Работа, CV-та, HR-и, съвети - 99

• 26 332
  • 733
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Какво работи мъжът ти/Под наем ли живееш или в собствено са си равни на "Имаш ли друг доход или си вързана на една заплата и ще търпиш, няма да напуснеш лесно?"
Според мен не са окей. За домашния любимец не е нещо фрапантно. Аз си обичам животни и не би ми направило впечатление, това може да служи и за разчупване на ледовете.

# 391
Да ме питат за семейството ми - абсурд, но някакви неща за хобита, домашни любимци - няма проблеми, често за мениджърите и интервюиращите е по-важен човешкият фактор, какви са интересите на човек, дали ще си пасне с екипа, отколкото дипломи, които и всички останали имат.

За пушенето…била съм в компании, в които има бонуси за непушачи под формата на почивни дни, та случаи всякакви.

# 392
Предстои ми интервю за една позиция. Още нищо не е ясно и сигурно, но искам да знам по принцип как стоят нещата, в случай, че се харесаме взаимно.
Като цяло имам месец предизвестие, само че съм виждала доста колеги да напускат, без да отработват целия месец, та тука знам, че всичко зависи от работодателя ми ( понякога сякаш бързо гледат да се отърват от някаква параноя, че някой напускащ може да сътвори проблеми). Другата ми чуденка е свързана с това, че съм планирала отпуск в края на юли и ако примерно се разберем с новия работодател да започна след месец, реално погледанато ще се наложи още след първите няколко дни да се моля за отпуск ( всичко е резервирано и не търпи отлагане).
Вие на мое място как бихте постъпили? Отново казвам, че може и условията да са такива, че изобщо да не си струва главоблъскането, но все пак ми се ще да имам някакъв план за всеки случай.

# 393
  • София
Бих казала след оферта, че имам резервирано и платени пътуване и бих помолила да започна от датата, на която вече ще съм се върнала.

# 394
И в такъв случай откога ще си пуснеш предизвестието? И може ли да се взима отпуск, докато си в предизвестие? Защото при мен тези пет дни, през които ще съм на почивка са след повече от месец. И реално погледнато, ако след оферта пусна предизвестие, а потвърдя на новия работодател, ще трябва да се регистрирам на борсата, ако не започна веднага след изтичане на предизвестието (ако изобщо има такова).

# 395
  • София
Няма нужда да се регистрираш на борсата за такава малка дупка. В предна тема имаше подобен казус, не се сещам коя обаче. Но  в зависимост от календарния месец (т.е. напускаш на 25-то число, примерно) и започваш на 5-то, няма да имаш дупка в осигуровките. Нека някой ме поправи, ако греша.

А ако новият работодател се съгласи да започнеш на 5-то, демек след месец и нещо, просто пусни предизвестието на 5-то число. И така последната седмица от предизвестието ще ти е платен отпуск и няма да имаш тази дупка.
Те не могат едностранно да те освободят предварително при подадено предизвестие, така че си го отработи, а отпуската - вътре.

# 396
Не е проблем дупката. Аз напуснах старата работа на 31.03, а новата започнах две седмици по-късно и нямам прекъсване в осигуровките. Не съм се регистрирала на борсата. Аз така исках, имах си мои неща за вършене в тези две седмици

# 397
  • Сф
На 1вото не, но на второто интервю (ако стигнеш до него) спомени, че имаш почивка, да я имат предвид. На една от предишните ми работи ги предупредих, предпочетоха да ме вземат веднага, работих 1 седмица и след това заминах на почивка за 2 седмици. Бъди откровена с тях, не знаеш те какво целят и как ще се впишеш в плановете им.

# 398
Здравейте, дали информация какво ниво на немски език искат в Elevate и в MаcGregor. Благодаря!

# 399
Ако тепърва предстои интервю особено ако е 1-во, освен ако не е някоя супер малка гъвкава и бърза фирма, минимум 2 седмици е вероятно да минат според процеса им докато имате обратна връзка. И след хипотетична оферта е нормално 2-3 работни дни за размисъл. Та докато дойде време ако се случат нещата да подавате предизвестие като нищо ще има по-малко от месец до почивката и ще може да се вмести в 30-те дни на старата работа. Другото са обяснили като варианти за отпуск.

