Отговори
# 15
  • Пловдив
Между пълно отглеждане от държавата и никакви специални удобства за тези с деца има един куп средни положения, които трябва да се балансират с другите фактори. Simple Smile

# 16
  • Deutschland/HE
Много малки са ваканциите през останалото време, натрупва се умора.
Колко седмици са ваканциите в България?
Масово в другите страни няма значение първи клас ли си или осми. Всички учат еднакъв брой седмици (без абитуриентите).
В Германия са разпределени горе долу така: 6седмици лятна ваканция, 2 седмици есенна, 2седмици по Коледа + 1 седмица зимна ваканция, 2 седмици по Велик ден. В различните провинции може да има малко различия (някои имат малка есенна, но имат ваканция за Петдесетница).
В Дания са по подобен начин, също в Австрия, Белгия и Холандия.

# 17
  • София
Реге, не знам за 3-4;часа. Моите малки деца са я началния етап от 8 до 17 ч. После стават от 8 до 15. Автобусите им са в 7:20-17:40 и в 7:20-15:40.
Трупа им се умора и ваканциите през учебно време не са достатъчни.

# 18
_re_ge е права. И в моя град има училища със занималня до 7 клас и такива, които предлагат само до 4 клас. Някои училища лятото предлагат занимални за учениците си, други - не. Някои водят деца от начален курс на тридневни екскурзии, други след четвърти клас не водят и на еднодневни. Някои организират зелени училища, други - не. И двете ми деца учиха в училище, което не предлага екскурзии и зелени училища, нито летни занимални. Моята голяма отпуска можех да я ползвам след 15.07, а имах дете в 1-2 клас, което приключваше на 31.05 и, за което нямах никаква помощ нито от баба, нито от детегледачки (нервно нетипично дете). Въпреки това съм за запазване на датите за начало и край, оптимизиране на учебния процес и малките ваканции. Ето тази година, ако пролетната ваканция беше по Великден щеше да се спести един ден, който можеше да се даде към Междусрочна и тя да се слее с уикенда. Въобще дори и този един ден Междусрочна, ако е понеделник или петък има смисъл - получава се дълъг уикенд.
Пак тази година - няма дни за 2 и 5 май, а можеше да се даде хубава шестдневна ваканция на децата 1-6 май.
Поне през малките ваканции е добре да не се дава допълнителна работа от учителите тези дни са за почивка на цялото семейство, не за въртене около домашните на детето.
Ето ви на база тази учебна година какво можеше да се направи, но не беше направено:
1.-3.11 - дълъг уикенд. Защо беше нужно да се дава и 31.10? Учили един месец и вече преуморени?
23.12 - 5.01
Единият ден Междусрочна да беше понеделник или петък е по-удобно, ако не може да е цяла седмица.
По трети март почивахме три дена така или иначе, но Пролетната ваканция можеше да е Великденска - 12-21.04
Майска - 1-6.05
24-то майска 21-26.05 - двата дена са от ДЗИ, един учебен между тях можеха да дадат. Разпокъсано няма смисъл - ден почиваме, ден учим.

# 19
Реге, не знам за 3-4;часа. Моите малки деца са я началния етап от 8 до 17 ч. После стават от 8 до 15. Автобусите им са в 7:20-17:40 и в 7:20-15:40.
Трупа им се умора и ваканциите през учебно време не са достатъчни.

Прави се разлика между училище със и без занималня. Има едни документи дето се подписват в началото на годината. Те са за това. Нормалния учебен ден е от 8:00 до 11:30 за първокласния. И от 7:30 до обяд за 2-3-4. Клас. Дори в училище с занималня, дали детето посещава такава е избор на родителя. Този ден е ваш избор. Той не е задължителен.

Последна редакция: нд, 20 апр 2025, 12:58 от _re_ge

# 20
  • София
В случая визирам програмата. Това важи за всички от предучилищна до бала. Няма вариант до обяд.
Наясно съм, че на други места е различно. Само уточнявам.

# 21
_re_ge, понеже имам дете начален курс в момента (4 клас).
1-2 клас учебният ден беше 5 часа, 8:20-12:10,
3-4 клас - 6 часа вече по 40 минути, 8:20-13:10. В трети клас бяха още на две смени, започваха в 13:30 и приключваха в 18:25, като имаха едно или две междучасия по 5 минути.
Fever Ray, това е, ако сте на някое откъснато място и децата пътуват до училище или сте в частно училище? На моите училището им е на 5 минути пеша от входа на блока до класната стая. В момента на гимназистката е на 10-15 минути пеша (бавен ход). На занималня каката е ходила само първи и втори клас, малкият - само първи.

