Брак само с подпис

• 742
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте, с приятеля ми решихме да подпишем в гражданското само с кумовете. Въпросът ми е, дали е задължително да имаме халки, чаши и шампанско. Казаха ни, че струва 60лв (но никой не каза, това с ритуалите ли е, или без🤷 ).

# 1
Питайте тях. Предполагам, че това е цената на ритуала, а чашите, питката и т.н. трябва да си осигурите вие.

# 2
  • София
В залата не осигуряват халки, чаши и шампанско.
За ритуалите би трябвало да се доплати. За музика също.
Върнете се и питайте на място.

# 3
Въпросът ми е, дали е задължително да имаме халки, чаши и шампанско. Казаха ни, че струва 60лв (но никой не каза, това с ритуалите ли е, или без🤷 ).
Не е задължително, ако не ги искате, и без тях ще сключите брак

# 4
  • София
Наши приятели сключиха безплатен граждански брак. Нямаха право на нищо.

"При избор на безплатно сключване на граждански брак - той се оформя само по документи, съобразно изискванията на семейния кодекс. Нямате право на ритуал, право на снимане (фото и видео) и озвучаване."

https://svatbi.sofia.bg/booking?ritual_type=wedding_ritual_hall

Разрешиха ни само една обща снимка, след приключване на церемонията.

# 5
Ако само искате да разпишете, даже би трябвало да е безплатно. Ритуалът е по желание, както и халки, шампанско и т.н.

# 6
Не са задължителни халките и останалите изброени. Отивате, сверяват документите, четат ви текста, ако сте съгласни, подписвате и това е.

# 7
  • София
Само подпис е безплатен.
Явно са ви включили някакъв ритуал.
Иначе би трябвало да подпишете декларация за отказ от услуги.
Щом сте платили някаква услуга, трябва да сте получили фактура и в нея да пише каква услуга сте искали.
Нищо не е задължително, но пък е важно какво сте поискали. Ако сте платили ритуал и ви говорят за халки и шампанско, пък вие нямате, само ще е загуба на време и пари. Може би за тази цена са включили само музика и право да се снимате в залата (те са по около 30 лв. всяка от услугите).

# 8
  • Melmak
Безплатното е само влизаш и подпис. Без музика, без приветстване, без нищо.
Ако сте платили трябва да видите какво точно сте платили. Зависи и от самата община.

Платихме за музика и право на снимане. Изрично казахме, че няма да имаме фотограф и пак искаха да платим, защото правото на снимане било ритуала. Както и да е, халки, шампанско и чаши няма да ви осигурят, носите вие.

# 9
Не е безплатно, има с ритуал и без ритуал. Не е задължително, попитай има ли ритуал и какво се очаква.

# 10
  • София
Само подписването е безплатно, когато не се ползват допълнителни услуги.
Това, че си позволяват да искат пари за музика и за снимки, когато хората отказват такива, не е допустимо.
Неслучайно се иска при насрочване на дата и час - в документите да присъстват или фактура за платени услуги или декларация за отказ от такива.

# 11
  • Телиш/Плевен
Само подписването е безплатно, когато не се ползват допълнителни услуги.
И аз така мислех, но сестра ми сключи брак по този начин миналата седмица и имаше такса. Зависи си от самата община и затова трябва да се пита.
Скрит текст:
За другото вече са отговорили - халките, чашите и шампанското не са задължителни.

# 12
  • Melmak
Ако е само подпис не би трябвало и 25 лв да искат. Ама наистина само влизаш и се подписваш без почести и музика. Но явно общините си измислят таксички, а като е за хубаво и хората не искат да се занимават да питат кмета защо!

# 13
  • Телиш/Плевен
Ама наистина само влизаш и се подписваш без почести и музика.
Точно това беше - влязохме в една стаичка, подписаха се със зетя, после ние с моя годеник като свидетели и това беше. За около три минути беше цялата работа. Затова казвам, че явно във всяка община е различно и трябва да се пита.

Общи условия

Активация на акаунт