За бащите, които възпитават дистанционно

• 1 892
  • 23
  •   1
Отговори
В съседна тема видях пример за баща, който възпитава 3-годишното си дете, като му спира телевизията и му се кара, защото се било заляло с нещо.

Аз лично имам чувството, че има доста бащи, които неглижират децата си, не им обръщат внимание, но в същото време имат изисквания как да бъде възпитавано детето, имат си в главата някакъв идеал, на който трябва да отговаря. Спрат телевизията на детето, защото е вредна или защото го наказват, и си излязат, оставяйки детето на майката, която да прокарва възпитателните му норми. И майката, която е оставила детето да гледа телевизия, за да може да изчисти, без детето да се мята и пада върху мокрия под, да сготви или да се изкъпе, трябва някак да свърши тези неща, с дете, което иска внимание и ѝ пречи, прави и бели нарочно, защото тя прави нещо друго, тъй като е твърде малко да се занимава самостоятелно без участващ възрастен с някоя игра, а единственият начин да стои мирно, е да е пред екран. Едва ли някоя майка би имала нещо против бащата да каже/предложи той да се позанимава с детето за час-два, вместо то да гледа телевизия, която е вредна.

Бащата си има някакъв идеал, че детето не трябва да се залива с вода, а трябва да стои чисто и сухо. Естествено, решението му е да се скара на 3-годишното защо се е заляло с вода, без да се сети да го преоблече. Ами то и майките със сигурност предпочитат децата им да са чисти и сухи, но да им се скарат, едва ли е работещо решение, ако са малки и са разлели водата случайно.

# 1
В съседна тема видях пример за баща, който възпитава 3-годишното си дете, като му спира телевизията и му се кара, защото се било заляло с нещо.

Аз лично имам чувството, че има доста бащи, които неглижират децата си, не им обръщат внимание, но в същото време имат изисквания как да бъде възпитавано детето, имат си в главата някакъв идеал, на който трябва да отговаря. Спрат телевизията на детето, защото е вредна или защото го наказват, и си излязат, оставяйки детето на майката, която да прокарва възпитателните му норми. И майката, която е оставила детето да гледа телевизия, за да може да изчисти, без детето да се мята и пада върху мокрия под, да сготви или да се изкъпе, трябва някак да свърши тези неща, с дете, което иска внимание и ѝ пречи, прави и бели нарочно, защото тя прави нещо друго, тъй като е твърде малко да се занимава самостоятелно без участващ възрастен с някоя игра, а единственият начин да стои мирно, е да е пред екран. Едва ли някоя майка би имала нещо против бащата да каже/предложи той да се позанимава с детето за час-два, вместо то да гледа телевизия, която е вредна.

Бащата си има някакъв идеал, че детето не трябва да се залива с вода, а трябва да стои чисто и сухо. Естествено, решението му е да се скара на 3-годишното защо се е заляло с вода, без да се сети да го преоблече. Ами то и майките със сигурност предпочитат децата им да са чисти и сухи, но да им се скарат, едва ли е работещо решение, ако са малки и са разлели водата случайно.
Видяли сте мои коментари и сте извадили думите телевизор, заливане и наказание.
Първо това нещо не е така, второ за да дам пример  че ако родител по някакъв начин възпитава дете другия не е нужно да се намеси а да изслуша.Дете че се е заляло с вода няма как да е наказано просто ми дойде като пример а не че се е случвало.Телевизията за 5 минути също е мек вариянт, да се спре за да те изслуша детето защото като му я спра се разсърди за 5 минути но после може да те изслуша и да разбере какво е направило и че не е правилно.Щом цяла тема е породил моя коментар добре, но все пак никой като цяло не го е правил или мислил за такова нещо да наказва.

# 2
Така, освен да му приказваш и да му се караш на детето, какво правиш? Някаква алтернатива предлагаш ли му, грижиш ли се за него?

# 3

Бащата има представи от каменната епоха за възпитание на деца и за вода.
Да прочете малко по темата. Има дори методи за успокояване на по-палави деца или малки деца именно чрез метода на водата - да се плацикат, например да слагат гумени играчки в бидето (или леген ако няма биде) и да си играят с водата, да ги мият, да се пръскат, разбира се с родител до тях.

Дори е за препоръчввне децата да си играят на масата със солта, захарта, да отварят/затварят солнички, захарници, дори да се изсипе нещо, на масата е. Така се научават на различни форми, усъвършенстват движения на завъртане/отвъртане.

Да си поеме ролята на родител в реала този баща, да се научи да преоблича.
Няма да му се скапе реномето.

И най-вече да не прави от мухата слон какво се е случило.

# 4
  • Бургас
За да раздава наказания един човек, първо следва да се погрижи да въведе норми и правила.
Ако детето ти се залее с вода - показваш Х на брой пъти как да пие. Обясняваш защо да внимава и т.н. Ако си го правил редовно и няма резултат, едва тогава прилагаш наказание.

