Промениха ли се хората след пандемията?

• 13 551
  • 355
  •   1
Отговори
# 195
Разбира се, че е тесногръдо. Отделно не им е и работа кой и защо какво носи.
Аз съм носила маска и преди ковид истерията,  покрай грипните пикове - януари-февруари всяка година. Защо - основателна причина съм имала, няма да я  разкривам, защото смятам че тя не е работа на непознати.

Дори хипохондрия не се ползва правилно в случая!
Хипохондрията е да си измисляш несъществуващи болежки, които реално нямаш.
Другото е естествено желание да искаш да не си болен, да не се заразиш и е нормално да се пазиш - да не искаш да се тикаш до болните.
Разликата е голяма, според мен.
Моя приятелка с новородено бебче беше отишла до супермаркета с маска. Малко момиченце я видяло и попитала майка си защо каката е с маска и родителката на всеослушание казала - Ами, защото се побъркаха хората и станаха идиоти. И си отминала. Flushed
Нямам думи.
Всеки си преценява дали, кога и защо да носи маска и преди, и след ковид пандемията. Дали има възрастен човек вкъщи, за когото една привнесена обикновена настинка би била фатална, дали новородено бебе без имунитет или дете с хронично заболяване, дали ти самият си уязвим, дали не искаш да пръскаш бацили или пък всичко ти е наред, но просто не искаш да си нонстоп болен и затова в час пик ще си сложиш маската в метрото... е абсолютно и категорично ОК. Всеки си решава и изобщо не гледам на тези хора като на хипохондрици, а на съвсем нормални, предпазливи хора. Има ги все още и нямам нищо против. И далеч ги предпочитам пред хора, на които грам не им пука и не се съобразяват дали ще заразят някого или не и какви ще са последствията.

Последна редакция: чт, 24 апр 2025, 14:54 от АлисаВСтранатаНаЧудесата

# 196
  • Melmak
Също да не изпада в ужас като види човек с маска Wink
Не, то не е за изпадане в ужас.

Просто хората наистина почна да ги тресе хипохондрия. Няма как да знаем всеки какви причини има за да си сложи маска.
Като искат, нека си носят. Ама да не се карат с личната да изписва профилактичен антибиотик и антибиотик за сопол.

# 197
Също да не изпада в ужас като види човек с маска Wink
Не, то не е за изпадане в ужас.

Просто хората наистина почна да ги тресе хипохондрия. Няма как да знаем всеки какви причини има за да си сложи маска.
Като искат, нека си носят. Ама да не се карат с личната да изписва профилактичен антибиотик и антибиотик за сопол.

Правиш в момента внушението, че всеки носещ с маска, се кара с лекарите и иска АБ.
Усещаш ли се как си ги съчиняващ....май не.
Не се карам нито с ЛЛ, нито пия АБ на лягане и на ставане, а маска описах кога нося.

Обобщението ти е неадекватно, сори.

# 198
  • Melmak
Не, това го написа ти. Аз написах, че няма как да знаем кой защо носи маска. Не вървя да питам хората с маски един по един по каква причина са с нея. А, че има хипохондрия и че хората луднаха, е друга тема, но е и факт. Също както е факт, че във влака и автобуса няма драма да се кашля и киха, ама в самолета е голям проблем. Дали в едното, или в другото, все тая.

# 199
  • Deutschland/HE
Като ходя при ЛЛ и имам хрема и кашлица, слагам маска. Написано е и на вратата. Ако нямаш маска, помощничката ти дава. Още преди пандемията ЛЛ работеше с маска през зимния сезон.

# 200
  • Варна
Преди няколко години изкарах лоша пневмония. Даже душ едва си вземах, задушавах се. Остана ми.
Ако сложа маска, ще се задуша. Пробвах по време на пандемията.
Дано не ми се налага.
Мразя маските.

# 201
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Ами всъщност не е ненормално хората да започне да ги тресе нещо,
имайки предвид, че реално за поколенията, които сме сега живи подобно нещо не се беше случвало.
Да, знам, че на някои нищо не им се случи, включително и в близкия им роднински и приятелски кръг, но не малко хора не изтеглиха дългата клечка в това раздаване.
За себе си мога да кажа, че тъй като съм имала късмета преди тази пандемия да нямаме сериозни боледувания от този тип - т.е. не съм висяла с деца с пневмонии, бронхити и подобни по болници, както се случва на немалко хора - обикновено съм възприемала подобен тип неразположения като настинка, с която дефакто сме се справяли бързо и лесно. Считам, че сега ми се е изострил погледа и отношението към тези неща, и най-вече считам, че съм длъжна да се отнасям с уважение към околните и да не ги оставям да гадаят тежкото ми бухане и течащият ми нос проста алергия ли са и да се притесняват. Считам също, че е трябвало да ми светне в кратуната още преди пандемията, че в лекарския кабинет е редно да ходя с маска - и заради себе си, и заради околните.

# 202
Далеееееееееч преди ковида гледах с лошо око на болни хора в автобуса. Винаги всъщност ми е правело лошо впечатление! Няма как да ги гледам усмихнато съответно.
Вече и начина по който гледаме ли..е обект на критика?!

ПС..не е хипохондрия. Здрав разум се нарича.

