Да преправим старите мебели с любов - тема 41

• 23 458
  • 516
  •   1
Отговори
# 465
Аз съм за омасляваме с цветно масло или байц и прозрачно масло

# 466
  • София
Въпрос на вкус, каква визия търсиш.

# 467
  • София
За маса, която ще се ползва постоянно, аз съм за байц с лак. Случва се да разлееш вино, сок и т.н. или да се надраска от малък художник. Мисля, че поддръжката й ще е по-лесна.

# 468
  • София
От др страна при маслото можеш да поправиш дефект само на определено място, ако стане нещо с лака трябва да се сваля и прелакира цялостно.

Последна редакция: сб, 22 ное 2025, 09:25 от Angel_Dust

# 469
Именно за повърхност подложена на тормоз и лесната корекция предложих масло,ако не се търси лъскав ефект разбира се.

# 470
Матов ефект търся. И да е с лак пак ще е мат или най-много сатен. Останалите мебели имат елементи от орех и са матови. По-скоро питах за поддръжка и с кое се работи по-лесно. До сега съм правила мебели с тебеширена боя и лак, както и дървен материал с импрегнатор. С масло точно не съм работила. Благодаря за отговорите!

# 471
  • София
Маслото е най-лесното нещо за работа, единствено внимаваш да не сложиш прекалено мн, по-добре няколко мн тънки слоя, всеки след изсъхване на предния, отколкото един дебел... И ест при него имаш от време на време да мацваш нов слой. Бих ползвала тонирано масло. И купи си хубаво, качествено такова.

Иначе  лакът би бил по-лесен за поддръжка, ако не се наранява, в смисъл да не го нараниш механично или недай боже да оставиш нещо влажно или горещо и да побелее.

# 472
  • В градината...
Хиляди пъти - масло.

# 473
Здравейте, предстои ми боядисване на ПВЧ мебели. Надраскала съм повърхността с финна шкурка, обезпрашила съм. Това до тук. Сега търся мнение за боя Леко Пуърпоинт цвят опал. Това ми препоръчаха в Практис в нашия град.
Моля да споделите вашия опит пребоядисването- на кутията не пише да се грундира точно ПДЧ, минимум две ръце са необходими за покриване и предполагам не ми е нужно друго покритие отгоре за да не се драска лесно

# 474
  • Пазарджик
Здравейте, предстои ми боядисване на ПВЧ мебели. Надраскала съм повърхността с финна шкурка, обезпрашила съм. Това до тук. Сега търся мнение за боя Леко Пуърпоинт цвят опал. Това ми препоръчаха в Практис в нашия град.
Моля да споделите вашия опит пребоядисването- на кутията не пише да се грундира точно ПДЧ, минимум две ръце са необходими за покриване и предполагам не ми е нужно друго покритие отгоре за да не се драска лесно
Мисля, че е добра боя. Аз тези дни трябваше да боядисам стари маси и врата. Близките бяха закупили някаква боя не помня марката, но доста бюджетна и три ръце - беше катастрофа. Взех след това на Витекс ами нямам думи. Скъпа е, но от раз има прекрасен резултат

# 475
Аз понятие нямам от бои за мебели, ще се водя по съвети от форума преди да купя, защото имате опит.
И не знам дали Леко-то е бюджетно, цената е около 22 лв за мисля 600 мл. Пълен лайк съм. Не ми се вижда скъпа, макар, че няма да е само една кутия. Но на тези здрави мебели искам да дам нов живот, а този фурнир хич не ми харесва.
Може би Витекс ...
Ще поизчакам за вашите мнения и опит

# 476
  • София
Аз съм ползвала на Сократес и съм доволна - вече няколко години не не мръднала от врати на гардероб в антре, които се пипат и блъскат постоянно. Библиотека също с нея съм боядисвала, но съм слагала и грунд на същата марка.
Любопитно ми е да пробвам Леко TotAll Paint. Има хубави готови цветове, както и акрилатните им AQUA. ( гореспоменатата от Aleksandropulis не съм я чувала).

# 477
Грешката е моя в името на боята.. Правилното е Леко TotAll Paint, а цвета , който ме интересува е опал.
Благодаря, даже не знам откъде ми дойде така да прекръстя боята.
Така както пишете виждам положително отношение към боята на Леко. Ще взема да я пробвам, без да слагам грунт и нанесена с валяк. Поне две ръце и спазено както е описано от производителя.
Може да ви споделя снимки
Лека вечер

# 478
Здравейте отново. Питах ви за боя на Леко в преден пост и бях прикачил снимки на мебелите, които ще боядисани.
Така, зашкурих леко с финна шкурка, обезпраших и минах 3 ръце. Боята покрива добре, но ми се струва, че няма да издържи на употреба, надраскване. Повърхността на мебелите според мен не е дървен фурнир и затова не сложих грунт (така прочетох в упътването).
Другото, което на мен не ми допадна е вида на боядисаните мебели. С тази абсолютно матова боя без никакъв гланц изглеждат някак постно, безжизнено. Докато боята беше неисъхнала имаше лек гланц, който после изчезва.
Мострата в магазина си е точно такава безгланцова.
Имам да си добоядисам около стъклата, но ви показвам като визия. Добре, че сложих старите дървени дръжки, та да има живец.
На фона на тъмно зелената стена обаче стои добре.

# 479
  • София
Не стои лошо, изглежда свежо, но да- на мебели в цвят отива да имат сатенен завършек (аз не харесвам гланц). Ако искате такъв ефект, а и за допълнителна здравина против надиране, можете да минете отгоре с прозрачен сатенен финиш. Има на Сократес полиуретанов лак на водна основа.

Последна редакция: нд, 21 дек 2025, 16:34 от Skiorche

Общи условия

Активация на акаунт