Безопасността в детските градини

• 1 663
  • 25
  •   1
Отговори
Онзи ден чухме за избягало дете от детска градина в Пловдив. Вчера още едно дете е избягало, този път в София. А случаи има и отпреди. Въпросът ми е по какъв начин се осигурява безопасността на децата в градините и как да оставим детето си там и да бъдем спокойни, че ще си го приберем живи и здраво? Мисля, че е време да се организира протест за затягане на мерките за безопасност в детските градини. По същия начин, по който много българи излязоха да протестират за обезопасяване на пътищата в страната след случая с малката Сияна. Проблемът не е никак маловажен. Изтръпвам при мисълта, че може да бъде допуснато малко дете на 3-6 години да обикаля самичко по оживени булеварди.

Последна редакция: ср, 16 апр 2025, 19:03 от mariamp28

# 1
  • Варна
Ами голяма роля играе и родителя. Започвате отрано с обясненията, че от градината сам не се излиза. Хич не са толкова малки, много неща разбират.

Нашата градина се заключваше и не съм чула да е имало изобщо някога случай на излязло дете. Не знам от това какво повече може да се изисква и защо е нужен протест.

# 2
Нещата са комплексни. Ще дам пример за работеща система.
Вратата на градината е заключена. Отварянето става само с бутон отвътре като казваш кой си и защо си дошъл. Идва да ти отвори възпитател, т.е. няма как някой да се измъкне. Сутрин понеже е натоварено има часове за водене. След 8 ни можеш да си водиш детето. Тогава вратата се отваря свободно. Влизаш и си предаваш детето в групата. Няма как да се измъкне някой, защото децата излизат извън групата с възпитател. Свободно излизат от групата само при заключена врата.
Вратите на двора са винаги заключени.
Вземането на децата става пак чрез звънеца, идват и ти отварят. Ако са на двора се обаждаш през оградата.
Т.е. от страна на институцията има достатъчно персонал и подходяща материална база.
От друга страна имаме и родителите, които подпомагат процеса като спазват правилата и обясняват на децата си, че не трябва да излизат сами.
Ако имаме 30 деца и 3 жени персонал и нямаме пари за такава инсталация не знам как ще стане.

# 3
Не мога да повярвам че за толкова години не са решили проблема с вратите.

# 4
  • Варна
Кой казва, че не са го решили. Защото има единичен случай, огласен в медиите? Той в никакъв случай не е правило.

# 5
Явно има градини и градини. Не навсякъде вратите на двора се заключват. Също така има и деца като моето, които изпитват трудности в разбирането и комуникацията. Едно дете на три години невинаги може да разбере какво може и какво не може. При отключена врата на двора и една-две жени на 30 деца много сценарии са възможни.
От есента досега поне за три случая на избягали деца се съобщаваше по медиите и е цяло чудо, че са с щастлив завършек.

Последна редакция: ср, 16 апр 2025, 19:04 от mariamp28

# 6
  • Варна
Ами избирайте си градините тогава. И все пак обяснявайте на детето, не се знае колко разбира и кога ще му просветне в главата обясненото от вас, може и да стане в точния момент. Но не може да вдигате ръце, че вие не можете да направите нищо, а да изисквате само от другите. И на тях не им е кеф да стават такива неща, повярвайте. А като две жени на 30 деца не ви устройва, избор на частни градини има голям. Там не са толкова много децата и вратите със сигурност са под контрол.

П.п. Около нас има 2-3 градини, зейнали врати не съм видяла, хем всеки ден минавам отвън.

П.п. А протеста за какво?

# 7
На позната палавото дете се беше скрило в храсти и като се прибрали децата вътре си тръгнало към тях 🫣 Видял го някой от персонала и го спрели.
Първо госпожата не си е преброила децата преди да ги прибере, второ вратата на двора не е била заключена.
Така, че разбиращи деца също правят пакости.

# 8
В малки населени места не можем да си избираме градините, нито има частни такива. И се предполага, че след като си си поверил детето на някого, този някой поема отговорност за него докато не си го прибереш. Протест за увеличаване на персонала в детските градини, защото не е ок да има 1-2 възпитателки на 30 деца, както и за осигуряване на охрана. Не всяка градина разполага с жива охрана.

Последна редакция: ср, 16 апр 2025, 19:06 от mariamp28

# 9
Според мен нещата не са толкова критични, просто медиен шум. Десетки хиляди деца ходят на градина, при това са хитри и изобретателни. Каквито и разумни мерки да се вземат, все ще се случи някога, то самолети падат в края на краищата.
Иначе не е лошо да се вдига шум за да се стресне малко персоналът и да внимават повече, евентуално да се вземат и още мерки, ама чак протест???

# 10
  • София
В дг на сина ми вратата имаше стегнат механизъм и дете не можеше да я отвори (аз я отварях трудно). Отделно имаше и охрана.
И според мен проблемът не е масов, а изключение.

# 11
  • София
А в големите градове да не мислите, че може да се избира. 🤣

# 12
Не мога да повярвам, че в темата има толкова майки, които смятат, че 3 госпожи (2 + възпитател) са окей за 30+ деца. Нашата група е от 32 деца и имаме две със СОП. За да излязат на двора, когато ресурсния не е наличен (а той не е всеки ден), разчитат на медицинска сестра. Как точно могат да се грижат за безопасността на всички? Пълен абсурд е, и това че се примиряваме и с надвишения брой на децата и с малкия на учителите сме виновни самите ние.

В нашата детска градина бяха 30 до скоро. Вече са 3-та група. Незнайно как приеха още 2 деца допълнително и сега са 32. Леглата са 30, шкафчетата са 30. А средната посещаемост в групата беше 28-29 деца последните месеци. Писах в групата ни само аз ли го намирам за неприемливо и нямаше НИКОЙ съгласен. Как да ида при ръководството да се разправям като съм единствената недоволна?
Пълна апатия във всички..

# 13
32 деца в група е направо абсурдно. Не искам да съм на мястото на госпожите и лелите в тази група. Не мисля, че е по силите им и възможностите да обърнат адекватно внимание на всяко дете. Дано няма инциденти.

# 14
  • София
В Пловдивския случай има много, много притеснителни неща. Поне ако може да се вярва на медиите - с опитите да се покрие, с другите проблеми около директора.
Не бих бързала да обвинявам учителки след като гледах интервюто с директора. И не бих била спокойна ако детето ми е в тази градина.

Общи условия

Активация на акаунт