Операции на коляното - 3. тема

• 7 370
  • 152
  •   3
Отговори
# 150
Тук от темата разбрах за доктор Точков и го препоръчах на наши близки за сина им. Оперира го във вторник.
Впечатления засега нямат, но аз имам въпрос.
Операция на ПКВ и менискус, още е в болница. Правят някаква рехабилитация. Така ли е по протокол или случая е по- тежък и това е причината?
Рехабилитацията веднага след операцията е напълно нормална и по протокол - 10 процедури, след което е добре веднага да се премине към следващ етап на рехабилитационни процедури за по-бързо възстановяване, както са писали по-горе. А защо все още е в болница, може да се попита само лекаря.

# 151
  • София
Ами тя не може да стъпва на този крак, защото усеща нестабилност и не може да го опъва.
Нормално е на този етап да не може да го опъва, защото има излив и оток в коляното. Това ще премине постепенно до месец. Това допринася и за усещането за нестабилност. Но само скъсана ПКВ и менискус принципно не правят крака нестабилен при нормално праволинейно ходене. Затова Ви казвам - вземете една ортеза, за да е психически спокойна, че кракът й е стабилен. Добре е да ходи 3 пъти седмично на рехабилитация. На този етап апаратните процедури с охлаждане и електростимулация са от значение. Слагайте у дома и студени компреси напр. със замразен грах през кърпа и кракът да е вдигнат нагоре като седи.
Моето дете ходеше с патерици и ортеза на училище (беше 7-ми клас). Карахме го с колата и си го прибирахме. Така и на уроци по БЕЛ и математика:). Нямаше шанс да седи вкъщи, а и се спльокваше психически само при мисълта да не е на училище и да изпуска от всичко, което се случва навън. Операцията пак казвам, не е добре да се прави преди коляното да е подготвено (не трябва да има вътрешен оток и изливи, защото това по-късно може да доведе до сраствания. Имам примери за прибързана операция на наша националка и последващи усложнения. Ще пиша на Л.С.

Последна редакция: нд, 23 ное 2025, 00:30 от Skiorche

# 152
Благодаря ти, Skiorche! 🙂 Много полезна информация даваш!
Днес взехме ортеза, която да й придържа крака и като че ли наистина е по-добре, че даже почна да си обикаля бавничко вкъщи и без патерици 😀
Ще видим как ще е днес и утре и може да се убеди сама, че не е страшно и да тръгне на училище.

Последна редакция: сб, 22 ное 2025, 16:28 от Moderator1

Общи условия

Активация на акаунт