Да присветеш за два часа вкъщи и да въвеждаш ред е глупост.

Детето ти се учите да те слуша всеки ден, просто трябва да общуваш с него. И ако трябва да му спираш телевизора, за да стигнете до общуване, то такова липсва на основно ниво.

# 5
Така, освен да му приказваш и да му се караш на детето, какво правиш? Някаква алтернатива предлагаш ли му, грижиш ли се за него?

Аз не му се карам,не знам от къде ви идват тези мисли.За грижи не ви познавам не знам как си гледате детето/децата но единствено когато не се занимавам с него е докато спи.Детето не му липсва нищо и не помня да не е казало че иска нещо и не го е имало.Сутрин аз ставам с него за да си почива майка му , аз му готвя, аз го обличам аз го къпя с майка си влиза като ме няма иначе не иска.Научен е вече че събота и неделя е с тати и ходи където тои иска (миналата седмица искаше 14 площадки но намерих само Sunglasses.Така че съм от хората които си гледат детето много над нивото на другите.

# 6
Детето не му липсва нищо и не помня да не е казало че иска нещо и не го е имало.

Това не е за хвалене.

# 7
Детето не му липсва нищо и не помня да не е казало че иска нещо и не го е имало.

Това не е за хвалене.

За хвалене е, защото моето е на 3 но това което иска е да рисува, иска топка да рита иска неща които го влекат и не са глупости.Няма разбира се да купя 1кг шоколад защото е искал но като цяло детето иска неща които му помагат за неговата възраст, за това казвам че не е лишен когато каже че иска нещо.Тои е на 3.5 и знае повече стихотворения от второкласник.Тои слага масата защото иска а не защото го караме, като се прибере първата му работа е да си дръпне столчета да стигне мивката и сам да се измие.

# 8
Добре е, че иска само образователни материали и да яде броколи.

# 9
Факт е, че по традиция много бащи не прекарват време с децата си и просто не ги познават - според мен оттам идва проблема. Съответно се опитват да изградят авторитет бързо и рязко и или получават отпор (ако детето е по-големичко), или то започва да се страхува от тях (ако е малко). Съответно не могат да изградят доверие и връзка с него и по-късно това отключва проблеми.

Затова се радвам много като видя в парка татковци с колички. Или баща да рита топка със сина си, или дори да бъде "разкрасяван" от дъщеря си. Все по-често виждам бащи, които прекарват време с децата си и това ми дава надежда, че макар и бавно нещата вървят към по-добро.

# 10
Добре е, че иска само образователни материали и да яде броколи.
Не виждам какво повече да кажа, не приемате чуждо мнение.Яде това което му се яде, знае че не се яде сладко за вечеря а има десерт който евентуално може да е сладък.Знае че като помоли нещо,защото тои не иска а пита дали може и ако реша че е правилно го получава.

# 11
Иванов, дамите ти се разсърдиха, че заключи предната тема, и не можаха да ти нашокат канчето достатъчно.
Ама последно, нали майката водеше детето сутрин на детска, щото ти почваш работа от 6 часа, пък ти го прибираш, а сега, кой става с него и го оправя?
И, няма нужда да се обясняваш във форума колко добър баща и партньор си.
Това се опитай да го обясниш на жената.
Пък, ако искаш наистина съвет от форума,  по добре си признай наистина какво сгафи, вместо да разказваш приказки от хиляда и една нощ, как си оставил неизмита вилица и чехите накриво, и жената тръгнала да те замеря с тенджери и да те гони от вкъщи

Последна редакция: пн, 14 апр 2025, 19:13 от Прекрасная Василиса

# 12

Аз не му се карам,не знам от къде ви идват тези мисли.За грижи не ви познавам не знам как си гледате детето/децата но единствено когато не се занимавам с него е докато спи.Детето не му липсва нищо и не помня да не е казало че иска нещо и не го е имало.Сутрин аз ставам с него за да си почива майка му , аз му готвя, аз го обличам аз го къпя с майка си влиза като ме няма иначе не иска.Научен е вече че събота и неделя е с тати и ходи където тои иска (миналата седмица искаше 14 площадки но намерих само Sunglasses.Така че съм от хората които си гледат детето много над нивото на другите.

Ето това е твой цитат:
Цитат
Детето се залее примерно аз му се скарам тя ми отвръща с така не му се карай или нещо подобно тя контролира как да го накажа ( спирам му телевизията) и като кажа че аз съм решил така да направя и се почва пак същото

Това според мен е абсолютна неадекватност, да му скараш за 5 минути и да го метнеш на майката да се оправя. Този пост ме провокира, но е за нещо, което отдавна си мисля, мъжът ми също е такъв неангажиращ, но наказващ и критикуващ, за подобни неща се оплакват и някои приятелки от техните мъже. Тази тема не е за теб, ти не си центърът на тази тема, моля не я обсебвай само да се оправдаваш.

