С какво ви дразнят свекървите? – 163

• 31 047
  • 755
  •   1
Отговори
# 270
Айде пак всичко изкривено - ми толкова се сеща жената и толкова е направила. Ирис го каза най- точно.
Повечето тук говорят от опит, но на тях лично колко години им е коствало докато се осмелят да парират  такова поведение или разговор на момента? Фокси каза, че са семейство едва от година и напълно разбираемо да пристъпва с по-умерен подход. Адмирации за това. Длъжна е да опита и доброто възпитание го изисква. С рогИте напред не става, нищо, че понякога това се оказва единственото, което работи.

# 271
За едните неща съм съгласна. Но за супата изобщо не мисля, че на Пенка от Горно Нанадолну ще и скимне такава демонстрация. Тя е имала това съответно, това е изпратила. Сина най-вероятно го яде. Тогава на него нищо не му пречи да купи или да сготви на жена си друго, а той да изяде супата.
У нас например двама обожават агнешко и двама не го понасяме. По стечение на обстоятелствата децата са 50:50. Като има агнешко има и друго месо и всичко е топ.
П.с във форума не съм длъжна ди пиша на вие, но понеже се засегна потребителката се обърнах така. Спокойно, не съм и свекърва. И не съм длъжна да харесвам чуждото мнение, нито пък вие моето.

# 272
Предполагам, че е нетактично на новата жена да се говори за предишната, все има и други теми за разговор, но свекървата очевидно е простовата селска жена, която е  лишена от тактичност и не съобразява да не коментира деликатни теми. Едва ли го прави нарочно с такава цел, но все пак синът и би могъл да я предупреди - Мамо, недей на всяко събиране да разказваш за Пенка,  Пенка вече не ти е снаха, Фокси се засяга.

За яденето , обаче, жената няма как да знае какво точно снаха и не желае в момента, откъде да се сеща, че не може да помирише киселец. Като не може, няма да го яде, а ще го яде който може. Дребнаво е това. А в отношенията с толкова семпла жена, която явно разбира само от двора и работата ще трябва малко по-широкоскроено да се гледа и да не и се търсят кусури, като например, че  сядала до сина си (това направо ме изуми като недостатък).

# 273
Да, трябва да се заличи от разговорите  бившата му, защото тя вече не част от живота на съпруга и, още по- малко от нейния.
Всяко подмятане от страна на свекърва и за бившата на сина и е проява на нетактичност.
И да, всеки, който приема партньор с дете е достоен за уважение най- малко поне заради това.

Последна редакция: ср, 21 май 2025, 10:01 от •mimoza•

# 274
Като свекърва казвам, че проблем са очакванията. Не мога да гадая кой какво мисли, готвя по много неща и различни, да има все нещо  за избор, няма да ми е  приятно в последен момент да ме карат да приготвям  нещо по избор, ако не е  сирене и  домати например ,от хладилника готово, да не иска час огън. И свекървите се шашкат.
 За пращане - още от студенти съм ги научила да си приготвят сами от кое и  колко -  като шведска маса  е наредено, с буркани ,кутии наоколо, подканям   да си вземат. Напомням - питам- видял ли си  ето това,  ще взема или няма е отговор.

Проблемът е  , че и двете страни очакват  да " пришият" другия към своето виждане ,своите навици,  ами не става. Нито едната е майка ти да ти знае  , нито другата е дъщеря , да я знаеш.
 Няма съвпадения , всеки има нюанс, не това,  а милиметър до него  е винаги.

# 275
  • В полите на Пирин планина
Фокси, намаляваш очакванията към свеки и даже най-добре е да пускаш изказванията ѝ покрай ушите, а ако нещо те засегне направо да ѝ казваш любезно, че тази тема те притеснява / натоварва / не ти е приятна, като например как раждала бившава снаха.
Писала съм за моята свеки - и тя е на всяка манджа мерудия, но след като неколкократно (по-скоро многократно) ѝ казах/ме с ММ, че не очакваме нейното одобрение, а си правим, каквото сме решили... пак продължава да мърмори. А да не ти казвам, че живее при нас, но вече по-често си стои в стаята, вместо да снове и да досажда на всички кога да се обличат и събличат...
На мен ми е по-скоро смешно, макар че на моменти пак е дразнещо.
Ама си имам по-хубави неща, за които да мисля.
Тъй, че - добър ден, довиждане и стига толкоз разговори. Simple Smile

