посока на темата от последните страници, но това е защото ме вълнуват първопричините.Наблюденията ми са в посока, че предпазливостта, търсенето на абсолютна сигурност и отхвърлянето по презумпция на всякакъв, даже минимален риск, са станали правило №1 в живота. Далеч не само в сексуалните или любовните отношения.
Ето, един пост преди моя ви призовават да се пазите. Това ли е основната ценност на човешкия живот? Да се пазим, да живеем хиляда години? Уж медицината, че и подкрепяна от ИИ, е достигнала невиждани висоти, уж хората живеели 2 пъти по-дълго, а всъщност живеят на едни носилки по коридорите на болниците. Знаете ли, че в момента, в уж "развитите страни" 95% от хората умират в болница?
Сигурността пред свободата избрахме.
Не, да не изкарате сега, че съм против презервативите? Напротив.
Но за мен те са символ за отказ да се поеме отговорност. Да си вземем удоволствието от бързия, еднократен секс, без да си дадем елементарното усилие да опознаем човека отсреща, без да сме развили способността си да преценяваме хора и събития, направо взимаме това, което ни харесва и веднага. Ако нещо се издъни - друг е виновен. Обществото, че не е създало достатъчно строги норми, презервативите, че се късат, мъжете, че са хитри манипулатори и са измамили, прелъстили и изоставили невинната бгмама. Бягане от лична отговорност и прехвърлянето ѝ - национален спорт.
Свобода или сигурност - това е Въпросът.
Тези, които ви убеждават, че двете са възможни едновременно, ви лъжат най-нагло. В собствена полза.
Както е казал Бенджамин Франклин - Ако се съгласите да замените част от свободата си срещу сигурност, първо ще ви вземат цялата свобода и веднага след това - цялата сигурност.
Основен принцип на тоталитарните режими, в разновидност на които живеем в момента.
П.С. Все пак биологията и физиологията определят много по-голяма част от поведението, отколкото психиката и интелекта, за когото ратувам. Факт е, че жената търси сигурност, а мъжът - свобода. В любовните отношение се търси равновесната точка на тези противоположности. За момента обаче махалото е в посока сигурността, днешният свят е женският. За съжаление е достигната крайната точка, климакса, чудя се в обратния път дали ще се премине през равновесна точка, или направо в обратната крайност. Което ще е трагично.
И кой коментара теб конкретно? Коментирам "пориви на свободата" като твоя, които звучат като разсъжденията на някой тийнейджър, бунтуващ се срещу "системата". Свободата без мисъл е хубаво нещо до момента, в който хората не се сблъскат с реалността на последствията. Хората рядко избират "сигурността". Понякога избират здравия разум, но гледайки събитията по света, не особено често. Та тази жалейка за имагинерно изгубената свобода няма как да не ми е смешна, съжалявам.
Не познаваш болен от венерическа болест, значи те не съществуват? Сигурно познатите ти са от "загубилите" свободата си, ама сигурно не по свой избор