Операции на коляното - 3. тема

• 5 241
  • 108
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте,  включвам се и аз по темата. Оперирах се от скъсана ПКВ миналата година март месец при доктор Тимушев в клиниката на Шойлев. Година и половина по късно продължавам да имам както и болка така и нестабилност и посетих и двамата препоръчано доктора тук Вулджев и Краевски. След ново ЯМР се оказа че връзката я има, но не държи защото е поставена твърде вертикално, т.е. все едно я няма. Опциите са ми операция за коригиране или да живея така. Само че двамата лекари предложиха различни варианти за операцията и не знам дали някой има подобен опит и кой е по добър.
1/ Две операции - първата за махане на старата връзка и запълване на каналчетата и след 6 месеца 2ра операция за слагане на нова ПКВ

2/ Да се вземе сухожилие от подкрепа капачката, и това сухожилие да се ползва за запълване на канарчетата и коригиране връзката да е по хоризонтала и двете неща едновременно в една операция.

Съответно аз предпочитам една операция, но не знам дали пък по бавния метод е по щадящ и с по добър резултат.

Някой има ли подобен опит и дали да търся и трето мнение?

# 91
Леле, ужас, как може толкова некадърност...
Според мен търси трето мнение от добър специалист.

# 92
  • София
Много неприятно. Лекарите в БГ, които могат да направят адекватна операция на ПКВ, без последствия са не повече от 5. И Тимушев не е от тях. А дали ще поеме отговорност за причинените страдания? Надявам се, че
ще си търсите правата.
Ревизия на ПКВ не е рядкост (напр., ако се скъса новата връзка), но не съм запозната къде и как се прикрепя новото сухожилие в този случай.
Втория метод не го разбрах съвсем. Кое сухожилие подкрепя капачката и как ще се запълнят с него каналчетата, при положение, че новата връзка е сраснала вече с костта?
Ако имате възможност, потърсете инфо в чужди сайтове. Консултирайте се и с Иван Василев от Евровита (нищо, че сте посетили Краевски), защото той има доста професионален опит. И не се притеснявайте да споделите, за различните методи, за които сте чула/прочела. Изобщо пациентът е в правото си да пита и разпитва за всичко, преди да се подложи на операция. Във Вашия случай пък съвсем нямате право на повторна грешка.
Успех и пишете как са се развили нещата.
Може би аз бих избрала Вулджев пред Краевски за ревизия, защото има опит с повече видове пластики, но все пак вземете и трето мнение. В Софиямед си оперират по стандартния начин, в Евровита и Св. София прилагат новостите. Може и Краевски вече да ги прилага, нямам представа. Дано да се включи някой с отзиви за него.
Ако имате финансова възможност -можете да направите и консултация/ операция в чужбина.

# 93
Много неприятно. Лекарите в БГ, които могат да направят адекватна операция на ПКВ, без последствия са не повече от 5. И Тимушев не е от тях. А дали ще поеме отговорност за причинените страдания? Надявам се, че
ще си търсите правата.
Ревизия на ПКВ не е рядкост (напр., ако се скъса новата връзка), но не съм запозната къде и как се прикрепя новото сухожилие в този случай.
Втория метод не го разбрах съвсем. Кое сухожилие подкрепя капачката и как ще се запълнят с него каналчетата, при положение, че новата връзка е сраснала вече с костта?
Ако имате възможност, потърсете инфо в чужди сайтове. Консултирайте се и с Иван Василев от Евровита (нищо, че сте посетили Краевски), защото той има доста професионален опит. И не се притеснявайте да споделите, за различните методи, за които сте чула/прочела. Изобщо пациентът е в правото си да пита и разпитва за всичко, преди да се подложи на операция. Във Вашия случай пък съвсем нямате право на повторна грешка.
Успех и пишете как са се развили нещата.
Може би аз бих избрала Вулджев пред Краевски за ревизия, защото има опит с повече видове пластики, но все пак вземете и трето мнение. В Софиямед си оперират по стандартния начин, в Евровита и Св. София прилагат новостите. Може и Краевски вече да ги прилага, нямам представа. Дано да се включи някой с отзиви за него.
Ако имате финансова възможност -можете да направите и консултация/ операция в чужбина.

Благодаря за съветите. Определено ще търся още мнения, ще се опитам и при Василев да стигна в Евровита, но нямаше начин за резервация на сайта директно.

