Да преправим старите мебели с любов - тема 41

• 20 515
  • 477
  •   1
Отговори
# 465
Аз съм за омасляваме с цветно масло или байц и прозрачно масло

# 466
  • София
Въпрос на вкус, каква визия търсиш.

# 467
  • София
За маса, която ще се ползва постоянно, аз съм за байц с лак. Случва се да разлееш вино, сок и т.н. или да се надраска от малък художник. Мисля, че поддръжката й ще е по-лесна.

# 468
  • София
От др страна при маслото можеш да поправиш дефект само на определено място, ако стане нещо с лака трябва да се сваля и прелакира цялостно.

Последна редакция: сб, 22 ное 2025, 09:25 от Angel_Dust

# 469
Именно за повърхност подложена на тормоз и лесната корекция предложих масло,ако не се търси лъскав ефект разбира се.

# 470
Матов ефект търся. И да е с лак пак ще е мат или най-много сатен. Останалите мебели имат елементи от орех и са матови. По-скоро питах за поддръжка и с кое се работи по-лесно. До сега съм правила мебели с тебеширена боя и лак, както и дървен материал с импрегнатор. С масло точно не съм работила. Благодаря за отговорите!

# 471
  • София
Маслото е най-лесното нещо за работа, единствено внимаваш да не сложиш прекалено мн, по-добре няколко мн тънки слоя, всеки след изсъхване на предния, отколкото един дебел... И ест при него имаш от време на време да мацваш нов слой. Бих ползвала тонирано масло. И купи си хубаво, качествено такова.

Иначе  лакът би бил по-лесен за поддръжка, ако не се наранява, в смисъл да не го нараниш механично или недай боже да оставиш нещо влажно или горещо и да побелее.

# 472
  • В градината...
Хиляди пъти - масло.

# 473
Здравейте, предстои ми боядисване на ПВЧ мебели. Надраскала съм повърхността с финна шкурка, обезпрашила съм. Това до тук. Сега търся мнение за боя Леко Пуърпоинт цвят опал. Това ми препоръчаха в Практис в нашия град.
Моля да споделите вашия опит пребоядисването- на кутията не пише да се грундира точно ПДЧ, минимум две ръце са необходими за покриване и предполагам не ми е нужно друго покритие отгоре за да не се драска лесно

# 474
  • Пазарджик
Здравейте, предстои ми боядисване на ПВЧ мебели. Надраскала съм повърхността с финна шкурка, обезпрашила съм. Това до тук. Сега търся мнение за боя Леко Пуърпоинт цвят опал. Това ми препоръчаха в Практис в нашия град.
Моля да споделите вашия опит пребоядисването- на кутията не пише да се грундира точно ПДЧ, минимум две ръце са необходими за покриване и предполагам не ми е нужно друго покритие отгоре за да не се драска лесно
Мисля, че е добра боя. Аз тези дни трябваше да боядисам стари маси и врата. Близките бяха закупили някаква боя не помня марката, но доста бюджетна и три ръце - беше катастрофа. Взех след това на Витекс ами нямам думи. Скъпа е, но от раз има прекрасен резултат

# 475
Аз понятие нямам от бои за мебели, ще се водя по съвети от форума преди да купя, защото имате опит.
И не знам дали Леко-то е бюджетно, цената е около 22 лв за мисля 600 мл. Пълен лайк съм. Не ми се вижда скъпа, макар, че няма да е само една кутия. Но на тези здрави мебели искам да дам нов живот, а този фурнир хич не ми харесва.
Може би Витекс ...
Ще поизчакам за вашите мнения и опит

# 476
  • София
Аз съм ползвала на Сократес и съм доволна - вече няколко години не не мръднала от врати на гардероб в антре, които се пипат и блъскат постоянно. Библиотека също с нея съм боядисвала, но съм слагала и грунд на същата марка.
Любопитно ми е да пробвам Леко TotAll Paint. Има хубави готови цветове, както и акрилатните им AQUA. ( гореспоменатата от Aleksandropulis не съм я чувала).

# 477
Грешката е моя в името на боята.. Правилното е Леко TotAll Paint, а цвета , който ме интересува е опал.
Благодаря, даже не знам откъде ми дойде така да прекръстя боята.
Така както пишете виждам положително отношение към боята на Леко. Ще взема да я пробвам, без да слагам грунт и нанесена с валяк. Поне две ръце и спазено както е описано от производителя.
Може да ви споделя снимки
Лека вечер

Общи условия

Активация на акаунт