От Великобритания до България – превоз и закупуване на поръчките ни – 26

• 13 451
  • 145
  •   1
Отговори
# 135
И аз опитах да направя поръчка през сайта на Джордж, но на мен пък не ми приема плащането. Нито виртуалната, нито стандартната на Револют, нито дебитната на ДСК. А преди 2 месеца правих няколко поръчки с една от тези карти и нямаше никакъв проблем.

# 136
Да и при мен е така,  даже и с paypal не работи. Дано е проблем със сайта и не е блокиран адресът за доставка, защото пробвах произволен адрес за доставка и с избор на paypal даде опция за напред.

# 137
Група,някой от Младост да знае дали курса на ГГБГ е пристигнал?Не разтоварен,а пристигнал

# 138
Здравейте, имате ли още проблем с поръчките от George, декември последно поръчах и всичко беше ок и сега не приема плащането.Писах им само отговорят ,че са го повдигнали към някакъв отдел и толкова вече няколко седмици.

# 139
и сега не приема плащането.

поне аз предполагам, че става въпрос за Гео-Блокиране, т.е. ако Кредитната/Дебитната карта не е издадено в UK, да не приема онлайн плащането. наскоро, във Фейсбук групата "В очакване на GGBG", заради подобно мое твърдение, дори бях наречен от един потребител там "глупак", който от своя страна твърдеше, че дори Митото в UK си бил плащал през ПейПал - разбира се без да покаже каквото и да е доказателство за това. само дето от 2024 поне на всички (мой) "цесии" от Британските митници и човек може да си намери и сам снимки на такива онлайн, дори да няма лично негови "цесии" от Британските митници  (както аз имам) и да види сам, че изрично и то в червено пише, че плащането може да бъде извършено само с карта издадена в UK. Гео-Блокиране работи и в ПейПал, т.е. дори и изобщо да има ПейПал като опция за плащане пак няма да мине с чужда карта прикачена към този ПейПал акаунт. това, което казвам е, че в последните 2-3 години броя на Гео-Блокиране в UK - расте. поне аз първо го изпитах с Британските митници, които до преди няколко години - нямаха Гео-Блокиране.

освен това много от онлайн продавачите дори не знаят и нямат контрол върху Гео-Блокирането, понеже те разчитат на 3ти компании за обработката на плащането (подобни на каквато е ролята на "Борика" в България). така, че Гео-Блокиране е на централно ниво и много над самите продавачи и е достатъчно на този Магазин, компанията която обработва плащанията да е въвела Гео-Блокиране и те дори може и да не знаят.

лошото е, че никой не споделя опита си и нещата се менят и всеки месец, т.е. кое е Гео-Блокирано и кое не е - си е гадаене и спекулация, но като нещо не работи за теб лично - вярвай на това, а не на какво ти казва някой онлайн.

разбира се, може и да е нещо много по-елементарно, като например адреса за доставка да е вкаран в Черен Списък, поради много оплаквания - това е доста често също, особено при тези общи адреси, дето ние ползваме, които се ползват от 100ци хора и е достатъчно само няколко поръчки да станат проблемни за да вкарат адреса в Черен Списък и откажат да приемат поръчки за вбъдеще с доставка до този адрес.

Последна редакция: вт, 27 яну 2026, 12:34 от Stefan Dimitrov 729516

# 140
Геоблокиране може да става както на ниво търговец, така и на ниво платежен оператор. В повечето случаи блокирането е на ниво търговец чрез средствата за контрол, които платежният оператор предоставя. Компаниите, които са интегратори на плащания, не взимат самоволно такива решения, а ги съгласуват с търговеца, който им възлага тази задача и който носи правна отговорност за решенията. Интеграторите са само изпълнители.

В рамките на ЕС търговците нямат право да блокират разплащане с карти от други страни от ЕС. Тъй като Великобритания напусна ЕС, тя вече не е задължена да спазва това правило. Обаче британският закон за защита на потребителите изисква ограниченията да бъдат упоменати в общите условия на сайта или платформата за електронна търговия (terms and conditions, faq, help center и др.) .

Ако визирате George, който е част от Asda, то в сайта на Asda е споменато, че се приемат само карти, които са издадени във Великобритания. Револют макар да е британска фирма, на българските потребители издава български или европейски (извън UK) карти. Доколкото знам, промените в политиката за плащанията са от скоро и не са ясно комуникирани. Въпреки това, формалното правило информацията за плащане само с британски карти да е достъпна онлайн, е спазено.

Скрит текст:
https://support.asda.com/help/faq/ways-to-pay

Цитат
Ways to pay
We accept all major debit and credit cards, so long as they were issued in the UK.

You can also use:

Asda gift cards
Asda savings cards
Asda eVouchers
your Asda Rewards Cashpot (excludes George.com)
If you use an Asda gift card or savings card, keep it until you get your order. Otherwise, any refunds made will go onto an eVoucher.

We accept PayPal on George.com only. Sorry, we don't currently accept Apple Pay, Google Pay or Samsung Pay.

# 141
Аз съм избягвала гео-блокиране с vpn и плащане с наличност в пейпал.

# 142
Аз съм избягвала гео-блокиране с vpn и плащане с наличност в пейпал.
Две различни неща са. VPN ви дава различна физическа локация. Сайт може да блокира достъп например от Китай. Ползвате vpn, който ви дава друга физическа локация все едно не сте вече в Китай. Но това е просто да достъпите дадения сайт.

Горе писах за геоблокиране по BIN на картата, който показва в коя държава е издадена картата. BIN = Bank Identification Number

# 143
Не платих с карта, а с наличност в пейпал. Затова нямаше какво да блокират.
Никой друг вариант не сработи само vpn + наличност.

# 144
Да. При стандартно плащане с paypal търговецът не вижда BIN на картата, което значи че не вижда държавата, в която е издадена. Обаче за премиум клиенти на paypal това е проверимо.
Така че е въпрос на проба.

# 145
Карта в случая нямаше.

Общи условия

Активация на акаунт