За съжаление когато скъсах връзката миналата година, точно бях между 2 работни позиции и тогава не потърсих мнения в Интернет а се доверие а съвет от приятел опериран от Тимушев и просто исках бързо да мине операцията за на нямам проблеми на новата служба.  Не съм сигурна как бих могла да потърся някакво право, когато казват, че има и неуспешни операции и никой не ти дава гаранция.

Вулджев е доктора който предлага да се направи наведнъж операцията, което за мен е по добре, но се притеснявам да не се окаже пак неуспешна, точно заради това как се запълват тези каналчета едновременно със слагането на нова връзка и колко голям е рискът ако има припокриване между старите и новите каналчета за новата позия на връзката.

А за мнение от чужбина нямам на идея къде и как да търся и къде има добри специалисти.

# 94
Здравейте,
Преди 10 години претърпях операция на ПКВ. От 4-5 години усещам нестабилност/движение в коляното  случва се твърде рядко, още в началото когато усетих нестабилност  посетих ортопед в гр. Плевен, който ме оперира. Тогава неговото заключение беше, че всичко е наред. Да, но очевидно не е така с времето движението стана болезнено,  до преди няколко дни когато в ежедневния ми работен процес не усетих силна болка. Получих ограничено движение в коляното, оток почти не се забелязваше и така 4-5 дни докато всичко отмине.  Върнах се при въпросния ортопед в гр. Плевен този път  направих ЯМР.  Оказа се че имам руптура на задния рог на медиален мениск  + сублуксация на пателата в латерален аспект.

След излизане на резултата от ЯМР  отново се върнах при ортопеда неговото решение на проблема бе: "Вземи си хиалуронова киселина  и ела да ти я поставя в коляното  това ще ти реши проблема,  а относно мениска  ще го чакаме". Прегледа продължи 5 минути и буквално ме изпъди без повече обяснения.

Реших да потърся второ мнение.  При втория ортопед ми бе отделено повече време и внимание.
Обаче получих неприятната новина след разчета на ЯМР  от втория ортопед, че имам проблем с ПКВ ( това, което разбрах е, че има нещо нарушено в функцията на ПКВ  възможно е да е поради неправилно поставяне при самата операция.  Това бе установено от втория лекар след  разчет на ЯМР и физически тестове с коляното). Неговото решение бе следното : Предлога ми операция на миниска и поради факта, че все пак ПКВ  не е липсваща/скъсана да се направи  СТРАНИЧНА СТАБИЛИЗАЦИЯ на коляното, която се прави чрез разрез успоредно на коляното.
Решението на втория лекар се разминава значително от тава на до тук лекуващия ме ортопед.

Въпроса ми се някой запознат ли е с това странично стабилизиране, което по думите на лекаря няма да позволи на коляното да се "мести"  един вид ще го стабилизира. Ако има някой с вече извършена подобна  интервенция ще се радвам да сподели каквото знае по темата.

Благодаря Ви.

# 95
Здравейте,
Преди 10 години претърпях операция на ПКВ. От 4-5 години усещам нестабилност/движение в коляното  случва се твърде рядко, още в началото когато усетих нестабилност  посетих ортопед в гр. Плевен, който ме оперира. Тогава неговото заключение беше, че всичко е наред. Да, но очевидно не е така с времето движението стана болезнено,  до преди няколко дни когато в ежедневния ми работен процес не усетих силна болка. Получих ограничено движение в коляното, оток почти не се забелязваше и така 4-5 дни докато всичко отмине.  Върнах се при въпросния ортопед в гр. Плевен този път  направих ЯМР.  Оказа се че имам руптура на задния рог на медиален мениск  + сублуксация на пателата в латерален аспект.

След излизане на резултата от ЯМР  отново се върнах при ортопеда неговото решение на проблема бе: "Вземи си хиалуронова киселина  и ела да ти я поставя в коляното  това ще ти реши проблема,  а относно мениска  ще го чакаме". Прегледа продължи 5 минути и буквално ме изпъди без повече обяснения.

