С какво ви дразнят свекървите? – 163

• 30 913
  • 755
  •   1
Отговори
# 600
  • Варна
А и реално преди да се запознаеш със свекървата, имаш близки. Те не се изпаряват. Защо свекървата се спряга като единствен/основен вариант за помощ?

П.П. Говоря от гл. т. на снахата. Ако става въпрос за сина, е друго.

Е кой е казал, че е единствен.Никъде не съм прочела аз, че само свекървата трябва да помага на снахата. По принцип кои близки имаш превид,  освен майка ти ? Оставяла ли си детето си  за един ден на  приятелка да кажем, или за част от ваканцията  ? На мен са ми помагали, да, но ситуацията ми беше такава, че наистина нямах близки около мен за няколко години. Но за помощ , да го вземат от градина и да го погледат докато свърша работа, за час. И не винаги ми е било удобно, ама се е налагало.
 И всъщност никой не ви кара да гледате внуци , да помагате и да поддържате отношение със снахите си, че и със синовете си  един ден.Няма нищо задължително и непременно. Кой както иска е.Щом не искаш да помагаш и да си близка със семейството на сина ти един ден, най-вероятно ще е така.

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 10:18 от Vessi_to

# 601
  • София
Приятелки имах/м предвид. На майка ми почти не съм го оставяла.  През ваканцията не сме го оставяли никъде. Пътуваме заедно.

Държа да съм близка със сина си. Дали ще бъдем близки с евентуалната снаха, зависи дали ще си паснем като характери. Това няма общо с гледането на дете. Няма как да бъда близка с човек, с когото не сме от "една кръвна група". Не виждам и необходимост от това.

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 10:28 от milenaka

# 602
Винаги има разминаване, като пръстов отпечатък са характерите. Един вика врат, друг вика - шия.  Същото , но буквите са други  и не  е пъзел за напасване.
 Въпрос на търпение  и внимание към другия, не да  се изтъкваш - аз, та  аз,  и не пускаш върха. Другият също има мнение, достойнство, може да те послуша, чуе, може да не отрази , не е  огледало. Да е  без напрежение само, става някак.

# 603
Аз разбрах какво има предвид Vessi_to, и всъщност смятам, че е много мила, дано попадне на мила снаха също, най-малкото разговорлива, да си имат приказката. Никога не бих дала детето си на приятелка.

# 604
  • София
Ясно е, че има разминаване в характерите. Няма два напълно еднакви характери. Въпросът е дали при разминаването може да има напасване. Защото има характери, които могат да се напаснат и оттам евентуално да се изгради близост, но има и характери, които не могат да се напаснат. Ако е вторият вариант, за каква близост може да става дума (със или без роднинска връзка)?

И на двете ми приятелки имам пълно доверие (с едната се познаваме откакто се помним). Повече, отколкото имах на свекървата.

# 605
  • Варна
Аз разбрах какво има предвид Vessi_to, и всъщност смятам, че е много мила, дано попадне на мила снаха също, най-малкото разговорлива, да си имат приказката. Никога не бих дала детето си на приятелка.
Твърде е рано още, кой знае колко неща ще се променят. Но ще се радвам да се разбираме .Всъщност - каквото , такова. Аз за себе си знам, че ще подходя с разбиране и усмивка изначално , не със студено поведение.Защото има хора още преди да познават някого вече им е враг Satisfied Пък кой от каквото има нужда.
Иначе относно разминаване в характерите - то и със собствените ни деца  го има, все пак Simple Smile Няма напълно еднакви хора. Колкото и да държим да сме близки с тях.Точно това понякога даже дразни снахите, връзката мама - синче.
Доверието в приятелките няма общо с това, да се чустваш спокойна да ги ангажираш  да ти гледат детето при нужда, особено ако самите те имат малки деца също.Дори да знаеш, че няма да ти откажат, не винаги се чувства удобно човек.

# 606
  • София
Скрит текст:
Твърде е рано още, кой знае колко неща ще се променят. Но ще се радвам да се разбираме .Всъщност - каквото , такова. Аз за себе си знам, че ще подходя с разбиране и усмивка изначално , не със студено поведение.
Защото има хора още преди да познават някого вече им е враг Satisfied
Скрит текст:
Пък кой от каквото има нужда.
Иначе относно разминаване в характерите - то и със собствените ни деца  го има, все пак Simple Smile Няма напълно еднакви хора. Колкото и да държим да сме близки с тях.Точно това понякога даже дразни снахите, връзката мама - синче.
Да, много незрели са такива очаквания. Няма как да знаеш предварително дали ще харесаш или намразиш човек, когото не познаваш. Как може да се заричаш, че ще искаш близост с човек, за когото нямаш представа какъв характер ще има? Или как може да се заричаш, че ще бъдеш враг с човек, за когото нямаш представа какъв характер ще има? И двата варианта са незрели.

# 607
А защо се изключва това, че снаха и свекърва може да си допаднат и да станат приятелки? Само защото не се е случило при едни, не значи,че не може да се получи при други.
Че и съвети се дават това да не става. Защо?
Това, което при вас не е проработило, може да проработи при други хора.
Въпрос на късмет е.
За мен разликата в годините не е важна. Имала съм приятелки по-възрастни от мен с 20 години, а и по-млади от мен с 20 години.
Приятелството може да е различно, не е задължително да е от тези доживотните, от които и аз имам само няколко бройки.
Но и не мога да нарека просто познати хора, с които се виждам често, помагаме си, споделяме си доста неща, имаме еднакви интереси и общи теми.
В този смисъл, свекърва ми е моя приятелка.
И не виждам нищо лошо в това.
И да, ужас, но даже я моля за помощ. Аз нямам други роднини освен брат ми, а той живее далеч и има сериозни здравословни проблеми напоследък. Така че съм дала пълномощно на свеки, като има нужда да се оправя някой документ като съм чужбина.
А колкото до гледането на деца, тук пишеше преди често Марулета, която доста често си гледаше внучката. Не мисля, че се чувстваше нещастна от това, даже напротив. И също така имат добри отношения в разширеното семейство, както и не личи тя да се лишава от личен живот. Доколкото си спомням, споменавала е и пътувания, а даже беше записала и някакъв курс.
Ами значи може, просто въпрос на късмет и все пак да има човек малко желание.

