Операции на коляното - 3. тема

• 7 388
  • 152
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Нормално е и е различно при всеки. При едни отшумява по-бързо, при други се проточва. До месец би трябвало да е по-добре. Нали ходите на рехабилитация? Рехабилитаторът/физиотерапевтът ще Ви обясни най-добре. Успех и бързо възстановяване!

# 136
Здравейте, преди две години скъсах мениск при клякане в къщи, т.е. двата -медиален и латерален. От малък град съм, имаме двама ортопеди, ходих при единия, прати ме на ЯМР-медиален мениск-хоризонтална комплетна лезия в корпус и заден рог. Латерален - комплетна лезия в корпус. Хондромалация на пателата. Каза ми че съм за операция  и да си избера болница в София. Понеже Варна ми е близо ходих при д-р Загоров който веднъж седмично преглежда във Варна, иначе работи в Св.София. Но болката ми е не е в коляното, а точно над него. Като стоя повече време права и като вървя повече. Той ми каза че не ме съветва за операция, защото тази болка не е от коляното и няма да мине с операция на менискуса. Понеже имах проблем и с дясно ходило/от травма/ тръгнах по ортопеди в София. Едновремеено да питам  и за двата проблемни крака. Ходих в Света Богородица при Росен Атанасов, погледна ЯМР -каза операция. При Валери Петров- операция. Д.р Лашков Евровита- операция. Така и не се реших на операция за лявото коляно, понеже дясното ходило беше по-проблемно и болезнено. И за него никой не ми помогна. Тази тодина понеже вече коляното / всъщност над коляното / болката е много по-вече даже и при 100 метра ходене отидох при нашия друг ортопед. Той ме прати на ЯМР да видим след две години има ли промяна. Почти няма, само беше добавено - едем на ПКВ. И той не ме съветва за операция, тъй като коляното не ме боли, не блокира, а над коляното- сухожилия и мускул-аз така си го усещам, а и той така каза. Пак изписа нестероидни и после ме прати на физиотерапия- ултразвук ми правиха. Никаква полза. Дали тази болка нагоре по- крака вече отива, е от коляното или само от бедрения мускул вече и той каза че не знае. Да ви питам със скъсан менискус къде ви боли- точно коляното ли? Като си лежа е добре, но като тръгна да вървя усещам мускула някак стегнат, напрегнат и боли. Мисля пак да отида при Загоров, поне да се установи какво ми има и дали съм за операция, че болките стават все по-големи.

Последна редакция: чт, 13 ное 2025, 15:14 от stani.1997

# 137
Аз усещах болките в коланото, при натоварване , в горната вътрешна част на коляното. Тъй като се оказа, че освен минискус и ПКВ е скъсана, болката вероятно е била от минискуса. Вече на няколко след операция - горещо препоръчвам да се посъветвате с д-р Точков или д-р Василев в Евровита.

# 138
Чета само хубави неща за Точков. Аз ходих при Лашков миналата година. сега се сещам че около 5 пъти ходих до София януари-март 2024г. И в Токуда, и в Горна баня ходих. Вече не ми се ходи май София, много ми е далеко, затова мисля за Варна пак, че ми е по-близо. Вече ако кажат за операция, тогава София.

# 139
Чета само хубави неща за Точков. Аз ходих при Лашков миналата година. сега се сещам че около 5 пъти ходих до София януари-март 2024г. И в Токуда, и в Горна баня ходих. Вече не ми се ходи май София, много ми е далеко, затова мисля за Варна пак, че ми е по-близо. Вече ако кажат за операция, тогава София.
В Горна баня не препоръчвам въобще да се ходи за каквото и да било - само името на болницата е Ортопедична. Точно там от Август до Октомври на 4 прегледа (3 от които бяха просто приказки - дори не погледнаха коляното) не успяха да хванат и разбер,че имам скъсани връзки и минискус.
Разбирам, че е далеч разстоянието от Варна до София, до понякога си заслужават повече усилия, когато човек се довери на даден лекар. В противен случай се рискува да се получат много разнопосочни мнения. Но както прецениш , аз лично за д-р Точков само добри думи мога да кажа, за сега.

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 18:30 от salex_n2

# 140
Здравейте, изчетох какво сте писали по теметата и намерих доста полезна информация  и тъй като на дъщеря ми, която е на 14 й предстои операция на коляното - скъсана предна връзка и менискус, сме се спрели на д-р Точков, д-р Стефанов, д-р Вулджев и д-р Филипов (някой и между тях ще е). За съжаление не мога да намеря телефон на д-р Вулджев, тъй като от клиниката, където работи най-ранната дата е 15.12, а не ми се иска да чакаме, някой дали има негов контакт?

# 141
Здравейте, изчетох какво сте писали по теметата и намерих доста полезна информация  и тъй като на дъщеря ми, която е на 14 й предстои операция на коляното - скъсана предна връзка и менискус, сме се спрели на д-р Точков, д-р Стефанов, д-р Вулджев и д-р Филипов (някой и между тях ще е). За съжаление не мога да намеря телефон на д-р Вулджев, тъй като от клиниката, където работи най-ранната дата е 15.12, а не ми се иска да чакаме, някой дали има негов контакт?
Не ви се чака? Може ли повече информация кога е станала травмата, защото е хубаво коляното да се успокои и да се потренира преди да се прави допълнителна интервенция и травмиране с операция.

