СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 8 - Седмокласник пробни тестове решава, че НВОто наближава....

• 25 080
  • 733
  •   1
Отговори
# 720
Лошата страна на предмета Литература в училище е, че е много свързан с политиката. Винаги едно или друго произведение се слага или сваля точно поради такива причини. Не че самите писатели не са писали по поръчка, не само нашите, за всички важи това. Питах едни познати в Германия как учат литература там и ми отговориха, че училището си избирало произведенията, не им ги спускали отгоре, но и там, въпреки това, често изборът бил с политически уклон.

Последна редакция: ср, 07 май 2025, 22:08 от Априлски душ

# 721
Когато произведенията се учат в исторически аспект, проблем няма. Децата да имат възможност да ги прочетат след като са научили достатъчно за времето и контекста, в който е писано произведението.
Разбира се, за по-натоварените политически произведения трябва да минат малко повече години.

Последна редакция: ср, 07 май 2025, 22:33 от Spensa

# 722
Ами нека спорим за литература, не е ли страхотно.
Априлски душ, извинявам ти се, под влияние на емоциите написах, че се излагаш, че бъркаш Веселин Андреев с Веселин Ханчев, защото за мен Веселин Андреев е... човекът се самоуби да си защити вярванията.. вероятно за теб са в графата "все комунисти"🤣..всеки има право на гледна точка.
Ема разбира се, че е по-добре да се учи Евгени Онегин от Декамерон.
Soul Free е напълно права.
Също напълно съм съгласен с нея за Дон Кихот. Напълно откачена книга...и аз не можах да я прочета докрая

Ето ви едно мое стихотворение в Онегинска строфа. https://bg-mam.ma/p/1142714/39394947
От Декамерон ако се вдъхновя да напиша нещо, със сигурност ще ме изтрият, че и ще ме баннат... защото там темите и изразите са такива, че.... просто да подесетя, че Соул Фрий е права.

Последна редакция: ср, 07 май 2025, 22:27 от Татко Мецан

# 723
Мецане, любимото ми произведение е И изгрява слънце или Фиеста на Хемингуей, но За кого бие камбаната ми е много посредствено, самият той казва, че второто го е писал за пари, а Фиеста му е първият роман и си е излял душата в него. Брат ми например, изобщо не харесва Фиеста, защото нищо не се случвало вътре, героят само ловял риба, обикалял баровете и ходил в Памплона да гледа бикове. Въпрос на вкус си е литературата, като всяко нещо.

Последна редакция: чт, 08 май 2025, 02:35 от Априлски душ

# 724
  • София
Ами нека спорим за литература, не е ли страхотно.
Това ми напомня на:

Ние спориме двама със дама на тема
Човекът и новото време
.......
Още един велик, отишъл си заради убежденията си, но безспорен талант!

Произведенията в гимназията са си добри, всъщност няма чак такова значение самото произведение, колкото контекста, в който се разглежда. И да поражда мислене, умения за разсъждаване, вместо зубрене. Уви, още от прогимназиален етап тази еретична мисъл за ползване на мозъчните клетки, е безвъзвратно изгубена.

# 725
  • Отвъд алеята зад шкафа
Има към 5 века разлика между Декамерон и Онегин, все пак. Ако искате да пропуснем всичко в литературата до 19 век, даже по-добре да изберат млади автори, все още живи, да са по-близо до разбиранията на децата?

# 726
Да се забрани литературата, образованието да се забрани и това е. Клипчета в СМ само да има, защото на децата са им по-разбираеми.

# 727
  • София
... И вечната ми болта тема - какво е искал да каже авторът? Вместо да се правят дискусии, да се пишат есета по теми от произведенията, ...
Четях много навремето, но мразех предмета "литература" в училище.   
Примерно - абсолютно различни са ми чувствата при  четенето на  Яворов и  слушането на уроци като  този https://youtu.be/o5TQ6si-odU или Никола Въпцаров / https://youtu.be/C3j9Y0rmicc - в средата на урока не издържам, зарязвам .
Ако нещо се е променило в уроците по литература, то е единствено въвеждането на работните тетрадки  с редчета за попълване, "помагалата"  и на тестовете - за щяло и нещяло.
Никога не проверявам тетрадките с домашни по литература, говорим за прочетеното, правим диктовки, мрънкам за грознописа - толкова мога /без да навредя/ .  БЕЛ - звучи ми ужасно това съкращение.

Последна редакция: чт, 08 май 2025, 00:22 от xxxxxx

# 728
  • София
И аз се радвах, че в 10ти клас пак ще учат български автори, нооо...няма толкова сдухващи произведения накуп. Как пък не избраха едно по-позитивно. Само се говори за мъка, смърт, нещастен живот, самоубийства и тн. Само това им липсва на подрастващите.

# 729
  • София
...
Ние спориме двама със дама на тема
Човекът и новото време
.......
Още един велик, отишъл си заради убежденията си, но безспорен талант!

Отишъл си е заради делата си, а не заради убежденията. По онова време много творци са споделяли убеждения му, но далеч не са споделили съдбата му.

# 730
Добре, че родителите не участват в избора на програма и произведения, че каква каша щеше да стане не е истина.

Деветокласниците съвсем са наясно с произведенията и нямат драма с тях.
Вярно е, че всичко зависи от учителия, но отдавана не отговарят на въпроса "Какво е искал да каже автора?"

Децата са гъвкави и доста грамотни.
Подозирам, че изучаването на окупацията на България от Русия през '44 съвсем ще вкара в потрес част от родителите. Но живота върви и живота се променя Simple Smile

# 731
Финални пробни в Междучасие. Хвърлям последните сто лева в мелницата, наречена НВО.
Стана ми леко, леко...но не само в портмонето, но и в душата. Вижда му се края. Извадих ги бързо бързо парите като в клипа на Здрава Каменова, но пък с усмивка.

# 732
Финални пробни в Междучасие. Хвърлям последните сто лева в мелницата, наречена НВО.
Стана ми леко, леко...но не само в портмонето, но и в душата. Вижда му се края. Извадих ги бързо бързо парите като в клипа на Здрава Каменова, но пък с усмивка.

Аз приключих с разхищението, наречено НВО.  Каквото било, било. Сега е негов ред да хвърля кяквата има - желание, знания, труд и мотивация или мързел, дървено философствоне и мрънкане. Даже не искам да смятам къде и колко пари се хвърлиха тази година около тези 2 изпита.
Успех и късмет им желая на децата, друго не мога вече.

# 733
  • София
Заповядайте в НОВАТА ТЕМА

Общи условия

Активация на акаунт