Да преправим старите мебели с любов - тема 41

• 20 374
  • 472
  •   1
Отговори
# 435
Гледам аз по HGTV-то, че американците ползват едни големи свредла, когато трябва да изкопаят дупка за бетон за колони за основи.
Сега видях, че има по нашите магазини по-малки, градинарски, които се слагат на бормашина или винтоверт.
Примерно това https://praktiker.bg/bg/Aksesoari-za-gradinski-mashini/SVREDLO-S … -PREMIUM/p/138993

Може пък да помогне малко да се улесни работата по копаене на дупки, ще поразроха почвата поне малко.

# 436
  • София
Не става за такъв камънак, един приятел до нас пробва за оградата си и в крайна сметка пак с кирки и лопати действаха... То и багер за къщата трудно намерихме, един счуи зъб на кофата, другия само като видя и не си дигна телефона повече😂
 А имам за пролетта проект да си направя едно хълмпе стъпаловидно - дупе да ми е яко😅 и мм ми е казал, че това са си мои проекти-да се оправям както си знам😁

# 437
  • Варна
хаха, значи еднакви проблеми имаме.
Шарлот, ще слагам и трици. Макар, че не знам.... наблизо има цех, правят дръжки за инструменти/мотики и т.н./.
Там има планини от стърготини, дребно, едро, бук е. Ходих там да ми направят нови колци за домати / че и градина имаме на баба при къщата и нищо не се роди тази година, даже и картофи няма, само зелен боб и тиквички Simple Smile))/, казаха ми, взимай колкото ти трябва. Плана ми е да си мулчирам с техните отпадъци, че ако трябва да купувам мулч за 100кв.м, не ми харесва сметката.
И понеже съвсем съсипахме темата, докато не са ни измели, Angel_Dust, каква дробилка имате? Ще купувам, в плановете ми е.
Да терасираш терен е много трудоемко, успех! При мен поне е почти равно.

Последна редакция: чт, 23 окт 2025, 22:58 от Flash*

# 438
Накрая ще излезем съседи Simple Smile. Все с каменисти места се сражаваме.

# 439
  • София
На макита е нашата, мога да погледна утре модела, ме знам имат ли различни, ако искаш ще ти пиша на лични.

# 440
  • София
О, стърготини от широколистни е супер! От иглолистните много вкиселяват почвата. Глината навремето с пясък я облагородяваха баба и дядо. Ама много пясък и години наред довнасяха заедно с компост и животинска тор.
Къде е този цех? Не е около мен, но ако имаме път с половинката, бих метнала няколко чувала трици в багажника.
Дробилката ни е Vilager. Не е топ, но става - суровите клони по-лесно ги дроби от сухите.

# 441
Дробилка Райдер върши работа - има два вида - режещи и мачкащи (сигурно не е официален термин). По-добри са мачкащите, другите са свързани с консумативи, които се хабят, чупят...

# 442
  • Варна
Много ви благодаря!
Ще купувам догодина, защото има доста 'отпадъци' от дървета и храсти.

Raya, за Етрополе и околностите говоря. Но съм сигурна, че такива малки цехове и предприятия има навсякъде и просто не ги знаем.
С питане става, съседи, колкото по възрастни, толкова по-добре Simple Smile Много са полезни, защото знаят всичко Simple Smile
До тази година например не знаех, че са построили и отворили ЕЦ за комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, работеща на биогаз произведен чрез анаеробно разграждане на биомаса от растителни и животински субстанции. Нямат страница в нета, ако не ти каже някой, няма как да знаеш. Обаче отпадъчния им материал е дигестат т.е. биотор, който ако се използва правилно е супер за обогатяване и подобряване на почвата.
Оказа се, че има и цех за бетонни изделия, плочки ... аз се чудех от къде и как да купя и най-вече докарам градински бордюрчета, стъпки и т.н. .
Мале колко работа съм планирала ... в работата не знам, ама в плановете съм топ! От 400 км градина редя.

# 443
  • София
Ако не мечтаеш, цял живот осъществяваш чужди мечти. Това за ЕЦ от биомаса не бях го чувала. Благодаря!

# 444
  • София
Браво на вас, момичета!

# 445
Онази жена с полилея, който показах ме излъга. Уточни адрес, с каква поръчка го искам и изчезна. Работела на пълен работен ден. Заедно с нея, изчезна и обявата. Обаче харесах друг. Човека каза, че преди 20 год.го е купил за кристален. Изпрати ми го същия ден. Днес го мих. Според мен не е кристал. Но съм улучула по късмет същия цвят патиниран метал като лампата Тифани, която ще е в близост. Метала е мед-телчетата са червени и се огъват лесно. Медта патинирака по напина, по който изглежда  моята лампа. Стъклото е ръчно духано, дебело, тип Мурано. Около 40 те год. бил модела. Френски или белгийски/а може и да си е холандски/
Днес го мих с мека четка и разтвор от литър топла вода и по супена лъжица бял оцет и бебешки шампоан. Цветчета бяха жълти. Всичко блесна. Утре ше го дивършвам още веднъж с този разтвор и микрофибърна кърпа и после уж трябва да го напръскам със спирт и вода. Метала изобщо няма да пиоам. Искам си го тъмен.
След първонапалното ми разочарование, че не е кристал, въпреки че бил качествено, ръчно работено стъкло и уж оловно стъкло, реших да си дебна за кристални висулки. Тук се продават, защото тези пилилеи се разглобяват и някои хора имат висулки за продаване.
Скрит текст:
Снимките от продавача

Висулката, преди измиването

Метала на двете лампи

Трите лампи са свалени, за да се побере в кашона за изпращане.
Извинявам се многото снимки, след малко ще ги сложа в скрит текст. От телефона не успявам.

Последна редакция: ср, 05 ное 2025, 19:59 от red soul

# 446
Висулките са фасетирани и е вероятно да са кристални. Някога са влагали усилия в качествен материал, а не в ерзаци. Ако подлежи на сваляне, занеси в антикварен магазин висулка и запитай какъв е материалът.

# 447
А каква е съдбата на онази зелена врата, Ред?

# 448
А каква е съдбата на онази зелена врата, Ред?
Тя ще има реплика. Пак ще е врата към банята, но ще е реплика по снимка. Тези, които ми реставрират столовете и бюфета, ще ми я направят.
Шарлот, всичко се сваля. Тези лампи са тотално разглобяеми. И могат да се допълват.

# 449
.

Последна редакция: ср, 12 ное 2025, 22:45 от vilka43

Общи условия

Активация на акаунт