# 22
  • София
В София. Държавно училище. Не учат в квартала, заради избор на конкретна образователна програма.

# 23
Т.е ти като родител си избрала училището и програмата, съответно натовареността.

# 24
Фивър,
Това е вашето училище,  което вие сте избрали по една или друга причина.  Не ви съдя. Второто ми дете винаги е било до обяд защото избрах такова училище да е с една смяна без занималня.  Така че занималнята не  е съдба на всички деца. Избор на родител е. Причината всеки от нас си я знае. Но  единият е избрал занималня и детето му е уморено - защо това трябва да се разпространява върху другия. Защо сега децата да са уморени повече от преди. Аз съм учила със занималня, защото родителите ми така решиха защото нямаха възможности. Не съм умряла от преумора на фона на другите деца които след училище си ходиха у дома.

Мама ру
Не виждам защо си обясняваме от колко и до колко учат. Обучението е полудневно нали?

Идеята с лятна занималня в училище не е лоша, но е полудневна там, където я има.

Ето от там тръгна.  Полудневна е защото и другото е полудневно. Не може всеки да иска държава да му гледа детето от 7:00 до 19:00 като яслата и детските градини.

Последна редакция: нд, 20 апр 2025, 13:00 от _re_ge

# 25
  • София
О, аз не казвам, че се уморяват от програмата. Интересна им е и дава отражения. Всичките ни деца са възпитаници на училището и от големите виждам ползите от точно тази програма.
Просто не виждам проблем учебната година да почва 2 седмици по-рано, особено на фона на почивните дни през септември, но да имат по още 2 седмици ваканции през годината (особено след НГ), а не буквално броени дни.
Споделям личното си виждане, не споря, пък и надали някой ще вземе предвид родителските мнения.

И пак залитате към възможностите да си гледаме децата. Аз гледам и тези, които нямат възможност. Не всички родители могат да си взимат децата по обяд, че да си почиват.

# 26
Продъжаваме да се въртим и стигнахме там, откъдето тръгнахме. Макар че не знам защо трябваше да минем и през голямото натоварване на децата с занимални, та да има резон защо едни ваканции да се намалят а други удължат. Всички упоменати от Колибри (Австрия, Дания, Холандия, Белгия и т. Н.) държави са северни и там на 01.08 се ходи с яке. Тук на 01.08 е силен плажен сезон. Туристите пъплят като мравки, ние ходим на плаж.  Горещниците последните години се преместиха август.

Който няма възможност да си гледа детето на полудневно училище, има държавни занимални има и частни. Нека припомним сборните групи в ДГ. Има такива, в които записват само деца на родители, доказано без възможности. Така че  не може да се очаква постоянна  "помощ" и за ваканциите при учениците, та чак да се  променят изцяло графиците на ваканциите и учебното време. Има платени летни занимални. Има за финансово затруднени семейства  помощи от държавата. Но наистина да няма възможност семейството и това ще се установи. А не да са с по-скъп телефон от моя, пък в страдание че детето  има ваканция 3 месеца и няма какво да го правят.
То така както върви да направят държавни пансиони с дотация, като седмичните ясли и детски градини за момента. И на такива съм била, защото родителите ми са били в нужда. И на занималня до 7 клас. И лятото на всякакви лагери платени, безплатни, защото няма кой да ме гледа. Не е срамно. Просто не може едни родители  да искат всички да се съобразяват с това, че те нямат възможности да осигурят извън учебно  отглеждане на децата си за повече от две седмици.

Последна редакция: нд, 20 апр 2025, 12:38 от _re_ge

# 27
Февър, ела да учиш в моя град и пак ще говорим дали е добре да се тръгва от 1.09 / 15.08 или да се учи и през юни и зимата да има по-голяма ваканция. И не само моят град, а половин България се пържи в жегите от май до октомври. Днес е 20.04, навън е над 20°, следващата седмица започваме с температури от 27°. Колко градуса е при теб? Синът ми е първа смяна, класната им стая е югоизточно изложение и щорите не спасяват. Миналата есен на РС една майка в 18 часа припадна, в средата на септември в същата класна стая, в която дъщеря ми учеше май и юни, когато навън беше 35-38°, ставало й е лошо, добре че съвпадна седми клас, че около НВО и след това просто я спрях от училище. Няма дървета, гледа към двора. Домът ми е със същото изложение, до 14 часа пече, вътре е  30°, и не сме 25 души в стая. А децата, които трябва да отидат за 13:30 на училище или да се приберат в 14:30, когато дърво и камък се пука от жега?

# 28
  • София
Абсолютно!
Има си причина учебната година в България да започва и свършва както е в момента. На който му се иска промяна, да ходи един месец на училище с децата, по цял ден, през юни и пак ще си говорим. Или пробвайте втората половина на септември.

# 29
  • Deutschland/HE
Mama Ru, на теб не ти харсва един добавен ден през октомври, били учили един месец и почивка... Децата имат нужда от почивка. За мен най-добре е на месец и половина, максимум два месеца, да има поне една седмица почивка.

П.С. ние живеем в Хесен, при нас седмицата зимна ваканция е добавена към коледната (почиват три седмици) и виждам колко са уморени преди великденската ваканция. Не са били съвсем без почивка, защото имат поне един дълъг уикенд, а и януари нямат класна.

Общи условия

Активация на акаунт