Потвърждавам, че регистрирането в БТ и НОИ по принцип не е задължително.  За кратка дупка 1-2 седмици особено. Има ли стаж във всеки календарен месец няма да има проблем, ще ви излиза, че сте осигурена за здравно и социално.

# 400
  • София
Предстои ми интервю за една позиция. Още нищо не е ясно и сигурно, но искам да знам по принцип как стоят нещата, в случай, че се харесаме взаимно.
Като цяло имам месец предизвестие, само че съм виждала доста колеги да напускат, без да отработват целия месец, та тука знам, че всичко зависи от работодателя ми ( понякога сякаш бързо гледат да се отърват от някаква параноя, че някой напускащ може да сътвори проблеми). Другата ми чуденка е свързана с това, че съм планирала отпуск в края на юли и ако примерно се разберем с новия работодател да започна след месец, реално погледанато ще се наложи още след първите няколко дни да се моля за отпуск ( всичко е резервирано и не търпи отлагане).
Вие на мое място как бихте постъпили? Отново казвам, че може и условията да са такива, че изобщо да не си струва главоблъскането, но все пак ми се ще да имам някакъв план за всеки случай.

Още един аспект. Пусни си отпуска още сега, защото отпускът е с разрешителен режим и може да не те пуснат. Не, че няма вариант да ти го блокират, но като е включено по планове е по-трудно.
Аз съм да си кажеш, че имаш платена почивка. В крайна сметка, хората живеят, не чакат да видят какво ще стане и да пускат всичко в последния момент, особено ако става дума за по-луксозна дестинация. А и по това време на годината даже рекрутерите проактивно си питат.

# 401
Офф, отпадна ми чуденката. Това интервю може да ми влезе в класацията за най-тъпи интервюта и по-точно в графа "г@з път да види".
Първо, в деня, в който кандидатствах се обажда някаква секретарка и ми говори на "Ти". И ме кани на интервю със собственика.  Затова реших, че при тях бързо се решават нещата и може да са на зор за новия кадър.
Посреща ме един леко дементен управител, иначе приятелски настроен, в офис, който може да се опише точно само от Реймънд Чандлър. Както и да е...
Говори той за позицията, отнася се в размисли за кандидатите преди мен, каза ми веднага за каква заплата иде реч. Също, че предшественичката (титулярката) е била  самостоятелна бойна единица от вида "и сам воинът е воин", никой не ѝ се месел,  ама искала да напуска и щяла да прави собствен бизнес. Викам си - дотук добре. Но все пак попитах тя ще си остави ли някакво време, в което да обучи новата самостоятелна бойна единица. И как го въртя, как сука, накрая така го извъртя, че то не било лесно да се прави собствен бизнес, а и го оставяла в разгара на сезона да търси човек, таа...в крайна сметка за сега се отказала и понеже всичко много бързо се разиграло, той мислел да ми звъни да ми каже, ама си рекъл "Тя, жената сигурно вече се е "нагласила" да дойде, нека да се видим, пък ще й кажа, че тъй и тъй, засега спираме да търсим човек." Но така, както аз го преразказвам пак е що-годе разбираема главната мисъл. При него беше като реч на Йода. И тъй, извини се, че ме е разкарал, ама...Допускам, че вероятно нещо не ме е харесал и се е чудил какво да измисли, а оттам и оплетената пледоария. Щото гледам, обявата си стои.

Последна редакция: пн, 16 юни 2025, 14:35 от Анонимен

# 402
  • Сф
Ооо, типично Бг сюжет. Спираме да търсим, ама що да не ти загубим времето и да те разкараме, току виж си ни харесала и измислим нещо. Радвай се, че си се отървала. Ами ако те бях харесали и предложили, и по време на предизвестието ти се обадят, че тази решила да остава и не те искат повече...

# 403
Да, и типично по нашенски ме попита за семейното ми положение. Това, при положение, че позицията вече не е вакантна, за какво му е нужно като информация? Или ако бях сингъл или разведена, щеше да може нещо да се измисли...

# 404
Видял че няма смисъл да си говорите по работа, ами поне да се намира на приказка... Grinning
Сигурна съм че на теб не ти е толкова смешно де, но при тоя разказ и това не е изключено. Поне кафе или нещо от сорта предложи ли ти, като толкова се е загрижил да не те връща грубо като си се нагласила?

Общи условия

Активация на акаунт