Велизар или Ивайло ?

• 1 271
  • 39
  •   1
Отговори
# 15
Велизар.
Беше ми един от вариантите за момче.
Много харесвам това име.
Ивайло никога не съм харесвала.
Велизар ми е по-необичайно.

# 16
  • Пловдив
И на мен повечето на -мир и -слав не са ми любими, с някои изключения, но Велизар е с латински, мисля, произход, а Ивайло е от модата през втората половина на 20 век - Ивайло на дядо му Илия, Красимир на дядо му Кръстан, Пламен на дядо му Панайот (все реални примери), Илиян-Милиян, Златислав, Десислав, Издислав... и без да твърдя, че повечето са лоши имена, са ми малко втръснали и ми изглеждат като масова и поостаряла мода.

# 17
Е каква мода на дядо си Илия, цар Ивайло през 11-12 век не е имало все едно...

# 18
Велизар идва от Велизарий. Мисля, че беше пълководец в Римската империя, поне по спомени нещо такова съм чела.

# 19
  • Пловдив
Е каква мода на дядо си Илия, цар Ивайло през 11-12 век не е имало все едно...
И като се заредят след него едни Ивайловци в непрестанен поток - хич не са мода от след 1950-а-1960-а... Wink

# 20
  • Най-красивата страна
Гласувах за Велизар-гръцко име ,означава ,,стрела,,

# 21
Велизар, заради проблемите в изписването на Ивайло на латиница.

# 22
Ивайло, това е едно от любимите ми мъжки имена. За съжаление, нямаше как да си кръстя детето така, някак тъпо щеше да ми е да носи името на бившия ми. 😅
То си е съвсем модерно, детето ми има съученик с това име.
А Велизар… ох, едно време като бях малка една съседка имаше котарак и го беше кръстила Велизарчо. 😆 Та някак - свързвам го с котки това име… Не ми е мъжко, пък и на галено - Вели ми звучи тъпо, а Вили - женско.

# 23
Ивайло ми е по-благозвучно и мъжествено, както и галеното Иво. Велизар ми е префинено, а ако живее в БГ, ще му викат Зарко, което пък ми идва малко инфантилно.  

Иначе и двете имена имат героично родословие, но съдбата на историческия Ивайло е трагична. Но пък името си е българско.

Велизар е с по-позитивна конотация — Велизарий е един от най-великите пълководци на Византия и в историята изобщо, извоюва огромни победи. Наричат го “последния римлянин” и “мечът на императора”.

# 24
Велизар е хубаво име. Ивайло не ми харесва.

# 25
  • Банско
Ивайло ми харесва повече.

# 26
  • Бургас
Велизар е много хубаво име!

# 27
  • София
Харесвам Иво за галено, но Ивайло не ми допада - Велизар предпочитам от двата варианта.

# 28
Имам близък приятел Ивайло и изобщо не си харесва името. Представя се като Иво. Все повтаря, че е Иво. Не дава да му казват цялото име. И в училище казваше на учителките "аз съм Иво" и ги поправяше.
Бил кръстен на свинар.
Ако му кажеш Ивайло да се пошегуваш нещо, защото знаем, че се дразни се сърди от сърце.
На мен нито Иво, нито Ивайло ми харесват.
Ивайла в женски вариант също не.
Велизар ми е едно звънко, много рядко срещано е, звученето е хубаво.

# 29

Общи условия

Активация на акаунт