Операция на щитовидната жлеза-21

• 11 744
  • 224
  •   2
Отговори
# 180
  • София
Здравейте.
Ще кажа какво се случва при мен и аз до къде съм стигнала.
Скрит текст:
Просто споделям за да ми олекне малко на душата.
Все още към този момент съм с щитовидна жлеза.За първи път ми откриха възел преди 8г. на ПЕТ скенер поради друго заболяване. тогава ми казаха да направя биопсия. Направих я при Живка Бонева в МВР / при нея ,защото ми е позната/. Тя видя и други възелчета. Биопсията излезе без изменения. и така в продължение на 7г нищо не съм  провла ,нямах никакви проблеми , въобще не съм мислила за щитовидна жлеза. От миналата година влезнах в серии от притеснения за нея.Започнах да усещам стягане в гърлото и реших да отида пак при др.Бонева на преглед.Възела се е увеличил с 1 см. От там се почна консултации с поне 4 други ендокринолози. От години се следя за вътрешни органи и млечни жлези при една и съща докторка ,тя също прави и ехография на ЩЖ. За нея няма проблем с  възлите ми ,не й изглеждат проблемни на ехограф.По мое настояване реших да направя биопсия. Записах час / пак при уж познад доктор / във ВМА.Изключително вулгарно поведение ,искаше на следващият ден да ме вкарва за операция и махане на ЩЖ. Дори не му и запомних името.Не поиска да ми направи биопсия ,защото съм била за операция. След няколко дни отидох при друг ендокринолог - много възли видя.назначи биопсия в Майчин дом.Записах час за м.10.Но аз не мога да чакам и реших със записан час да направя такав в болница СВ.София - на уговореният час доктора реши ,че ще излиза в отпуск,а аз вече бях пред кабинета му. Не ми се направи биопсия. След това с голям късмет записах час сега на 19.07.2025 консултация при проф.Пандев в Банско.Прегледа ме внимателно ,видя ми двата възела ,които са голями /единият е 2 см,другият е 2,5 см/. Носех му изследвания,направени преди месец за КАЛЦИТОНИН,ТИРЕОГЛОБУЛИН,FT4,TSH - всички са в норма. Той ми каза ,че има 15 % вероятност да бъде злокачествено и чак есента да направя биопсия  /написа ми при кои доктори/.Нямало смисъл от притеснения  според него.
Стана много дълго ,за което се извинявам.
Непрекъснато мислите са ми там.На моменти съм много добре ,не чувствам никакъв дискомфорт.Но има дни в които гърлото ми е стегнато.
Това е ,спирам ,че наистина стана много дълго.
Благодаря,че ме изчетохте.

leni_rad, исках да се включа с едно предположение за стягането в гърлото. От години получавам стягане в гърлото от притеснение. Чувството е сякаш, че имам нещо, което ме притиска. Но всичко е като усещане, няма проблем, когато преглъщам храна, например. Обиколила съм доста лекари, докато сама установих следствията, при които го получавам. Стягането се появява най-вече след като стресът е преминал, но може и по време на конкретния момент... Написахте, че имате много притеснения и сметнах, че е възможно и това да е една от причините. И самият факт, че казвате, че стягането е непостоянно, ме навява на мисълта, че може и при Вас да е на психологическа основа.

# 181
Не знам как да минали вашите операции на щитовидна жлеза, НО: днес се консултирах с ендохирург, много лоши възможни усложнения ми изброи. То затруднения с дишането и извеждане на стома, то загуба на гласа за 6 месеца, то повреда на калциевия обмен от паращитовидните жлези. Това е просто ужас! Отивам на консултация с радиолог за радиоактивен йод! Просто няма да се оперирам. Ако не става в БГ, ще отида в чужбина за РАЙ....

# 182
  • Варна
Всяка операция има възможни усложнения. и РАЙ има и операциите имат.. и раждането има и ваденето на зъб има - въпросът е кога ползите са повече и на кого ще се доверите. И при двете ми операции бях с пълно доверие и нямам никакви последствия.

Успех!

# 183
  • София
etaniel Аз имах загуба на гласа. Оперираха ме началото на юни докъм края на септември си бях почти без глас. Шептях повече. Да кажа, минава. В кръга на шегата  - децата и мъжа бяха много доволни Smile
Отделно от йода ми се наду много жлезата и 3 дни усещането беше ужасно, но и това мина. Другите неща ще ги спестя, защото всеки различно се възстановява.
Предстои ми втора операция и втори йод. Не бих се замислила дори дали да ги правя или не, а ще ми бъде 12-та подред операция, като последната година само са 3. Само чакам да мине сцинтиграфията. Това е от моята камбанария. Успех пожелавам и не натяквам мнение, всеки чувства нещата по свой начин. Purple Heart

# 184
  • Варна
vanessка, по този повод - защо и втори йод? Помня, че бяхме коментирали зимата моя казус и ти беше споменала. Аз направих втора операция и сега всячески се опитвам да избегна йода, въпреки че ми казаха да го направя.. ще видим, умувам го още. При мен втората беше за ЛВ съответно.

# 185
  • София
vanessка, по този повод - защо и втори йод? Помня, че бяхме коментирали зимата моя казус и ти беше споменала. Аз направих втора операция и сега всячески се опитвам да избегна йода, въпреки че ми казаха да го направя.. ще видим, умувам го още. При мен втората беше за ЛВ съответно.

За да убием останали клетки ако има. Честно казано и аз искам. Не мога повече операции. Да се изчиства всичко и да заминава. И моята ще е за ЛВ.
Изпуснала съм , кога ти беше втората операция и при кого? По-лесно ли се понася, когато е само за ЛВ?

