Да преправим старите мебели с любов - тема 41

• 24 583
  • 535
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Ти боя ли искаш или лак/байц/масло?
За плътна боя има такива, за които не е нужно да махаш старото покритие.

# 226
Искам да сменя цвета. Исках бели, ама май няма да стоят добре. Ще са като от конфекция. За това, мисля или топъл, дървесен цвят или маслено зелени, а масата да е в топъл дървесен цвят. Но няма да са черни, както са оригинално.

# 227
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Топъл дървесен цвят с боя хич не изглежда като топло и дървесно. По-добре ярък и нахален цвят, т.е. за зеленото съм.
Някъде из старите теми мисля е писано, че има грундове и бои с грунд в тях, при които няма нужда от предварително шкурене. Предполагам и с търсене в гугъл могат да се намерят. Само при омасляването е нужно да се сваля цялото старо покритие.

# 228
Ако свалиш лака на 100% има бял байц и после лак.
Angel_Dust е спец с байцовете, тя може да каже.

# 229
  • София
Ако ще е  плътен цвят https://www.decor-dimotika.bg/products/boi-i-lakove-za-darvo-met … vo-aquachrom-eco/ например, мисля и тикурила имаха боя, при която не е нужно да се шкуриш май и тебеширените са вариант, но тогава трябва да запечатваш. Но например осмо имат цетни масла(и естествени и плътни ярки), но тогава ще трябва да шкуриш. може би не е лошо все пак малко да матираш без да се престараваш , грунд?

Да ви се оплача, няколко дни събирам смелост да лакирам една байцана масичка и понеже никога не съм лакирала ме е страх и само отлагам Simple Smile

Последна редакция: вт, 29 юли 2025, 18:06 от Angel_Dust

# 230
А, ако ползвам плътен цвят, според вас дребните детайли ще се загубят ли?

# 231
Боядисвала съм подобни столове  с плътен цвят с акрилна боя Бетек .Цвета е сиво-син,но на снимките не си личи.

Според мен от този фурнир е почти невъзможно да се свали лака.Ще са нужни многократни нанасяния на препарат и изплакване и в крайна сметка фурнира ще се съсипе.Би могло да се опита с бял лак за светъл прозирен ефект.

# 232
А, може ли да ми снимате целият стол. Как изглежда, боядисан в светло.

# 233
# 234
  • София
гледам го сега на голям екран...мн финни и плитки детайли, даже не съм сигурна за боя, може би наистина препарат и четка...на някакъв клип с нещо като водоструйка щистеха съвсем плитка резба, но може и песъкоструйка да е било идея нямам...с боя според мен ще се загубят мн от детайлите. А и...искаш топло дърво цвят, защо боя....и всъщност миене и освежаване не е ли по-добър вариант?

# 235
Хм, тия столове са релефни, поне седалките, за там ще стане ли с шпаклата?
С четката. Има линк към видео. Wink

# 236
Черни са, angel. С нищо не ми се вързват.
dt, много благодаря! Красиви са!

# 237
  • София
на снимките изглеждат тъмнокафяви, даже не мн тъмно. ти мили ги, да не се окажат само мн мръсни?
дядо ми имаше мн подобни...не знам за мен този стил столове не са за боя, ако бяха без резбите, от обикновенните  - да, но така....
Вариант да изшкуриш и изсветлиш рамката, облегалката и краката и само да освежиш седалката?

В крайна сметка боя винаги можеш да сложиш, но после нея вече ще е още по-сложно да махнеш

Последна редакция: вт, 29 юли 2025, 19:16 от Angel_Dust

# 238
И аз ги помня този модел столове, хич не са ми любими.
Но като предложение за реставрация - пробвай с домакински обезмаслител, но първо обилно обливане с вода, да попие в дървото (може и в банята да го направиш). Оставяш обезмаслителя за 1-2 часа да подейства и търкаш с домакинска тел и/или с грапавото на гъбата за съдове. Аз така практически свалих лака на една от вратичките на гардероб от същата епоха, защото ми беше оставен от предишната собственичка и беше доста замърсен. Гардеробът беше с фурнир т.нар. птичи явор, сигурно се сещате. След 2-кратно пръскане и търкане с грапавото на гъбата на практика фурнирът остана дюс, без лак, много светъл дървесен цвят.

Ако решиш да боядисваш, бих предложила тъмносиньо, варианти доста има на този цвят - от индиго до синьосиво. Цвят графит, но не най-тъмният графит, също би стоял добре, според мен.

# 239
Хм, в черно не съм виждала такива столове, все с кафяв лак са ми попадали и тези на снимка също изглеждаха кафеви.
Плътен цвят боя наистина не е оферта да търсиш "дървесен" цвят, няма да има нищо общо с вида на дърво така или иначе. Щом искаш да личи релефът ще трябва и да е нещо не много тъмно според мен че да се вижда и малко сянка във вдлъбнатините.
Споменавате тебеширена боя но тя би ли издържала триенето от постоянното сядане, дори и след запечатване?

Общи условия

Активация на акаунт