Подготовка за малкия човек - тема 29

• 34 342
  • 750
  •   1
Отговори
# 630
На моето дете още първата седмица му падна пъпчето и можехме да го къпем във ваничка. Нашата не е със стойка и заради секциото първите 2 седмици ми беше неудобно да се навеждам и да го къпя така.
Та горещо препоръчвам ваничка със стойка!

# 631
А защо клечите? Аз сядах на земята и си къпех бебето без проблем. Не че беше някакво велико къпане, ама нали...
На мен след секцио ми беше в пъти по-неудобно да стоя права.

# 632
Ние я къпехме на мивката до около 3я месец. Но тя е дребно бебе и беше мъничка. Като стана по-голяма и извадихме вече ваната. И нашата е със стойка, защото ми е доста по-удобно. Аз си имам проблем с кръста и това са седя наведена е доста трудно за мен.

# 633
Не ми е удобно седнала да къпя детето затова клеча. Но и сега месец след секциото все още ми е неудобно - не заради самата операция ами просто защото не ми е удобно да стоя клекнала 😅
Исках ваничка със стойка първоначално, но едната баба ни подари нормална ваничка и нямаше как да откажем 😁
Обмислям дали са не купим такава със стойка, но не знам колко време ще я ползваме стойката.

# 634
То така или иначе първите два месеца е добре да се къпе само веднъж седмично и само с вода, та може някой друг да го прави

# 635
То така или иначе първите два месеца е добре да се къпе само веднъж седмично и само с вода, та може някой друг да го прави

Аз си къпах детето всяка вечер, пълня му ваничката и го поливам, не е задължително със сапун. Кожата не му е изсъхнала. Детето е добре.

# 636
Не е от полезно да се къпе толкова често, а и си е отделно повече занимавка

# 637
За след секциото всяка жена се възстановява различно. Аз още на 2я ден в болницата нямах проблем да клякам, да съм права и каквото и да е от операцията, та това конкретно си е до организъм.

Ние сме със сгъваема, защото банята е тясна, място за стойка няма, а сгъваемата като е на земята успява единият край да е леко под мивката. На 3м е и си го къпем в хола на голямата маса, която сама по себе си е 70кг, та е стабилна и издържа, имаме повечко пространство така с баща му да сме от двете страни, защото и той иска да участва, а и ми е по-удобно после някой да го обърне, за да му измия гръбчето и главичката отзад, да го сапунисаме, полеем малко по малко, защото нашето примерно много се радва на водата, говорим му през това време, той се смее, прави ни е удобно, защото ни е на нивото на ръцете, но вече си пляска с ръце и крака, та почва да ни пръска. На земята нямаше да ми е въобще удобно, но докато направим ремонт на банята да се освободи повече място ще е на масата или набързо в банята, защото ще се схвана да съм в коридора наведена над ваната, която е в банята - при нас е тясно до степен, че вана на земята и клекнал възрастен в банята в сегашния й вид е невъзможно да се поберем. И на нас, и на бебето ни е много приятна банята, полииването, аз си му правя масаж на крачетата като са във водата, а той става много гукащ тогава. Всичкото това нямаше да ми е приятно клекнала и най-вероятно нямаше да го правим, в банята мястото е кът, та в хола на масата ни е оптималният вариант в момента, така че може да се прецени и според мястото дали ще ви е необходима стойка.

Пъпчето му започна да пада като го обличахме за изписването и още на първия ден вкъщи падна т.е на 6 ден и до 10-я беше напълно зарастнало, но въпреки това къпането първите 2 седмици беше един го държи, друг го изплаква над мивката или просто над ваната да не се бутаме на мивката двама, няколко минутки всичкото.
И ние го къпем всеки ден или през ден, в началото само с вода, а после вече с с гел с изплакване и също не е имал проблеми с кожата.

# 638
За пръв път чувам това за къпането. И моето е къпано всяка вечер, косата ми казаха да не мия всеки ден.

# 639
СЗО съветва да не се къпе всяка вечер. Българската акушерска практика и традиция е всяка вечер. Акушерката каза "така му сваляш умората, дори енергийната, водата чисти това че всички му се радват по цял ден, ох на баба, ох на мама, а това енергийно натежава". Нашата вана със стойка е в детската. Постелихме отдолу пвц подложка, че всичко става във вода. По тази логика не мога да си представя да стоя седнала на пода до ваната. Значи да се изкъпя и аз. А и първите седмици къпането е максимум 2 минути. Докато седна ще трябва да ставам😆

# 640
Здравейте. Някой дали е ползвал сгъваема кошара на чиполино релакс с падаща преграда? Замислям се да взема нещо подобно, но не знам дали ще ми е удобно, понеже леглото ни е по високо от стандартните легла. С големия ми син ползвах обикновена дървена с чекмеджета и ми беше супер удобно да го преобличам на най-горното ниво.
А сега се чудя между сгъваема с падаща преграда или обикновена.

# 641
Ние сме с такова легло:

https://www.ikea.bg/products/brimnes-leglo-166x206-sm/39902937/

Не помня колко обаче е матрака ни като височина, но с конкретната кошара на нас ни е ок. Но ние в ползваме само за сън. Не за преобличане.

# 642
Какъв термометър бихте препоръчали?

# 643
  • Sofia
Как така не се къпе всяка вечер? Някоя инфекция ли искате да ме докарате? Бебетата акат по няколко пъти на ден. СЗО да си пишат групости, всяка вечер се къпят бебетата, а ако се нацапат през деня доста пак е добре да се измиват.

# 644
Като се наака се мие дупето. Какво толкова пък се цапа през деня едно новородено, в калта ли се търкаля? Абсолютно не е необходимо да се къпе всяка вечер.

Общи условия

Активация на акаунт