Има ли шанс за естествена бременност/инсе?

• 312
  • 3
  •   1
Отговори
Здравейте . Това е спермограмата на моя мъж ,на 39 е ,при мен горе долу всичко е наред -тръбите проходими ,яйчниковия резерв ми е Ок,имам лека поликистоза . Отчаях се с неговите резултати и не знам дали има шанс за ествествена бременност ,според лекаря би могло инсе. Благодаря

Последна редакция: ср, 16 апр 2025, 23:10 от AnMary

# 1
С доста сходни,дори бих казала по-лоши резултати на моя мъж през 2017(тогава беше на 39 години) имаме успешно ин витро от първи опит и дъщеря на 6 години.При мен всичко беше наред.В началото на 2023 година забременях спонтанно от същия партньор напук на приказките на всички лекари ,че при нас е невъзможно.Имаме син на 1.7г.

# 2
Има шанс и за естествена бременност, и за успешна инсеминация. Концентрацията би могла да е малко по-добре, но като цяло си е нормална. Подвижността е супер. Морфологията не се гледа самостоятелно, а на база количество и подвижност, т.е. щом те са ок, намалена морфология не е проблем. Нещо повече- естествено забременяване е възможно и при 0% морфология, просто защото 1во никога не е 0, 2ро защото морфология се изследва на база 200 до 400 сперматозоида, т.е. може просто да е кофти част от пробата, 3то дори и с неправилна морфология ако сперматозоида е носител на нормално ДНК и успее да оплоди яйцеклетката, си се развива нормална бременност в общия случай.
П.с. има тема за мъжки фактор, където се обсъждат резултати от спермограми.

# 3
И моят мъж (на 35 години тогава) беше с 1 % морфология от 2 спермограми, направени в различни градове. 3 години имахме неуспешни опити преди това. 1 опит ин витро- мисед аборт, 2 опит - дъщеричка. 4 месеца след раждането забременях спонтанно с второто си дете. Бяха казали на мъжа ми, че няма никакъв шанс за естествено забременяване и много се беше отчаял. Вярно, качеството на ембриончетата от ин витрото не беше добро и дъщеря ни е от единственото останало ембрионче, но е факт, че си имаме 2 прекрасни здрави деца.
Това, което промени мъжът ми и което упорито не искаше преди, е да спре напълно алкохола, кафе, почна да спортува редовно, намали стреса и пиеше разни добавки (има доста изписано в темата за мъжки фактор). Идеята беше да се подготви по-добре за следващо ин витро, тъй като искахме да имаме и второ детенце след няколко години. За щастие не се наложи.
От нашия опит бих казала, че има шанс! Ние не го очаквахме въобще, но се случи.

Общи условия

Активация на акаунт