Ще кажа какво се случва при мен и аз до къде съм стигнала.
Все още към този момент съм с щитовидна жлеза.За първи път ми откриха възел преди 8г. на ПЕТ скенер поради друго заболяване. тогава ми казаха да направя биопсия. Направих я при Живка Бонева в МВР / при нея ,защото ми е позната/. Тя видя и други възелчета. Биопсията излезе без изменения. и така в продължение на 7г нищо не съм провла ,нямах никакви проблеми , въобще не съм мислила за щитовидна жлеза. От миналата година влезнах в серии от притеснения за нея.Започнах да усещам стягане в гърлото и реших да отида пак при др.Бонева на преглед.Възела се е увеличил с 1 см. От там се почна консултации с поне 4 други ендокринолози. От години се следя за вътрешни органи и млечни жлези при една и съща докторка ,тя също прави и ехография на ЩЖ. За нея няма проблем с възлите ми ,не й изглеждат проблемни на ехограф.По мое настояване реших да направя биопсия. Записах час / пак при уж познад доктор / във ВМА.Изключително вулгарно поведение ,искаше на следващият ден да ме вкарва за операция и махане на ЩЖ. Дори не му и запомних името.Не поиска да ми направи биопсия ,защото съм била за операция. След няколко дни отидох при друг ендокринолог - много възли видя.назначи биопсия в Майчин дом.Записах час за м.10.Но аз не мога да чакам и реших със записан час да направя такав в болница СВ.София - на уговореният час доктора реши ,че ще излиза в отпуск,а аз вече бях пред кабинета му. Не ми се направи биопсия. След това с голям късмет записах час сега на 19.07.2025 консултация при проф.Пандев в Банско.Прегледа ме внимателно ,видя ми двата възела ,които са голями /единият е 2 см,другият е 2,5 см/. Носех му изследвания,направени преди месец за КАЛЦИТОНИН,ТИРЕОГЛОБУЛИН,FT4,TSH - всички са в норма. Той ми каза ,че има 15 % вероятност да бъде злокачествено и чак есента да направя биопсия /написа ми при кои доктори/.Нямало смисъл от притеснения според него.
Стана много дълго ,за което се извинявам.
Непрекъснато мислите са ми там.На моменти съм много добре ,не чувствам никакъв дискомфорт.Но има дни в които гърлото ми е стегнато.
Това е ,спирам ,че наистина стана много дълго.
Благодаря,че ме изчетохте.
leni_rad, исках да се включа с едно предположение за стягането в гърлото. От години получавам стягане в гърлото от притеснение. Чувството е сякаш, че имам нещо, което ме притиска. Но всичко е като усещане, няма проблем, когато преглъщам храна, например. Обиколила съм доста лекари, докато сама установих следствията, при които го получавам. Стягането се появява най-вече след като стресът е преминал, но може и по време на конкретния момент... Написахте, че имате много притеснения и сметнах, че е възможно и това да е една от причините. И самият факт, че казвате, че стягането е непостоянно, ме навява на мисълта, че може и при Вас да е на психологическа основа.