Безопасността в детските градини

• 1 661
  • 25
  •   1
Отговори
# 15
След случай в градината на синът ми започнаха да заключват дворната врата след 8:30 - т.е часа до който всички деца трябва да са оставени в градината. Отключваха в 4:30. Ако искаш и трябва да си вземеш детето между тези часове се звънеше на странична врата ( главен вход) казваш кой и за какво си и чакаш да ти предадат детето.
Децата бяха в 3 група , едно момиченце неспазващо никакви правила избяга с друго под ръка докато госпожата е в тоалетната. Имахме страхотни преподаватели, които наистина си вършеха перфектно работата и беше единичен случай в който обаче родителите знаейки на какво са способни дребосъците им не раздухаха случая, но и никой не искаше да се стига до там защото наистина госпожите бяха страхотни.
За мен процеса трябва да е двустранен, както родителите да обясняват какво не трябва да се прави и какви последствия може да има така и градината да направи максималното за да не се стига до там.

# 16
  • Пловдив
Вратите на нашата градина се заключват ( портата на двора) и за да доведеш детето и вземеш детето , звъниш на звънец и го взема/ води учител или леличката.
Не е редно групите да са огромни, но такова е положението и не мисля, че скоро ще се промени, просто за безплатна грижа и с липсата на кадри не виждам как точно “ кадърните “ управляващи ще направят организационни промени.
Алтернатива е частна градина при възможност, но пък там често нямат собствени дворове и ги вадят в местни паркове , което за мен е по- рисково и е неприемливо ( да се вадят от учебната база).

# 17
Алтернативата за мен е високи такси и повече добавки от общината за да се осигури адекватен персонал. На всеки му е ясно, че таксата на месец е нищожно малка. Повишаването обаче няма да бъде подкрепено. Сигурна съм. Един от аргументите ще е “да имат за тях високи заплати и да крадат …”

# 18
  • Варна
Каква такса, те не са ли безплатни вече?

# 19
Каква такса, те не са ли безплатни вече?
Май да. При това положение държавата осигурява финансиране от собствения си
оскъден бюджет. За мен ако има такса ще има повече приходи и възможност за повече персонал, специалисти и дори повече неща за децата.

# 20
Вратите на нашата градина се заключват ( портата на двора) и за да доведеш детето и вземеш детето , звъниш на звънец и го взема/ води учител или леличката.
Не е редно групите да са огромни, но такова е положението и не мисля, че скоро ще се промени, просто за безплатна грижа и с липсата на кадри не виждам как точно “ кадърните “ управляващи ще направят организационни промени.
Алтернатива е частна градина при възможност, но пък там често нямат собствени дворове и ги вадят в местни паркове , което за мен е по- рисково и е неприемливо ( да се вадят от учебната база).
Аз да попитам какво разбираш под безплатно.
Какво е точно безплатното в държавата детска градина.
Напротив всички си се плаща.
Какво като спестяваш таксата в градината.
За всичко си намират начин да искат пари.
И тоест безплатното е една стая където играят децата и спят и се хранят за всичко друго си плащаш.
Безплатно разбирам за нищо да не искат пари от родителите.

# 21
Танчето, за кое са ви карали да плащате? И колко ви е излизало като сума на месец това допълнително нерегламентирано плащане?

# 22
  • Варна
Хайде да не обобщаваме. В нашата градина за 4 години са искали разни дреболии за децата, но освен такса (беше преди години) друго не са ни карали да плащаме. Децата влязоха в прясно ремонтирана стая, с чисто нова тоалетна, чисто нова кухня, чисто нови легла, дюшеци и мебели. Една стотинка не сме дали за тези неща. Вие като плащате, това си е ваш избор.

# 23
И ние сме събирали на доброволни начала някакви примерно по 10-15 лв. в началото на учебната година за консумативи, които не достигат като листове, флумастери, ей такива неща. Но то, като ги разхвърляш за цялата година, се получава по левче на месец.

Последна редакция: нд, 20 апр 2025, 15:58 от Мила Атова

# 24
Аз да попитам какво разбираш под безплатно.

Пробвай с частна градина и веднага ще разбереш какво имат предвид под „безплатно“. И да, държавата е обещала някаква сума за компенсация, но на практика не могат да ги вземат, защото от общините им правят милион въртели, за да не платят.

# 25
  • Пловдив
Безплатна е. Нямате такса , която ви задължават да плащате.
Ако се събират пари , то те са ДОБРОВОЛНО събирани и никой не е длъжен да ги дава. И обикновено е нещо от сорта на 10 лв на месец.
Не знам някъде в развития свят да ти гледат детето 8 часа , да го хранят няколко пъти на ден, да осигуряват занимания и образователни дейности, които НЕ се заплащат, а се изисква пожелателна такса в размер на 10 лв на месец, която ИЗпбщо може и да не дадеш.

Има допълнителни дейности- ако не желаеш- не записваш детето и не плащаш.

Да ти хранят детето с топла храна ежедневно не е никак малко, нито, че му осигуряват топло и чисто място за спане.

Последна редакция: нд, 20 апр 2025, 16:01 от Lore.lay

Общи условия

Активация на акаунт