Витамин Д

• 880
  • 12
  •   1
Отговори
Здравейте!
Преди половин година си пуснах изследвания на няколко витамина като се оказа, че имам много ниски нива на вит. Д - 13,6.
Усещах постоянна умора, главоболие и тревожност.
Започнах прием на вит. Д - Better you по предписание на лекар.
Миналата седмица отново си пуснах и бях изумена, че се е покачил само с няколко единици, в момета е - 23,9.
Моля, за препоръки какво да правя за да го покача.

Последна редакция: нд, 20 апр 2025, 22:28 от Mishinkaa

# 1
След една седмица ли пусна второто изследване?

# 2
След една седмица ли пусна второто изследване?
Извинявам се за правописната грешка!
След половин година прием си пуснах изследвания. Като две седмици преди изследванията спрях приема на вит. Д, за да покаже реални стойности.

# 3
През тези 2 седмици се е изчерпал. Лекарите казват, че след 3 месеца прием, се изследва, за да се уточни дозата. Не се пие само преди самото изследване - същия , или предния ден, в зависимост кога го пиеш. На мен лекарката ми каза, че без вигантол знаем какво е и трябва да видим с тази доза. Това, като питах да го спирам ли преди изследването.

Има ендокринолг във форума, питай я - д-р Въндева.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1608829.msg49621517#new

# 4
Kупете си няколко вида витамин Д и ги редувайте всеки ден.
Лекар ми е казвал, че всеки организъм различно усвоява различните витамин Д-те и при подобен на вашия казус ме посъветва това.
След като приемах 4 различни препарата витамин Д /Д2, Д3, носител слънчогледово олио, с витамин К/ чак тогава прескочих долния праг.

# 5
А каква доза си пила, колко често?

# 6
За повишаване на толкова ниско ниво трябват поне 5000 единици на ден за поне няколко месеца, докато нивото се нормализира. Имай предвид, че референтните граници варират между лабораториите, но дори само за предотвратяване на остеопороза са нужни 32 нг/мл, а за всички останали положителни ефекти на вит. Д е препоръчително нивото да е поне 40 нг/мл, по-добре дори 50 нг/мл. Различните хора имат нужда от различни дневни дози, за да поддържат добро ниво, но предполагам, че поне 2000 ед./ден ще са необходими, спокойно може да се приемат също 3000-4000 ед., дори 5000, зависи от организма.

Има различни форми, аз лично от години поръчвам от Айхърб един вит. Д на желатинови капсули, който усвоявам добре. Спрейовете май не са толкова надеждни, доколкото съм чела по групи и форуми. Важно е да се приема вит. Д3, не Д2, който понякога се продава, защото Д2 е растителна форма и не може да се оползотвори от човешкия организъм, ние не сме растения.

# 7
Отново консултация с лекар. Витамин Д се разнася и усвоява по-добре ако се приема по време на хранене с мазнина. Т.е. ако вземете витамина докато ядете филийка с масло ще се улови и усвои заедно с маслото много по-ефективно спрямо например ако го приемете с овесени ядки е кисело мляко.
Какъв и колко ще предпише лекар. Не бих се надявала на добавки с витамин Д от дрогерията. Аз пия един веднъж седмично висока доза.
Не знам защо хората си мислят, че тези витамини са безобидни и всеки може да си ги взема като бонбонки по препоръки в интернет.

# 8
Масово лекарите са некомпетентни по тези въпроси.

# 9
Абсурдно ми звучи. Масово лекарите не разбират, а интернет писаниците са верните. Лекарите затова са учили, за да преценят спрямо всичко останало.

# 10
Колко впръсквания на ден правихте? Три ли?

# 11
Дълги години имах болки в костите и ставите. Преди години не беше на мода да се изследва вит. Д и лекарите ми пускаха и ме пращаха на различни изследвания, но никой не се сети да ми изследва този витамин. Докато не попаднах на лекар , който веднага ме прати да изследвам вит. Д и паратхормон в съответствие с оплакванията ми.
Резултатът беше остър дефицит - стойността беше 3!
Ако бях дете със сигурност щях да развия рахит.
10 години ежедневно приемах цели капкомери с вит. Д. течен на известни марки , дори в комбинация с вит К и трудно го качвах до 25 или 30. Докато преди година една позната медицинско лице, ми препоръча един немски, който си поръчах от един български сайт и който е доста високи единици комбиниран с К2. За 1-2 месеца за първи път ми се покачи над 50.

Последна редакция: чт, 24 апр 2025, 19:39 от Mia_1

# 12
Бихте ли споделили кой е този немски витамин Д?

Общи условия

Активация на акаунт