# 608
Тя иска да има отношения със семейството на сина си, и би дала от себе си добро отношение и всичко в тази посока, а вече времето ще покаже. Има майки, които даже се страхуват синът им да не се ожени, да не отидат на заден план, други, които им е все едно, тя явно е по-топъл, емоционален човек, отворен.

# 609
  • София
А защо се изключва това, че снаха и свекърва може да си допаднат и да станат приятелки?
Скрит текст:
Само защото не се е случило при едни, не значи,че не може да се получи при други.
Въпрос на късмет е.
За мен разликата в годините не е важна. Имала съм приятелки по-възрастни от мен с 20 години, а и по-млади от мен с 20 години.
Приятелството може да е различно, не е задължително да е от тези доживотните, от които и аз имам само няколко бройки.
Но и не мога да нарека просто познати хора, с които се виждам често, помагаме си, споделяме си доста неща, имаме еднакви интереси и общи теми.
И да, ужас, но даже я моля за помощ. Аз нямам други роднини освен брат ми, а той живее далеч и има сериозни здравословни проблеми напоследък. Така че съм дала пълномощно на свеки, като има нужда да се оправя някой документ като съм чужбина.
А колкото до гледането на деца, тук пишеше преди често Марулета, която доста често си гледаше внучката. Не мисля, че се чувстваше нещастна от това, даже напротив. И също така имат добри отношения в разширеното семейство, както и не личи тя да се лишава от личен живот. Доколкото си спомням, споменавала е и пътувания, а даже беше записала и някакъв курс.
Кой го е изключил?

# 610
Да се заричаш каква свекърва ще си е същото като да се заричаш каква майка ще си.
Всеки се е заричал някога: „Аз като имам деца един ден, никога няма да...“. И след време се усещаш, че правиш точно същото. Simple Smile
Затова отдавна съм спряла да се заричам за каквото и да е, защото животът обича да си прави шеги и да отправя предизвикателства.

# 611
А защо се изключва това, че снаха и свекърва може да си допаднат и да станат приятелки?
Скрит текст:
Само защото не се е случило при едни, не значи,че не може да се получи при други.
Въпрос на късмет е.
Кой го е изключил?

Цитат
От мен съвет : дистантни и куртоазни отношения. Не е нужно да сте приятелки и най вероятно няма да бъдете. Достатъчно е всяка жаба да си знае гьола. И да се уважавате. Толкова.

# 612
  • София
Скрит текст:
Да се заричаш каква свекърва ще си е същото като да се заричаш каква майка ще си.
Всеки се е заричал някога: „Аз като имам деца един ден, никога няма да...“. И след време се усещаш, че правиш точно същото. Simple Smile
Затова отдавна съм спряла да се заричам за каквото и да е, защото животът обича да си прави шеги и да отправя предизвикателства.
Ето за това говоря през цяллото време. Няма как отсега да се заричам, че ще се опитам да близка с човек, за когото нямам представа дали ще си паснем като характери. Нито отсега мога да се заричам, че ще бъда враг с човек, за когото нямам представа дали ще се отблъснем като характери.
Това, за което мога да се зарека, че ще опитам е да има точно куртоазни отношения. Дали те ще се развият и в каква посока ще стане това, зависи.

Като добавя едно огромно "ако се стигне до такъв момент".

# 613
Марулета е тъща.
 Приятелство  е друго, а със свекървата помощ, грижа от двете страни,  доверие,  взаимно уважение си е в реда на нещата в много семейства.. Темата си е за неразбирателството.
 Има случаи и имоти на снахата да даде свекърва, игнорирайки сина си, в голяма част решението е заради децата, той като не става. Това не е приятелство ,друго е .
 И говорят повече млади жени , скорошни семейства, дето напасването не  се  е случило, на са в първите месеци, "видели" са се вече. С възрастта  става по-различно за някои, за други  няма допирни точки.
 С приятелка не живея заедно, аз и със снаха не живея, но общувам по друг начин, в битов план. И там  е различно, дребно , битово, но дава  друго отношение.
 Точно при мен  философски сме близо, битово - не. Но  и възможностите,  погледът на нещата  ,навиците няма как да са еднакви, нали в това е борбата , да има надграждане на следващото поколение, повече, не надолу.
 Не мога да го обясня добре , тънко  е, но има разлика.
 И понеже също съм си представяла , че ще дойде дъщеря,  разбрах че не е така.  Нито по-лошо, нито по-добро , просто различно. Друго.
 Няма как да е минала моя  път, да  е очукана по моя начин, променяна,  по друг начин  е. Друго време, други правила, други разбирания.
 Макар да имат една основа тези разбирания.
 С приятелка повече може ,  едно поколение  или близки.

# 614
  • Варна
Аз в нищо не се "заричам" просто ще опитам Simple Smile Ще тръгна с нагаласата за добри отношения , не тип " сина си е мой, ти си чужда"  и да си знае гьола и т н.. Ми не, не харесвам изначално мнителни и дръпнати хора. Аз опитвам , а  ако не се получи здраве да е !
Ама пък да ви кажа. С добра настройка като съм тръгвала за нещо почти винаги се е слувало Simple Smile И тъй де..

Общи условия

Активация на акаунт