# 186
etaniel Аз имах загуба на гласа. Оперираха ме началото на юни докъм края на септември си бях почти без глас. Шептях повече. Да кажа, минава. В кръга на шегата  - децата и мъжа бяха много доволни Smile
Отделно от йода ми се наду много жлезата и 3 дни усещането беше ужасно, но и това мина. Другите неща ще ги спестя, защото всеки различно се възстановява.
Предстои ми втора операция и втори йод. Не бих се замислила дори дали да ги правя или не, а ще ми бъде 12-та подред операция, като последната година само са 3. Само чакам да мине сцинтиграфията. Това е от моята камбанария. Успех пожелавам и не натяквам мнение, всеки чувства нещата по свой начин. Purple Heart
Не си правя илюзии, че йода е супер, а операцията винаги е гадна. Но, ако мога да избегна операция, ще го направя. Твърде много са ми рисковете. Нямам ПК, нямам възли, имам сано Базед. Ако трябва и в чужбина ще отида да направя йод. Ще видя какво ще каже професор Хаджиева от Иван Рилски. Съжалявам, че толкова неща са ви се струпали на веднъж...
exsberry къде бяха вашите операции и защо са две?

# 187
  • Варна

За да убием останали клетки ако има. Честно казано и аз искам. Не мога повече операции. Да се изчиства всичко и да заминава. И моята ще е за ЛВ.
Изпуснала съм , кога ти беше втората операция и при кого? По-лесно ли се понася, когато е само за ЛВ?

Април, Плевен, Пандев - безкрайно съм доволна и мина много леко, на следващия ден си обикалях и пиех кафе - аз имах притеснения, но беше перфектно. За мен беше по-лека, но пък различен лекар, различна нагласа, различна възраст … не знам дали е адекватно сравнение реално. Но да, за мен лично беше по-лека.

# 188
etaniel, 🤗

Аз още преди няколко поста ти казах, че хората са с различни проблеми.

И особено тези, при които диагнозата не е добра - са доста чувствителни, измъчени и наплашени.
При тях начинът на мислене е съвсем друг.

Както бях писала преди време - на тях душата им е като "пукнато стъкло". 🥺

При теб е друго...
Това, което аз мога да ти дам като съвет - ако се решиш все пак да правиш радиойодна терапия - просто внимавай много и се пази! 🙏
Ако има възможност - нека да не ти унищожават съвсем жлезата (както е станало при онзи господин, за когото ти разказах).
А да бъде някаква малко по-щадяща доза - така, че жлезата да продължи да си ти работи и да си произвежда самичка собствени хормони.
Просто да се редуцира, доколкото е възможно, тази хиперфункция, която те измъчва, и да ти олекне поне малко.

Поне аз така виждам нещата...
Пази се наистина, моля те! 🙏
И внимавай!
За да не съжаляваш после...

Ще ти стискам палци, каквото и да решиш!
И дано да бъде увенчано с успех! 🍀❤️

# 189
  • някъде другаде
etaniel  , аз се оперирах март и ми се загуби гласа. През май ходих 10 дни на физиотерапия и се оправих. След операцията бях 2 дена в реанимация заради интубирането , но после се възстанових много бързо.

# 190
Непоправима романтичка, нямам представя какво означава "да се пазя". Ще направя необходими консултации с лекари и те ще решат дали е добре да се остави жлеза или не. Хирургът каза да се отстрани цялата. При Базед дори и малко да е оставена тъкан, тя пак може да произвежда свръххормони и реално отново да има същите симптоми. От какво точно да се пазя, не знам....със сигурност, всички са много чувствителни, не искам да засягам никого. При ПК няма как да не се оперира. Ако при Базед има, то тогава ще направя това, което е алтернатива. На Запад и в Щатите почти навсякъде ползват РАЙ за Базед. Ако трябва и в някоя страна от Европа ще отида да го направя.

# 191
Със сигурност не си засегнала никого. 🤗

Аз се обръщах към теб в чисто човешки план и гледайки на твоя случай като съчувстващ и подкрепящ емпат. 😇

Защото има хора, които съжаляват, че са си унищожили жлезата - било то чрез РАЙ, или чрез тотална (или частична) тиреоидектомия.
Една голяма част от тях не се чувстват добре със заместителната терапия, хипофункцията и изкуствения хормон.
Въздъхват и си казват: "Абе аз уж за добро го направих, ама май с Базеда си бях по-добре..."

Затова ти казвах да се пазиш...
Но всичко пак си е много индивидуално. 🤷

Да, права си - Базедът си е доста коварен и дори и да има някаква малка останала част от жлезата, е възможно да се получават рецидиви и пак да се върти човек в един и същи "омагьосан кръг". 🥹

Ами най-добре е в такъв случай да си слушаш докторите - пък кой какво казал, как се чувствал, дали е доволен, или съжалява - това си остава негова лична емоция.

Най-важната ще си бъдеш ти - твоето виждане за нещата и твоето решение.

А моите постове към теб бяха изцяло приятелски и пълни с подкрепа и симпатия.
🙏🍀❤️

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 00:35 от Непоправима романтичка

# 192
Да, благодаря...
Решението никога няма да е 100% взето, така че да е правилно. Така или иначе тези болести не предполагат добруване в нито един вариант. Въпросът е с кое ще се чувстваш по-малко зле..
Ще направя сравнение и ще реша. Ще се радвам на подкрепа тук разбира се.

# 193
Когато се маха само половината жлеза, има ли практика да се биопсират или тестват по някакъв начин съседните лимфни възли, за всеки случай , ако има микрометастази в тях да се извадят или не се тестват ? Благодаря

# 194
  • Варна
Питайте хирурга - напълно възможно е всеки да практикува различно и спрямо болницата. Повечето предпочитат да се подсигурят и да махната цялата.

Общи условия

Активация на акаунт