Миене на ръце - научаване

• 484
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте, синът ми е на 3,7 години и вече ме е обзело отчаяние, че не може да си измие сам ръцете. Показвам от един месец, не може и не може да си разтърка ръцете със сапуна, само ги държи на струята вода и нищо не прави. Вашите деца кога се научиха сами да си мият ръцете и какво да направя, за да вдене какво се иска от него?

# 1
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Моя синковец е на 6 и половина и още повтарям на всяко миене - да е със сапун, да се разтърка този сапун, да си подсуши ръцете...
От няколко години си повтарям едни и същи неща.
Успокоявам с това, че гледам повечето порастнали мъже успяват да се спряват...
В същото време кака му чува и разбира от всичко казано веднъж.

Разбирам Ви - адски е изнервящо да си като някакъв пъдар и само да дуднеш едно и също, всеки ден, по цял ден, и пак и пак....
Аз често избухвам и му обяснявам как на стената, ако бях повторила 1000000000 пъти едно и също щеше да го запомни, но... Аз поне не съм открила решение.
Head Band

Търпение.

# 2
  • София
Не е проблемът научаването, а лигавенето и нечуването (или поне при нас). Онзи ден я видях как си мие ръцете (гласувах все пак някакво доверие тъй като вече е почти на 7г.) и ми стана лошо.
Просто проконтролирате от време на време и се надявате това да стане навик.

Последна редакция: ср, 23 апр 2025, 12:31 от I.R.

# 3
  • София
От бебета отивахме след всяко влизане у дома и преди всяко хранене да си мием уж заедно ръцете. С всяко от децата.
Между 2 и 3 г. вече бяха наясно как се случва. После поне още 1-2 миенето преминава в игра с водата и сапуна, но аз това го броя за миене, след като е имало пяна и тя се е отмила напълно.
Сапуните с дозатор са от полза.
И шарените индивидуални кърпи със съответната закачалка, достъпна за детето.

# 4
Моята дъщеря е по-голяма, умее уж, но пак контролирам, тъй като мивките обикновено са твърде високи за малки деца, за да си пуснат/спрат сами водата и да стигнат сапуна, ако е на стената. Кърпите също ѝ идват закачени високо. У нас дъщеря ми стъпва на стъпалцето, което използва и за да седне на тоалетната чиния. Освен това тя има навика да си сложи сапун на сухи ръце и без да търка, да остави водата да измие сапуна, после слагаме пак
Та мисълта ми е, че ако средата не е достатъчно ергономична за малки деца, това ги затруднява да са напълно самостоятелни, без да има някакъв друг проблем с развитието им.

# 5
И аз да попитам колко е пригодено за ниско човече. Стълбичка, достигане на чешма и регулация на вода, сапун, хавлия. На дъщеря ми ѝ купих детски дозатор за сапун, който е тъчлес, мисля, че помогна.

# 6
Ами … доста по-рано се научи, но мием ръцете направо от бебе, откакто започна ди пипа.
Трябва да направите миенето смислено и интересно. Първо направете експеримента с пипера и как “бягат” микробите от сапуна.
После вземете хубаво столче за баня е подкрепям да дозатор на сапун. Може и да не такъв, може просто течен сапун. И продължавате да показвате и говорите.

# 7
  • София
Смислено ще стане като стана на възраст да разбират какво точно представляват микробите. Иначе просто ще си пеете една и съща песен.

# 8
На почти 4 години е отдавна смислено и миенето, и обличането и много други самостоятелни неща.

# 9
Моят син доста лесно се научи. Като му се показа няколко пъти, искаше сам. Даже предпочиташе не аз да го мия, а той сам. Но той и чинии започна да иска да мие на 3 и доста добре се справяше и тогава, и сега. Обича да чисти с прахосмукачка, да бърше прах, да бели и реже краставица. На 1 годинка метеше. Аз за каквото мога го включвам в домакинството, защото на него му е гордост да е полезен. Сега проблемът с ръцете вече не е дали може, а дали иска да ги измие със сапун. От течният вече му е по-интересен този, който е на калъп.

# 10
Не съм имала проблеми с нежеланието за сапун аз. Много си държи дъщеря ми от съвсем малка да е със сапун и да миришат хубаво ръцете. Само че е голяма прахосница, та и от тази гледна точка надзиравам.

Но на под 4 години беше прекалено ниска да използва стъпалце, стол или столче сме ползвали, защото според мъжа ми бяха излишен харч специални стълбичка и пр. И абсурд да я оставя сама да се катери на стол, да има опасност да падне на плочките назад и т.н.

# 11
Моята се миеше добре и от рано, със сигурност преди три, но прахосваше всичко - и вода, и сапун.
За сапуна не ме беше яд, но не можех да търпя как прахосва водата и надзиравах.
Имаше детска мивка, там се научи и играеше много и дълго с нея, почти съм сигурна, че беше от OBI.

На такъв принцип:

Последна редакция: ср, 23 апр 2025, 21:06 от Threemafan

# 12
Моите и двамата можеха да си мият ръцете сами преди да навършат 3г. Големия (12г) даже за мен се престарава, освен че се мие прекалено често, но като цяло той държи на хигиената от много малък и е много гнуслив. Малкия е другата крайност, обича да лапа всякакви неща, ако изпусне нещо от храната си на земята и не съм достатъчно бърза да го събера, ще си го изяде. Той е на 3г2м и отдавна може да се измие сам, но се качва на стол и аз му слагам сапун и когато е готов подавам хавлията. Той сам си търка ръцете и си ги плакне, доста добре при това, сам се избърсва и ми подава хавлията. В яслата на малките мивки си ги мие абсолютно сам. Обаче с него имаме голяма драма с миенето на зъбите. И тях иска сам, а не може достатъчно добре и е мъка, взех ултразвукова четка, за да е по-лесно, но нямаше особен ефект. За сега сме на компромис, първо си ги мие той, после аз ги доизмивам, доколкото ми позволи.

# 13
  • Пловдив
Вземете му течен сапун с картинка на любим герой. Моето така с голямо желание миеше ръце от малка, бях и взела от ДМ течен сапун с Бейби Шарк, който като го натисне да излезе сапун даже пееше песента 😂🤣 беше около 2 годишна тогава.
Сега сапунът и е с Блуи или какъвто тя си хареса, ходим заедно да го избира. Има и стъпало от Икеа , за да стига лесно мивката . На 4 и половина е.

Общи условия

Активация на акаунт