-2-3 бр. в зависимост от големината на мебелите и чувала. Чувалът се връзва хубаво. Ако е под брезент или наелон, отстрани се нареждат гуми или тухли или друго, за да не позволява повдигане на покривалото. След седмица вадите/откривате и след още 7-10 дни дегазация правите мебелите каквото искате.
Всичко това на открити пространства/терени, че газът, който се отделя е силно токсичен.

# 118
На село имаме голям вътрешен навес с дървени греди и по еднов рмее едната имаше дървояд. Няколко пъти със спринцовка обработвахме с бохемит дупките плюс мазане на целите греди.
Тази година дървата за горене бяха пълни с дървояди. Сега ми настръхна косата, като прочетох, че летят.

# 119
Здравейте, този път ще питам, преди да купя. Вече имам стояща лампа Тифани, която я мисля зад дивана в хола. Много ми е красива, обаче е  в цвят бронз, предполагам. И това ограничава избора за полилей за хола. Харесах един с муранско стъкло, от 70те,обаче е със "златни" рамене. Въпросът ми е дали е възможно да се боядиса това златно и в какво, за да пасне с основата на другата лампа. Мястото е малко, та ще са в близост.
Моята лампа. Висока е 180 см.

И полилея/дано се пише така това😊/

Общи условия

Активация на акаунт