Реших да потърся второ мнение.  При втория ортопед ми бе отделено повече време и внимание.
Обаче получих неприятната новина след разчета на ЯМР  от втория ортопед, че имам проблем с ПКВ ( това, което разбрах е, че има нещо нарушено в функцията на ПКВ  възможно е да е поради неправилно поставяне при самата операция.  Това бе установено от втория лекар след  разчет на ЯМР и физически тестове с коляното). Неговото решение бе следното : Предлога ми операция на миниска и поради факта, че все пак ПКВ  не е липсваща/скъсана да се направи  СТРАНИЧНА СТАБИЛИЗАЦИЯ на коляното, която се прави чрез разрез успоредно на коляното.
Решението на втория лекар се разминава значително от тава на до тук лекуващия ме ортопед.

Въпроса ми се някой запознат ли е с това странично стабилизиране, което по думите на лекаря няма да позволи на коляното да се "мести"  един вид ще го стабилизира. Ако има някой с вече извършена подобна  интервенция ще се радвам да сподели каквото знае по темата.

Благодаря Ви.

Със сигурност доктора който ви е оперирал и изгонил в Плевен това е Халваджиян.
И аз преди две години и половина съм с оперирана предна кръстна връзка от него която е хлабава но явно по време на операцията е усетил че нещо не е както трябва и ми е направил странично укрепване което според мен бе върши толкова голяма работа

# 96
Здравейте, ето и моята история. Преди 7 години претърпях операция на ПКВ на дясното коляно в Англия. Направих добра рехабилитация, но коляното така и не се възстанови напълно и имаше остатъчна нестабилност и болки. Преди около 2 години, по време на игра на тенис усуках коляното, след което имах големи болки и се наду. Последващия ЯМР и прегледи показаха, че имам ново скъсване на връзката и на вътрешния менискус. След дълго проучване и по препоръка на мои приятели избрах да се оперирам при д-р Точков. Направи ми пластика на ПКВ и шев на вътрешния менискус с една операция, със сухожилие от квадрицепс, както и допълнителна странична стабилизация. Започнах рехабилитация още от следващия ден в клиниката. Година по-късно отново спортувам и нямам никаква болка, а коляното си го усещам много стабилно. Каза ми, че за мен това е най-добрият вариант за избор на сухожилие плюс въпросната странична стабилизация.
Нямам ограничения в движенията и болки, практикувам си тенис и волейбол няколко пъти седмично и за сега няма проблем и най-важното - коляното ми е стабилно!

# 97
За жалост се записвам в темата и аз. Дъщеря ми, на 17, е със скъсани връзки на коляното и скъсан менискус след травма при скачане на батут. Резултатите от ЯМР са от днес, още свиквам с новината.
Дотук (2 седмици от нараняването) имаме становището на трима лекари.
Първият - завеждащ отделението по ортопедия в нашия град, каза да носи ортеза и след това да започне работа с физиотерапевт. Вторият, препоръчан ортопед от болницата в Горна баня, каза че при втора травма ще е необходима операция, но засега не е нужна.
И двамата дадоха диагноза на база рентгенова снимка и мануален преглед, без препоръки за ЯМР.
Вчера, при преглед в нашия град и направен ЯМР днес, ортопедът който разчете резултатите даде препоръки за операция и консултация с лекари в София.

Ще се радвам на препоръки и съвети от ваша страна, да беше за мен досега да бях взела решение. Много мисля и премислям, страх ме е да не сбъркаме и да си осакатя детето, животът е пред нея, предстои ѝ да го ползва това коляно.

# 98
  • София
Съжалявам за травмата,  tuty.
Нямам голям опит, но от това, което разбрах аз, връзките не зарастват, те не са кръвоснабдени и няма как да се оправят от самосебе си.
Със скъсан менискус знам че се живее относително безпроблемно, стига да не се гонят спортни постижения.
При моя син беше скъсана само ПКВ, но се беше прегънала, и лекарят каза, че може да доведе до други наранявания в ставата, ако остане така.
Преди операцията той прави физиотерапия и ходеше съвсем добре, дори на плажа си позволи да порита малко, но всяко стъпване в дупка например водеше до силна болка, за кратко но все пак я имаше.

Направете консултация и в София, ние бяхме в Евровита и впечатлението ми от лекарите там е много положително.

# 99
Здравейте,

Благодаря Ви.
На моят син му направиха странична стабилизация при операцията на ПКВ. Понеже е дете и тренира активно футбол, а коляното му не беше много стабилно му направиха странична стабилизация. Казаха ни, че това ще подсили коляното. Имайте предвид, че със странична стабилизация възстановяването е малко по-трудно и по-продължително.