Последна редакция: ср, 21 май 2025, 10:55 от Lady Brinne

# 276
  • София
Фокси, настройваш се, а не трябва Simple Smile
1. Свекървата не е длъжна да се съобразява с теб. Явно е простовата селска и отрудена жена, свикнала да работи от сутрин до вечер и грижата ѝ е как да отметне полската работа. Тя гледа себе си. А предвид факта, че е и вдовица, няма на кого да разчита, освен на синовете си. Масово такъв тип хора виждат в гостите си свободна работна ръка, която се опитват да уплътнят. Ако е нещо, което не може да свърши, появата на съпруга ти идва като дюшеш - ще отметне. И не, не е тя несъобразителна, тя си гони нейния интерес да си свърши работата.
2. Съпругът ти е този, който трябва да си синхронизира плановете с теб, а не свекърва ти. Ако чакате майстори или нещо от сорта, то той е този, който кротко да каже на майка си, че е зает и да пита колко ѝ е спешна работата и дали може да изчака до другата седмица, да речем. Но това трябва да се изговори.
3. Аз мисля, че и за слепец е видно, че свекърва ти не те харесва особено. Да, нетактично е това, да се говори за бившата снаха и детето ѝ, но за простоват селски човек - тя внуче има, то е факт, а може и първата снаха да я е харесвала, не се знае. За тях снахата да има проблеми (щото сина - абсурд!!! той дете си има) е срамно и проблем. А и имай предвид, че хора като нея са възпитвани в преклонение и уважение на свекъри, да са в услуга и да се върти около тях на пета, така че сега е нейният ред да командва, а ти да се подчиняваш. Да, минало е време и нещата не седят така, но си се очаква.
4. Свеърва ти (вероятно) 5 пари не дава, че си бременна. Изобщо не я вълнува какво ядеш и какво не, бебе още няма, така че ... ако синът ѝ обича супа от киселец, тя си я готви за него, а за теб хич не ѝ дреме особено. Да, майка ти и баща ти се вълнуват от теб и твоята бременност, а свекърва ти - не. Сега - като си я познаваш - защо не си взе нещо алтернативно за ядене, от типа на солети, обикновени бисквити и от сорта тъпотии? Аз винаги си носех, където и да ида. Така - нека да си ядат киселеца, а ти си яж това, което знаеш, че ти понася.
5. Ти си бременна и това е важно за теб, за съпруга ти и за родителите ти. Другите хора... ми супер, новина е, но изобщо не са длъжни да се съобразяват с теб. Казвам ти това, защото заради хормоните е нормално да си по-чувствителна и се връзваш на всичко и имаш очаквания към околните. Намали или изобщо махни всякакви очаквания към свекърва си. Ако пита - кажи ѝ уж на шега - за догодина, като захранваш бебето, че ще е супер да има био морковчета и био картофчета от нейната градина, я виж съпруга ти какъв хубав мъж е станал с хубавата и домашна продукция. Така има шанс тя да се почувства ценна, да не е изключена от ситуацията и да е настрани, но да помага по нейния си начин.
6. Проведи един сериозен разговор със съпруга си - как го вижда занапред, как ще определята приоритетите по дейностите и изобщо как го вижда бременна да се занимаваш с майстори. Разбирам, че може да се чувства притеснен и непълноценен, за някои мъже е важно жилището да не е на тъста, но го увери, че всичко ще е наред и така.
7. Поговори с родителите си и да спрат да я канят изобщо. Ако милото пита - еми то е неудобно, по празниците,  които тя организира - не ги кани, притесняват се хората, да не я натоварват, да не я карат да се чуди как да откаже и така май е по-добре. (Ако иска - топката е в нейното поле, да ги покани тя и да засвидетелства уважение, а те ще ѝ върнат жеста.)
8. Свекървата няма да ти е най-добрата приятелка. Част от пейзажа ще е, но от теб зависи да се поставят ясни граници и правила във вашия дом.

Желая успех и не се дразни, вредиш на беб.

# 277
На всяко споделяне от снаха тук се започват едни груби отговори, които могат да се изкажат по много по-нормални начини без да обиждат човека, който е решил да сподели. И винаги са от едни и същи.
Още с първите мнения, че най-голяма вина има съпругът й, Фокси се съгласи, но си призна, че не знае как точно да подходи.
Защо е нужно цялото това "ядене" не разбирам.

# 278
Фокси, направила си грешката, която прави всеки добър човек - очакваш, че след като ти подхождаш с уважение и добро отношение, ще ти се отвърне със същото. И за съжаление, си научила по трудния начин, че това не е така. Свекърва ти е проста и несъобразителна, освен това може и наистина да не те харесва, но да не се съобразява, че си бременна и не може да ядеш всичко, вече е върхът на злобата. Човещина е като ти дойде човек на гости да се съобразиш дали той може да яде нещо или - не, какво остава ако това е бременната ти снаха?

