СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 8 - Седмокласник пробни тестове решава, че НВОто наближава....

• 25 649
  • 733
  •   1
Отговори
# 330
Мен най-много ме е яд за това, че не си седнат на гъза да реформират системата, така че да стане работеща и да образова децата, ами си плюват на пръста, вдигат го да разберат от къде духа вятъра, плюнчат молива и започват да драскат - махаме това, слагаме онова, а съдържанието на самия учебен материал е гола вода. Да седнат, да систематизират, да направят читави учебници, да обучат добри учители по всички предмети. Това е реформа, а не да ми мести един час такъв, друг онакъв. То качеството на обучението не зависи от броя на часовете, а от начина на преподаване.
Само мажат. И колкото повече мажат, толкова повече децата затъват в неграмотност.

# 331
Е, само аз ли не се напрягам от тези промени!

То какво хубаво има в сегашното положение, че да се притеснявам да не го променят!

Езици ( извън ЕГ) не се учат в училище...

СМГ, немски учат на частно и да не изреждам други...

Мецане, ти се вайкаш, но стягай детето и към АК😀 - това е спасението, и пак отчасти. Нашият учител по МАТ, в момента обучава физици от АК за университети...И там втори език се учи навън, частно!

Няма спасение от частното😅

# 332
Аз съм изключително скептичен към езиковите курсове. Друго е да се учи в училище и хорариумът е друг. Ние сме в частно и никой не може да ме убеди, че който и да е курс ще е същото както 2 часа всеки ден в училище, както сме сега.
АК хубаво, ама таксата им мина 10 бона в евро...и още ще расте. А и не се влиза лесно.
Абе не че се вайкам, по-точно е да се каже, че се ядосвам. От вайкане полза няма 🤣

Сега има и хубави държавни училища извън топ 10, извън езиковите гимназии, в които се научава чужд език - интензивно и с възможност да се избере като профил. И безплатно. Сега тези опции са на път да изчезнат...

Последна редакция: нд, 27 апр 2025, 16:31 от Татко Мецан

# 333
  • София
E, няма как тези промени да не засегнат частните гимназии. ДПП няма нищо общо. Това е промяна на рамковите учебни планове /те именно определят хорариумите/, а рамковите учебни планове са задължителни и за частните училища. Колкото часа по език им определи рамковият учебен план, толкова часа език ще има и в частните гимназии. Те могат, разбира се, да сложат допълнителни часове под някаква форма, но това означава да увеличат дневния брой часове и учебния ден на децата. Специално за езиковите гимназии заместването на ИИЧЕ с РИЧЕ може някак да се компенсира от изучаването на предмети на съответния език и профилите във втори гимназиален етап /ако не ги ореже и тях министърът, че и на профилирането се е заканил/, но пак си е сваляне на нивото. А във всички останали училища, които не са ЕГ, езикът ще се изучава НИНРИЧЕ. Т.е. там истинско чуждоезиково обучение на практика няма да има.
Понеже теб специално те интересува АК, не знам доколко биха могли да компенсират чрез американската си програма. Но тя тази програма не се учи самостоятелно, а е впретена в българската. Нямат отделни часове по американската програма в АК,общо взето децата там си имат същия брой седмични часове, както и във всички други гимназии.

# 334
Има. Може да се включите. На 8 май е с насоченост искане на оставка на министъра, на 15ти срещу задължителната религия
https://facebook.com/events/s/%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1% … 1811515656086458/

Постоянно има някакви инициативи, петиции, микро протести. Няма единност и обединеност за съжаление.
За България и десет души да протестират си е цяло априлско въстание.
Но да, промените са лобистки и насочени към ориентирането на хората към курсове и частни училища. В частното училище сутрин учат по МОН, следобед език

# 335
Мецане, сподели кои са тия държавни училища моля.

# 336
  • София
В частното училище сутрин учат по МОН, следобед език
Аз целодневна частна гимназия не знам да има. А и да имаше, не знам кой би се записал в такава. Joy

# 337
Всъщност и аз се замислих, в кои ДУ от 5 до 7 клас има ез. обучение по 2 часа дневно?

Признавам изобщо не следя уч. планове, но такова чудо от 10 часа на седмица ще ме изненада, приятно:)

# 338
Аз целодневна частна гимназия не знам да има. А и да имаше, не знам кой би се записал в такава. Joy
Написах частни училища, не гимназии, ама като не четеш, а бързаш да пишеш.
Първи език учат в частното училище, втори на курсове.
Но сега, след грандиозното законотворене, може и целодневни гимназии да се появят, то у нас всеки закон с цел печалба се прави

# 339

За гимназия не знам, но за основно знам - започват в 8.30 ч. и приключват в 16.30 ч., седмокласниците.

# 340
  • София
Ами говорим за гимназиите. Не знам кой тук го интересуват основните частни училища.  Изучаването на чужд език в гимназията ще засегнат тези промени, не в основното. И ще засегнат и частните гимназии. Та не знам кой не чете. Отново и за пореден път.
А в частните основни училища не "учат сутрин по МОН, а следобед език". Разпределени са равномерно часовете по всички предмети през целия ден. Но пак, темата изобщо не е за основните училища.

# 341
Говорихме за промените в закона, които според мен са направени с цел ориентирането на повече хора към частните училища, за да научат децата един език, преди да ги подхванат с философията, гражданското образование и религиите.
В държавните училища в прогимназия не се учи чужд език като хората. Затова са сдруженията, частните училища. Там децата научават много повече.

Последна редакция: нд, 27 апр 2025, 16:58 от Априлски душ

# 342
Ами говорим за гимназиите. Не знам кой тук го интересуват основните частни училища.  Изучаването на чужд език в гимназията ще засегнат тези промени. И ще засегнат и частните гимназии.

Мецан спомена, че в частно основно училище учат по 2 часа дневно език! Оттам дойде дебата:)

Но в ДУ си е друго, там се изнасяш по частните уроци и се спасяваш сам:)

Санака да попитам - с колко часа ще орежат езиците?
Дайте да говорим с цифри!

Да речем профил АЕ учат 18 часа дневно, това ще се промени ли?

Последна редакция: нд, 27 апр 2025, 18:43 от Compass

# 343

Ама и до 7 клас не е така в ЧУ. Няма такова нещо сутрин по МОН, следобед не знам си кво..
Имат си 2 часа английски на ден и обикновено са сутрин🤣

Мецане, сподели кои са тия държавни училища моля.
Ами например 18-то, 133-то, 32-ро... всичките не ги знам още....

Санака, мерси. Ужас. Нямах предвид само АК... има и други частни езикови, Златарски, ИА, Увекинд... значи и там ще стане леш, доколкото разбирам.
Егати!....

Доп. Да, в частно основно имам предвид, всеки ден 2 часа английски, децата излизат с В2 в 7 клас...в Света София масово са така, има и покрили В2 с ниво А, което е С1, в Азбуки са така, ние в КО също сме така... няма ДУ децата да са на такова ниво дори и с курсове... курсовете не е същото като 10 часа седмично в училище...но това е офф-топик, извинявам се.

# 344
  • София
И АК учат от 8.15 до 15.35 с по пет минутни междучасия. То това си е почти цял ден. Всеки ден имат по 8 часа. Доста ми се струва.

Общи условия

Активация на акаунт