# 13
И майката, която е оставила детето да гледа телевизия, за да може да изчисти, без детето да се мята и пада върху мокрия под, да сготви или да се изкъпе, трябва някак да свърши тези неща, с дете, което иска внимание и ѝ пречи, прави и бели нарочно, защото тя прави нещо друго, тъй като е твърде малко да се занимава самостоятелно без участващ възрастен с някоя игра, а единственият начин да стои мирно, е да е пред екран. Едва ли някоя майка би имала нещо против бащата да каже/предложи той да се позанимава с детето за час-два, вместо то да гледа телевизия, която е вредна.

Всеки има идеали, дори и бащите. Simple Smile
Майката има уста да обясни на бащата всичко това, а ако не вдене, пълното право да му връчи детето и чистенето, за да отиде да пие кафе с приятелка например.
Мъжете не са виновни, че не изисквате от тях да си поемат ролята на съпрузи и бащи. Те си карат по линията на най-малкото съпротивление. Вината е на жените, които се нагърбват с дейности, които не са по силите им. Не изискват или не знаят как да изискат помощта, от която има нужда.
И пак стигаме до поговорката за лудия и баницата...

А иначе е вярно, че само майките обичат децата си безусловно. Бащите имат нужда от „заслуги“.

Научен е вече че събота и неделя е с тати и ходи където тои иска (миналата седмица искаше 14 площадки но намерих само Sunglasses.Така че съм от хората които си гледат детето много над нивото на другите.

Това не е гледане, това е разглезване, да не кажа и осакатяване на детето. То няма нужда от баща, който го води на 100 площадки, има нужда от баща, който го обича и приема такова, каквото е. Но и баща, който възпитава. Който служи за коректив на възпитанието на майката, ако кривне настрани.

Накратко – детето има нужда от баща, който обича майка му. И двамата заедно му осигуряват определени граници и сигурността между тях.

Последна редакция: пн, 14 апр 2025, 19:04 от Как' Сийка

# 14
Иванов, дамите ти се разсърдиха, че заключи предната тема, и не можаха да ти нашокат канчето достатъчно.
Ама последно, нали майката водеше детето сутрин на детска, щото ти почваш работа от 6 часа, пък ти го прибираш, а сега, кой става с него и го оправя?
И, няма нужда да се обясняваш във форума колко добър баща и партньор си.
Това се опитай да го обясниш на жената.
Пък, ако искаш наистина съвет от форума,  по добре си признай наистина какво сгафи, вместо да разказваш приказки от хиляда и една нощ, как си оставил неизмита вилица и чехите накриво, и жената тръгнала да те замеря с тенджери и да те гони от вкъщи
Защо всички се хващат за думички от нещо което на дълго и широко съм написал и описал, а се пише за чехли и тн.На новата ми работа с този график съм от днес миналата седмица бях с друг график.А преди това съм почивал повечко.Това което пишете за 6 сутринта и взимане на обяд казах в другата тема че няма как да стане и не е полезно за детето но си го мислех да го направя.За това и тук казвам че детето сега знае че събота и неделя е с мен.Преди това дори и да не сме били заедно с жена ми аз без проблем мога да отида там, не съм със заключена врата и да не мога да влезна просто не оставам да спя там.Това дете не е от 1 месец а е от много повече и аз съм се грижел по същия начин.Имал съм моменти да се прибера и да съм изморен и да поиграя по малко, имало е и преди проблеми когато сто неща са ми на главата детето иска нещо но аз не съм обръщал много голямо внимание, но всичко което пиша съм го правил.Темата я заключих защото реших да приключа аз това дълго чакане за себе си да не се натоварвам.След като и писах все пак не се стигна до решение завинаги разделени.

Да отговоря и тук на дамата по горе, не е до разглезване че ще отиде на сто площадки а до това че когато съм с детето събота и неделя не ми пречи тои да каже къде иска да поиграе да види нови неща и тн.Детето вижда и от двамата обич но в момента не е по едно и също време.

Да добавя и за въпроса с моя цитат.
Написал съм го погрешно исках да дам някакъв пример не че се е случвало..Преди седмица жена ми слага вечерята и и отива до кухнята тои хваща чаша з вода и излива в яденето, тя се връща и му се кара в случая аз не взимам отношение и не виждам защо да се намесят.За телевизора примера пак не се разбира ще го кажа по просто, детето трябва да излезе но до последно гледа телевизия времето минава и трябва да тръгне не е облечен не е готов, гася телевизора и казвам докато не станеш да се оправиш няма да има телевизия или докато не събереш играчките си няма да има.Детето не иска няма телевизия става и ги събира , в случая жената ще каже аз ще ги събера по бързо но тя се меша в това което аз съм определил за правилно и се получава разминаване.

Последна редакция: пн, 14 апр 2025, 20:01 от Иванов 668956

Общи условия

Активация на акаунт