Послушай останалите - поговори с мъжа ти как той вижда нещата. Аз на твое място ще престана да се съобразявам със свекървата, ще си тръгвам ако се опитва да ми натресе някаква работа, а като той реши да остане, сериозно ще го питам след това дали така си представя семейния живот? Дали смята, че е редно да на семейсни събирания да седи до мама, а жена му да е някъде другаде на масата? Заяви се и покажи, че това не ти е приятно и по реакцията му ще знаеш как ще протече съвместния ви живот и дали ще ви бъде заедно.

# 279
На всяко споделяне от снаха тук се започват едни груби отговори, които могат да се изкажат по много по-нормални начини без да обиждат човека, който е решил да сподели. И винаги са от едни и същи.
Още с първите мнения, че най-голяма вина има съпругът й, Фокси се съгласи, но си призна, че не знае как точно да подходи.
Защо е нужно цялото това "ядене" не разбирам.
Наблюдавайки темите в този раздел, мисля че си патрулират такива хора и им носи удоволствие да хокат някого. А и хокайки такива като мен, които влизат в обяснителни режими - още по-добре, защото могат да продължат диалога и да излеят още и още от натрупаното им напрежение в ежеднението, знам ли. 🤷‍♀️
Фокси, направила си грешката, която прави всеки добър човек - очакваш, че след като ти подхождаш с уважение и добро отношение, ще ти се отвърне със същото. И за съжаление, си научила по трудния начин, че това не е така. Свекърва ти е проста и несъобразителна, освен това може и наистина да не те харесва, но да не се съобразява, че си бременна и не може да ядеш всичко, вече е върхът на злобата. Човещина е като ти дойде човек на гости да се съобразиш дали той може да яде нещо или - не, какво остава ако това е бременната ти снаха?

Послушай останалите - поговори с мъжа ти как той вижда нещата. Аз на твое място ще престана да се съобразявам със свекървата, ще си тръгвам ако се опитва да ми натресе някаква работа, а като той реши да остане, сериозно ще го питам след това дали така си представя семейния живот? Дали смята, че е редно да на семейсни събирания да седи до мама, а жена му да е някъде другаде на масата? Заяви се и покажи, че това не ти е приятно и по реакцията му ще знаеш как ще протече съвместния ви живот и дали ще ви бъде заедно.
Да, проблемът е със съпруга ми, защото още след случая с дограмата седнах и поговорих с него и му казах, че и редно нашите общи дейности да са с приоритет, особено щом става въпрос за нещо, което спокойно може да изчака, казах му още тогава, че за да не се трупа напрежение му го казвам и ми се иска тя да ни възприеме като семейство, което планува и е редно да попита, когато има нужда от помощ, а не да заявява. Той още тогава ми се разсърди... Затова казвам, че ми е трудно и не знам как да разговарям по темата, очевидно му е чувствителна.

# 280
  • София
Фокси, не си за темата за свекървите. За тази тема си – https://www.bg-mamma.com/?topic=1592812

# 281
Фокси, виждам голям червен флаг в поведението на мъжа ти. Да се разсърди, защото жена му иска да е отделно семейство от свекървата... не е ок това. Бременна си и хормоните ти бушуват, така че не ти препоръчвам сериозни промени и резки движения, но поне наблюдавай какво се случва и как се държи мъжът ти след раждането на бебето и си направи изводите. Ако решиш да останеш в такава ситуация - поне ще си наясно, че си втора цигулка и маминка винаги ще е с приоритет. Не те съветвам да напускаш мъжа си и да си тръгнеш, не му е сега времето, но си дръж очите и ушите отворени и внимателно преценявай какво се случва и докъде можеш да търпиш.

# 282
Фокси, проблемът е със съпругът ти, категорично. И да трупаш гняв към свекървата е само за твоя сметка.
Сега ще ти напиша нещо, което няма да ти хареса - не случайно семейството на брат му се е дистанцирало и все още са семейство, за разлика от съпругът ти, който има вече един провален брак. И не, не е виновна свекървата, ако и да не е приятен човек.

# 283
  • В полите на Пирин планина
Дай му време да схване за какво иде реч. ММ трябваше някак сам да узрее за идеята, че има семейни приоритети, а не приоритети на родата - визирам майка му и брат му, които все искаха нещо от него да прави и да им помага.

Аз моят постепенно го убедих, че е хубаво да си гледаме нашите общи цели, а не да тича да оправява родата.

Наблюдавам и други майки, които се опитват да се съревновават за вниманието на сина и да му вменяват ред задължения.

# 284
Разсърдил се е, защото е свикнал в ролята на обслужващия майка си, приема го за нормално и не е очаквал да реагираш. Не прави скандали и панаири, но коментирай всяка такава ситуация, която не те кара да се чувстваш добре. Може пък с времето да те "чуе".
Ама нещата не стояха ли по този начин и преди да станете семейство?

Общи условия

Активация на акаунт