# 100
  • София
Tuty, неприятна работа, но е поправима. Основното е да попаднете в добри ръце!
Съветът ми е да изчетете тази и предишната тема и ще се ориентирате в ситуацията.
Моето дете беше оперирано на 15. Две години по-късно вече е съвсем добре и прави всичко, което правеше и преди травмата.
Подрастващи и деца се оперират успешно по модерни методи в Евровита (както е написала и Грейпфрут,  аз имам впечатления от д-р Точков) и в Св. София (д-р Вулджев).

# 101
  • София
Колко време след реконструкция на ПКВ бедрото възвърна обемът си? Ходих 4 месеца на физиотерапия по 2-3 пъти седмично, след което минах на фитнес и групови тренировки с упражнения аналогични на тези от физиотерапията и имам чувството, че няма напредък. Вярно е, че не съм първа младост (40+) и не активна спортистка, но и преди това спортувах активно по 3-4 пъти седмично, не съм водила заседнал начин на живот....

# 102
  • София
Със сигурност трябва да мине повече от година, за да се уеднакви обиколката на двата бедрени мускула. А за да се уеднакви силата и функционалността им - поне две години (може и повече дори) при хора, които не са спортисти, но пък не са се и занемарили и тренират редовно. Тази разлика при двата крака се установява и отчита със специални уреди на които се изпълняват специфични движения.

# 103
  • София
Благодаря на отзовалите се!
Има ли други като мен, на които лекарят за второ мнение да е казал "Ако не се чувствате щастлива, тогава си правете артроскопия!" Според него тази операция не е задължителна - при лезия на менискуса. И все пак написа в амбулаторния лист "С мнение за артроскопия".
Има ли и други с лезии на менускуси, които си живеят така без артроскопия?
Е, това ми се струва несериозно, такъв отговор и то от лекар специалист...

Принципно е прав. Операция на ПКВ няма нужда да се прави при определени случаи - ако например пациентът не практикува усукващи спортове, има добри мускули и стабилност. Има хора с добра стабилност дори и при скъсана връзка. Самата операция като всяка такава крие рискове и ако може да се избегне добрите доктори не съветват да се оперира. Аз също съм ходил при Вулджев и той първото, което ме пита какво правя, но като разбра че искам пак да карам ски каза, че ще трябва да се оперира. При мен има и други проблеми, които налагаха операция и в крайне сметка не ме оперира Вулджев, но останах с много добро впечатление от него.

Колкото до цената, която не се знае преди, това е напълно нормално. ЯМР е добра диагностика, но златният стандарт е артроскопията т.е. доктора да види с камерата какво наистина се случва в ставата. Моят доктор (В. Петров) обясни още преди това, че не е сигурно колко ще излезе заради това, че не е ясно какво ще се прави по менискуса. Дали ще се махне или ще се шие. Всеки съшивател за менискус, който ползват струва около 1000 лв. И при мен например се оказа, че медиалният менискус, макар че в ЯМР се вижда като напълно здрав също имаше нужда от шиене след като се влезе с камерата. Така, че цената не е напълно ясна преди артроскопия, защото това е последната и най-прецизна диагностика. Вулджев също каза - трябва да ги видя менискусите на камера и тогава мога да кажа какво ще правя по тях.

Видях също и коментари за упойките. Локалната анестезия се използва най-вече затова, че е по-безопасна от пълната и по-щадяща за пациента. И дори и пациентът да се притеснява, което е нормално при повечето хора, не е проблем при добър анестезиолог. Макар, че има хора, които не могат да издържат на оперативната обстановка. Аз имам известен опит от подобни операции и ми беше доста интересно да гледам операцията и дори да говоря с доктора какво прави в момента.

# 104
Здравейте, може ли да ми препоръчате адекватен физиотерапевт в София? След последната терапия - йонофореза с нивалин, магнит и ултразвук на кръста (обиколката на бедрото на проблемния крак е със 1-1.5см по-малка), коляното пак се поду и цялата зона под него е с изтръпвания, боцкания, парене, болки. През м. Май ме пратиха да се изследвам за невропатия, резултатът уж беше негативен, сега остава да са ми причинили невропатия от физиотерапия.

Общи условия

Активация на акаунт