Отговори
# 30
  • София
Мама Ру, не аз определям правилата, че да ме убеждаваш. Не е нужно да идвам да се убеждавам. Има места, където е топло, на други е студено. Освен да направят учебната година с различна програма по различните региони.
Само напомням, че навремето летните ваканции не са се съобразявали с жегите,  с жътвата. Да могат децата да помагат на семейството.
Надявам се след описната случка да сте изискали поставяне на климатици или при невъзможност от страна на училището сте потърсили съдействие по европейска или общинска програма, а защо не и на родителския комитет.

Има държави, в които през лятото ваканцията е 20 дни (през август). Зимата е 2 месеца. Там пък са гледали децата да са си на топло у дома през зимата. Южна Корея е такъв пример. Климатът им е като у нас.
Навсякъде си имат тяхна логика.

Важно е да се водят при решението от удобството на децата и от техните нужди.
Иначе аз не се оплаквам от сегашното положение, защото така идеално можем да живеем 3 месеца лятото на морето.

... Децата имат нужда от почивка. За мен най-добре е на месец и половина, максимум два месеца, да има поне една седмица почивка.
+1

# 31
colibri, да, защото този ден можеше да се даде по друго време. Децата в България имат доста накъсвания на учебното време и малки ваканции или дълъг уикенд - 1 и 6 май в България са почивни дни, а 2 и 5 - работни. 21 и 23 май са научебни (ДЗИ), но 22 е учебен между тях. Пролетната ваканция можеше да се премести с две седмици и да стане Великденска, щеше да се спести още един ден. Междусрочна - един почивен ден в сряда?
Зимната приключи в четвъртък и в петък трябваше да са на училище, добре бе кметовете взеха да дават този ден и министърът се усети.
Колко градуса е днес в твоя град? Колко градуса ще бъде утре и в други ден? В моя ще е 27°, скоро ще мине 30°, през юни ще е над 35-37°, есента до 30.10 температурите са 24-30° често. И това е половин България, всички големи градове без София. По морето у поносимо, там лятото е около 30°, има и бриз, но във вътрешността са три месеца юни, юли и август с ежедневни температури 37-38-40°, в някои дни стига и до 45° на сянка.

# 32
  • София
Ок, само че тук обсъждаме България, не Хесен.

# 33
  • София
Мама Ру, в момента съм до град, където е е 15 градуса. За следващата седмица има прогноза за дни с от 0 до 7 (за 29.04.). В края на април. Та не навсякъде в България градусите са еднакви.
Още има сняг и преспи. Зимата беше много тежка. Децата от околните села учат тук в града или в близките големи градове. Не съм питал как пътуват, но ние допреди 2 седмици идвахме през уикендите с джип и вериги.

# 34
Колко градуса е днес в твоя град? Колко градуса ще бъде утре и в други ден? В моя ще е 27°, скоро ще мине 30°, през юни ще е над 35-37°, есента до 30.10 температурите са 24-30° често. И това е половин България, всички големи градове без София.
И в София също. Simple Smile

Някъде ми се струва, че четох, че и дните за НВО на 7 клас тази година ще бъдат учебни. Греша ли?

# 35
Има не малък брой частни училища, които почват на 1-ви Септември.
Да се чудиш как оцелявят децата в тях.
Като се има предвид, че част от тях са в стари сгради под наем, но не се вадят оправдания и децата си тръгват на 1ви.

За мен най-голям отпор идва от учителите и нарушаването на ваканцията им.
 Далеко съм от мисълта, че всички родители могат да осигурят 3 месеца гледане през лятната ваканция. Сега и бабите работят. Виждам и родителите около мен, които се чудят какво да правят децата.

# 36
Аз имам предвид, ако се почва по-рано, да е седмица-10 дни най-много. Примерно на 5 септември да стартират. 10 дни топло време (и все пак не жеги) не правят кой знае каква разлика и ще издържат, но пък ще им се добавят по няколко дни към другите ваканции. За мен това е добър баланс. Просто за да разпускат децата по-равномерно през годината.

# 37
Абе баш са си жеги и септември, още е за море, не за учене. Преподавам от 20 години на гимназисти, на ясно съм какво е в класните стаи и колко им се учи. Вярно имаме и климатици в нашето училище, пускаме ги, ама навън като е 37-38° през юни не е особено ефективно, защото на затворени прозорци въздухът се изчерпва при 26-27 души в стая. А учениците излизат междучасието от 20° на 37-38°. Шок си е от всякъде. На 1 септември при нас започва само Спортното училище, МОН и частното са си от 15.09. Частното училище, което почва на 1.09 също е по избор на родителите, не се отнася за всички деца.
Аз предпочитам две седмици септември да е на вън по цял ден, отколкото още две седмици зимата затворен вътре, защото навън нито има сняг, нито става за футбол и колело.

# 38
  • Наблизо
Аз живея в чужбина и детето почва първия понеделник на септември и завършват първият петък на юли.
Температурите са подобни като в България,училищата панелки.
Имат четири ваканции през годината по две седмици,така че учат по месец и половина и после имат почивка.Най-дългият период е след великденската до юли,тогав ако е и со два месеца и половина да се стигне.
Кметствата организират занимални,които са дотирани от държавата-обикновено в едно от училищата на района,цените са нормални около 17-18€ на ден с храната.
Имаме си два месеца лятна ваканция и е напълно достатъчна.

# 39
То и температурите в България са много различни. Ето при февър рей са 15°, при мен вече е за плаж - 24-25°. При нея зимата са в преспи, а ние видяхме около седмица сняг.

# 40
  • Наблизо
Ами да точно,о и затова май в Германия всеки ландер си определя ваканциите,но за мен не трябва да се влияят от времето.
Например при нас в жегата са повече със занимания - например едната седмица от юни ще са всеки следобед на басейн,разходки,посещения на музеи.
По-големите пък тогава имат стажове за наблюдение - ходят в предприятия и наблюдават професии и после пишат съчинения какво са видели.
Има варианти за да не се “пържат” децата и все пак да има ваканции.

Общи условия

Активация на акаунт