Операции на коляното - 3. тема

• 7 390
  • 152
  •   1
Отговори
# 105
Аз препоръчвам с две ръце Sofia Physio Center / София физио център.
Благодаря!

# 106
Здравейте, активна спортиска съм с общо три перации и на двете колена. Различни ортопеди са ми препоръчвали хранителни добавки(колаген) за ставите. Въпросът ми е има ли някой, който е ползвал някакъв продукт и е наистина доволен?

# 107
Здравейте, активна спортиска съм с общо три перации и на двете колена. Различни ортопеди са ми препоръчвали хранителни добавки(колаген) за ставите. Въпросът ми е има ли някой, който е ползвал някакъв продукт и е наистина доволен?

Аз ползвах ампули Бонген мега, изписа ми ги ортопед понеже се съмняваха, че имам износен хрущял на капачката. Само се внимава да не се предобри с тях, защото витамините им са в големи количества. Много ми помогнаха тогава, препоръчвам ги, макар да са скъпички.

# 108
Имам проблем със разкъсан вътрешен мениск от почти две години, който се обажда от време на време. По този повод в момента си взех телешки Златен колаген, чувала съм, че помага, ще видим.

# 109
Здравейте. Предстои ми операция на ПКВ и зашиване на минискус в Евровита. Да попитам миналите по този път - колко време се носят патериците и къде правихте рехабилитацията, колко време отнема рехабилитационния процес до момент в който може да се ходи спокойно ( за активно спортуване, разбрах че около 6 месеца). Благодаря предвраително.

Последна редакция: вт, 21 окт 2025, 13:10 от salex_n2

# 110
Ще отговаря аз, че мина месец от операцията на дъщеря ми при същия лекар и в същата клиника.
До 45 ден се носят горе-долу, като на 40 ден ще махне едната патерица, 2-3 дни след това и другата, а ортезата ще я махне на 45 ден.
Рехабилитацията я правихме там, две седмици след операцията, след това продължихме да работим с рехабилитатор в нашия град. Докога ще продължи ще ни каже рехабилитаторът.
Успех!

# 111
И аз имам вече дата за артроскопия на менискус при доктор Точков....

# 112
Ще отговаря аз, че мина месец от операцията на дъщеря ми при същия лекар и в същата клиника.
До 45 ден се носят горе-долу, като на 40 ден ще махне едната патерица, 2-3 дни след това и другата, а ортезата ще я махне на 45 ден.
Рехабилитацията я правихме там, две седмици след операцията, след това продължихме да работим с рехабилитатор в нашия град. Докога ще продължи ще ни каже рехабилитаторът.
Успех!
Благодаря. А това означава, че 45 дни без да се стъпва въобще на крака? Аз останах с впечатлението, че за около 12 - 15 дни се маха шината.

# 113

Може ли повече информация? Колко се предвижда да е възстановяването? Колко ще струва? И друго важно, ако прецените, че пропускам?
Може и на лично, ако смятате, че не е ок тук.

# 114
  • София
При сина ми вече минаха 3 месеца.
Маркира се стъпване от първия ден, казаха около 5 до 10 кг тежест на крака. Шината я махна около 30ти ден, едната патерица трябваше също тогава, посъветваха го да ходи с една ден-два, за да е по-стабилен, но на него му беше неудобно и махна и двете заедно.
Прави физиотерапия в клиниката една седмица (много му помогна за хематома, който се получи), и после продължи с посещения другаде. Упражнения за баланс най-вече.
Миналата седмица му казаха, че вече няма нужда да продължава с рехабилитацията, дадоха му упражнения за възстановяване на мускулната маса, все още има няколко сантиметра разлика межу двата крака. Ще иде да го видят след няколко седмици, но това е, понеже хората са ни близки, не знам дали по принцип викат всичките си пациенти.

# 115
Успех!
Благодаря. А това означава, че 45 дни без да се стъпва въобще на крака? Аз останах с впечатлението, че за около 12 - 15 дни се маха шината.
първият месец не трябва да се стъпва на крака, да.

# 116
  • София
……
Миналата седмица му казаха, че вече няма нужда да продължава с рехабилитацията, дадоха му упражнения за възстановяване на мускулната маса, все още има няколко сантиметра разлика межу двата крака. Ще иде да го видят след няколко седмици, но това е, понеже хората са ни близки, не знам дали по принцип викат всичките си пациенти.
Грейпфурт, на мен ми се струва абсурдно да го оставят да си прави упражненията сам. Високорисков период е до 4-ти месец, а и после поне 1 месец всяко ново движение и упражнение трябва да се прави под надзора на специалист. Особено, ако говорим за спортист. Опъва ли коляното до 0 градуса?
При нас след серията от упражнения  включваха текар или пък правеха масаж. И това до 6-ти месец. Един фитнес-треньор си няма хал-хабер как да натовари опериран крак. Моят съвет е да продължи контролирано с рехабилитатор поне още 1 месец. Иначе не пречи вкъщи да си прави някакви базови упражнения, които вече са отработени.

# 117

Може ли повече информация? Колко се предвижда да е възстановяването? Колко ще струва? И друго важно, ако прецените, че пропускам?
Може и на лично, ако смятате, че не е ок тук.
Миналата година мой близък прави артроскопия при д-р Точков и доста разпитвах тук в темата. Та съм на ясно какво ми предстои.
Да кажа, че част от менискуса ще се изреже, няма да се зашива. В този случай възстановяването е около месец. 10 дена не трябва да се стъпва на крака, ползват се патерици. Веднага се почва физиотерапия за раздвижване.
Сумата е приблизителна, около 2300 лв. зависи какво е положението, като се работи, често се налага заглаждане на хрущяла или други манипулации.
Сутринта се влиза в клиниката, оперират те и след обяд се прибираш.

Последна редакция: ср, 22 окт 2025, 00:19 от monii

# 118
  • София
Skiorche, крака го опъна на 0 още на 30тия ден (тогава мина и преглед при лекаря, който потвърди). Доста стриктно го наблюдаваха, както казах близки хора са ни, постоянно правеха тестове и замервания. И сега ще го проверяват, но не всяка седмица.
Той вече не спортува активно, само фитнес, сега прави само горна част в залата, за краката отделни упражнения вкъщи.

# 119
……
Грейпфурт, на мен ми се струва абсурдно да го оставят да си прави упражненията сам. Високорисков период е до 4-ти месец, а и после поне 1 месец всяко ново движение и упражнение трябва да се прави под надзора на специалист. Особено, ако говорим за спортист. Опъва ли коляното до 0 градуса?
При нас след серията от упражнения  включваха текар или пък правеха масаж. И това до 6-ти месец. Един фитнес-треньор си няма хал-хабер как да натовари опериран крак. Моят съвет е да продължи контролирано с рехабилитатор поне още 1 месец. Иначе не пречи вкъщи да си прави някакви базови упражнения, които вече са отработени.

Текар и масажите не могат да подобрят силата и координацията, както и доста други аспекти като баланс, увереност и др… Съгласен съм, че упражненията е хубаво да се правят под надзор от специалист - кинезитерапевт/рехабилитатор, НО - ако всичко е обяснено ядно и подробно и има стриктен план, който да се спазва и следи, всичко може да върви като по вода и да се правят контролни виждания или консултации, а когато трябва да се премине към по-специфични упражнения или прогресиране към следващата фаза от възстановяването отново да се започне с терапевт.

Общи условия

Активация на акаунт