Здрав разум е да се отдалечим максимално от кихащи и кашлящи на секундата, като спрем дишането!
А, ако няма такава възможност, каквото стане.......Накриво можем да гледаме, ако някой кашля без да си закрива устата.
Носенето на маска навън е малоумно и показва изключително невежество. Дори може да се нарече средновековно мислене. През средновековието са забранявали на болните от чума да отварят прозорците на домовете си, за да не заразяват останалите!
Никога не ходя с маска при лекарите. Ако нещо ме е нападнало се лекувам с консултации по телефона и АБ, ако е наложително. Но точно тогава не посещавам лекари. Така беше и с ковида.

Последна редакция: пт, 25 апр 2025, 01:27 от vl

# 203
  • По света и у нас
Аз съм против маските, но днес момчето ми беше леко болно и сам предложи да иде на училище с маска защото кашля. За мен това има логика - ти си болния, разбира се, сложи си маска да си държиш вирусите залепени за нея, а да не ги разпръскваш. Даже имай повечко маски да си ги смеляш през деня.

# 204
На ден се губят часове в чатене, вместо да се чуят за 10мин дори.
Сега си пускат гласови, да не губят време да пишат.

След пандемията в самолет пътувам с маска. Спестява ми доста разболяване. Преди, ден след като съм пътувала със самолет съм болна. Последния ковид изкарахме като "самолетен подарък" от завръщане от лятна ваканция от чужбина през 2023. Не че една маска спасява от всичко, но до някаква степен минимизира рисковете.

Последна редакция: пт, 25 апр 2025, 09:22 от _re_ge

# 205
Моите наблюдения са, че повечето хора, включително аз, станахме по-внимателни и съобразителни. Идва им на ум да си сложат маска, ако отиват в болница или ако са болни, а се налага да са сред хора.

Други, като се редя някъде  на опашка, направо са отгоре ми, което преди нямаше да ми направи впечатление, но сега ме дразни.Също така,  все още колеги идват на работа болни,  една наскоро твърдеше, че е сигурна, че не е заразна, нищо, че беше с 38 градуса.
Друга не била заразна, защото вече била на оправяне и й останала само кашлицата. Маски не им хрумва да сложат, да не говорим, че могат да си работят от вкъщи, за което всички им казваме, но явно се приема за някакво геройство. Още преди Ковид за мен е неуважение към другите да ходиш болен на работа. Тук изключвам, разбира се, хора, които нямат избор, заради кофти работодатели.

# 206
  • SF
Има го това, но аз не съм писател. Като съм навън и в движение, въобще не ми е до телефон и чатове, проверявам, може нещо откъслечно и кратко да отговоря, предпочитам да се обадя и за кратко да кажа подробно кое какво, и да се изясни. Като се храня пък, телефон изобщо не гледам, какво остава да съм с компания, вместо да си говорим, да гледам телефон, това никога не е било. Ако се случи, ще е неуважение. Жените, с които съм бил, никоя не си е гледала телефона, или в чантата забравен, или на масата на вибрация и поглед в мен. Ти си там да си с човека, хората.

Не знам, Есме, може би защото общувам и тергетирам последно време само зрели жени(30-40), с които се срещам, не с момичета на 20. Wink
Сладурани осъзнати 25-30 има, но са рядкост.

Даже се дразня, когато телефонът ми непрекъснато мига, вибрира, получава нещо... От време на време свалям и часовника си. Всякакви глупости: last minutes оферти, предложения за козметични процедури, само защото веднъж съм ходила и съм предоставила тел. номер, приятелка ми праща снимка на нещо от Лидл - ама какво е това? Коментар няма, само снимката. После я питам - пуснали някакво ново протеиново мляко и ми го снимала, за да знам. Колко ли да ме интересува това в момент, в който работя, или разговарям с някого, или се целувам с някого, или съм на кино....
Представям си, ако въртя и любов по телефона и оня отсреща е влюбен и срамежлив.... Има да ми праща гифчета, емотиконки, снимки на цветя. Толкова е тъпо и безинтересно, че ако не събере кураж да ми покаже на реална среща колко е креативен и романтичен, доброто момче ще си замине, пък колкото и да е добро.

# 207
  • По света и у нас
Същата работа и тук. И това най-мразя на платформите дърпат те да ги гледаш.
И приятелката ми пуска ли пуска видеа с покъртителна информация с които да ме впечатли колко е умна и в крак с новините.

А то знанията ни се изчерпват до несъвършенството на алгоритъма на ютюб….

# 208
Как пък не ме дърпат платформите да ги гледам..
Да не казвам голяма дума, но тези идиотскитe reels съм и гледам 1 клип на месец и то като максимум. Хората гледат по 50 на ден поне.

# 209
Като ходя при ЛЛ и имам хрема и кашлица, слагам маска. Написано е и на вратата. Ако нямаш маска, помощничката ти дава. Още преди пандемията ЛЛ работеше с маска през зимния сезон.

Моят ЛЛ беше по средата на юни с 2 маски. Тази година.
За кратко беше свалил маската, но явно е размислил и пак носи, дори по 2.

Как пък не ме дърпат платформите да ги гледам..
Да не казвам голяма дума, но тези идиотскитe reels съм и гледам 1 клип на месец и то като максимум. Хората гледат по 50 на ден поне.

Аз не знам дали и 5 за година гледам. Нямам време и търпение да гледам видео.
Предпочитам четене, ако преценя, че ми е интересно - продължавам, ако не - хикса.

За хората, които са си самодостатъчни - много са причините, но тенденцията е в световен мащаб, от преди пандемията. Висок стандарт, модерни комуникации, не е като едно време - само срещи на живо и в най-добрия случай стационарен телефон.

Общи условия

Активация на акаунт