# 142
Миналата седмица се случи и вчера направихме ЯМР. Следващата седмица ни предстоят прегледи при гореспоменатите ортопеди, с изключение на д-р Вулджев, за когото трябва да чакаме до 15.12 и затова питах за негов телефон. Ще ми се да направим първичен преглед с всеки един и след това да вземем решение на кого да се спрем.

# 143
  • София
Операцията е добре да се направи НАЙ-РАНО 40 дни след травмата. Ние я направихме година и половина по-късно. Операцията не изисква спешност. По-добре изчакайте и премислете нещата добре, за да вземете правилното решение. От изброените от Вас директно свеждам избора си до двама - Вулджев и Точков и не бих си губила времето и средствата за Стефанов. Тук има доволни и от Филипов, но аз лично съм с особено мнение за него, след като го посетих преди месец за друга травма. Наблегнете на добрата рехабилитация ПРЕДИ операцията. Не грябва да има отоци, трябва да се заздрави мускулатурата около коляното. Спортистка ли е дъщеря Ви?
Разбирам, че сега сте в “шаш и паника”, но спокойно - всичко ще се нареди.

# 144
Операцията е добре да се направи НАЙ-РАНО 40 дни след травмата. Ние я направихме година и половина по-късно. Операцията не изисква спешност. По-добре изчакайте и премислете нещата добре, за да вземете правилното решение. От изброените от Вас директно свеждам избора си до двама - Вулджев и Точков и не бих си губила времето и средствата за Стефанов. Тук има доволни и от Филипов, но аз лично съм с особено мнение за него, след като го посетих преди месец за друга травма. Наблегнете на добрата рехабилитация ПРЕДИ операцията. Не грябва да има отоци, трябва да се заздрави мускулатурата около коляното. Спортистка ли е дъщеря Ви?

Тя е с много лек отток, почти не се забелязва. Иначе да, от 5 години тренира волейбол. Ще ми се колкото може по-бързо да може да проходи, тъй като не може да ходи и на училище 😖. В момента се придвижва с патерици, тъй като не може да стъпва на крака с проблемното коляно.

# 145

Тя е с много лек отток, почти не се забелязва. Иначе да, от 5 години тренира волейбол. Ще ми се колкото може по-бързо да може да проходи, тъй като не може да ходи и на училище 😖. В момента се придвижва с патерици, тъй като не може да стъпва на крака с проблемното коляно.

Ходи с патерици преди операцията? Ние също минахме по този път, но преди операцията нямахме проблем, освен дните след като скъса връзката. Дори поискахме по-ранна дата за операция, тъй като се притесняваме да не стане по лошо положението, защото синът ни не изпитваше болка и постоянно беше в движение и не се спираше.

P. S С Две ръце препоръчвам Точков, както и Василев, но при него е малко сложно да се вредите за по-ранен час.

# 146
Тук от темата разбрах за доктор Точков и го препоръчах на наши близки за сина им. Оперира го във вторник.
Впечатления засега нямат, но аз имам въпрос.
Операция на ПКВ и менискус, още е в болница. Правят някаква рехабилитация. Така ли е по протокол или случая е по- тежък и това е причината?

Последна редакция: пт, 21 ное 2025, 21:27 от Пролетно цвете

# 147
  • София
Не, така е по протокол, всички пациенти минаваме двуседмична рехабилитация на място, после продължаваме - аз във Физио.бг, от които съм изключително доволна.

# 148
  • София
А какво налага ходенето с патерици? Моето дете също скъса връзка на 14. Ходи с патерици 20-тина дни по препоръка на И. Василев, но защото при скъсването на връзката имаше и леки фрактури на двата кондила - тибиалния и бедрения и трябваше да облекчава натоварването върху тях, за да заздравеят нормално. Ако нещо е решила да го щади за 1 седмица -ОК, ама иначе може да си ходи и стъпва на крака без проблем. Хората живеят със скъсана ПКВ или менискуси с години преди да решат (ако изобщо решат) да се оперират. Колкото и невероятно да звучи, има състезатели, които спортуват със скъсана ПКВ. Сложете й една подвижна ортеза на коляното, която да не позволява усукване и да си ходи на училище. (Предполагам, че е 7-ми клас)

Последна редакция: сб, 22 ное 2025, 08:53 от Skiorche

# 149
А какво налага ходенето с патерици? Моето дете също скъса връзка на 14. Ходи с патерици 20-тина дни по препоръка на И. Василев, но защото при скъсването на връзката имаше и леки фрактури на двата кондила - тибиалния и бедрения и трябваше да облекчава натоварването върху тях, за да заздравеят нормално. Ако нещо е решила да го щади за 1 седмица -ОК, ама иначе може да си ходи и стъпва на крака без проблем. Хората живеят със скъсана ПКВ или менискуси с години преди да решат (ако изобщо решат) да се оперират. Колкото и невероятно да звучи, има състезатели, които спортуват със скъсана ПКВ. Сложете й една подвижна ортеза на коляното, която да не позволява усукване и да си ходи на училище. (Предполагам, че е 7-ми клас)

Ами тя не може да стъпва на този крак, защото усеща нестабилност и не може да го опъва. Ходихме на кинезитерапевт два пъти и той се опитва чрез упражнения да й подготви мускула ли и аз не ги разбирам тези неща, но доколкото разбрах за самата операция, за да може след това по-бързо да се възстанови. Чакам с нетърпение прегледите при Точков, Филипов - там успяхме да се запишем и да видим какво точно ще ни кажат. Тя сега е 8 клас, ново училище, нов клас и малко сме се напрегнали от това, че втора седмица няма да може да е на училище.

Общи условия

Активация на акаунт