Работа, CV-та, HR-и, съвети - 99

• 26 196
  • 733
  •   1
Отговори
# 45
То последно разбра ли се как и какъв достъп ще има до информацията в тия електронни трудови книжки? Малко ми е странно ей така всеки да може да гледа какво пише там, а поне аз не срещнах никъде споменато как ще става достъпът до информацията.
А това с длъжностите... някои са с такова име че изобщо не можеш разбра какво е работено на тях. Та и да гледаш какво пише в книжката, все тая.
Да, има длъжностни характеристики, но пък там ако си мислите че всички са изрядни... отново напомням че не всички работят в корпоративна среда, а дори и в такава не всички работят при Слънчезара, която има всичките ми адмирации, но не вярвам че нейната среда и ситуация са норма у нас а напротив.

И аз съм питала на интервю дали позицията е нова или е напуснал някой за да търсят нов, имала съм случаи да го приемат за нападка... макактака ще питам такива работи? Аз и за заплатата питам, това вече пък явно е пълно нахалство на първо интервю Grinning

# 46
То с това трябва да се почва, повечето хора работят за пари.

# 47
И аз така ги виждам нещата, но очевидно гледните точки са различни. Всяка страна дърпа към нейното си и гледа да се "продаде" възможно най-изгодно, което си е нормално де. Но не го прави по-малко дразнещо. И преди пак да се включи някой а да каже че то се знае колко се плаща за дадена позиция, пак ще напомня че не сме всички в голям офис в корпорация и не е винаги приложимо това.

# 48
Защо всички мислят, че малките фирми не плащат? Това, че няма показност не означава, че няма пари.

# 49
В отговор на последния коментар, че повечето хора работят за пари - преди месеци бях на "интервю" на работа, става дума за прахосмукачките Кирби. Останах шокирана, меко казано. Очаква се с ентусиазъм и доста търговски нюх да накараш човек в България (не сме с някакъв висок на стандарт на живот мисля) да си купи прахосмукачка за 6800 лв. Заплата - 1000 лв. + 130 лв. от всяка продадена прахосмукачка. Направи ни се и демонстрация за вълшебните й свойства, но извинете, това е абсурдно. Заплата под минималната за страната, а продаваш супер скъп продукт и кой ти гарантира на кого ще попаднеш и колко продажби ще имаш. За първи път в живота ми след интервю бях толкова шокирана и без никакво желание да ми звънят повече. Прахосмукачката беше показана като се хвърляше сода бикарбонат върху килим и колко добре е изсмукала. И как можела да мие. Честно казано, не бих си купила това, справям се отлично и с прахосмукачка под хиляда лева. Но мен ме изуми човека, който презентираше и беше мениджър за града, колко силно се опитваше да ни убеди (бяхме 10 човека заедно), че това е решението на живота ни и тази работа е работа - мечта. Сигурна съм, че той не живее с 1000 лева на месец.  Не може да изискваш от служителите си да продават продукт за 6800 лева, а да им подхвърляш трохи за "хубавата работа".

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 11:59 от rubyo

# 50
Защо всички мислят, че малките фирми не плащат? Това, че няма показност не означава, че няма пари.
Поне аз не съм си и помисляла такова нещо, но е факт че нещата на интервю могат да са доста различни, предполагам че ти също не си работила в такава среда и с такива условия каквито тя описва. И аз не съм.

# 51
rubyo, добре че си се отказала навреме Grinning мен ме помолиха да приема презентация, аз направих услуга на приятелка да ме "препоръча". Презентиращият беше много възмутен, че не съм ентусиазирана хаха. Мислех да извадя Бош-а 15 пъти по-евтин, и да му го презентирам, но си спестих времето. Много го разочаровах...

# 52
Да, и трябваше да: като отидеш в нечий дом, независимо дали човека ще си купи или не, да му поискаш списък от приятели и познати, в чийто къщи да ходиш и на тях да им губиш времето. И хората понеже не си купуват такъв скъп продукт, все пак дават номера на близки и роднини като вид компенсация за отделено време. Смешното в случая е, че презентацията започва как това е американски продукт, милиони продажби и едва ли не създават чувството, че работиш в някаква голяма престижна американска компания, а насреща разбираш, че ... като чистачка в мола ще взимаш повече.

# 53
  • Melmak
Не знам защо даже се връзвате на тия глупости. Давали са ми телефона за такава презентация. Директно ги отсвирих да не ми звънят. Не желая да си губя времето за глупости.

Това е сейлс позиция. На минимална заплата са, за да се мотивират да продават. Звучи наистина странно как ще се продаде прахосмукачка за такава сума, обаче само си спомнете Цептер и други подобни като Делимано и продукти от телемаркетинга.

# 54
Кандидатствате за работа дето никой не я иска от повече от 20 години и се чудите, че не предлагат условия мечта? Кой пуска продавачи по домовете да му влязат в жилището в ерата на интернет???
А принципно грешно е да се обвързва цената на продукта с заплатата на продавача? Какво точно очаквате? Заплата 3000 нето, комисионна 3000 нето и накрая да продадеш 1 прахосмукачка месечно, а производителя да е на загуба от всяка продадена? Изглежда хората, които най-малко разбират от ценообразуване все се целят да стават продавачи.
Въпрос.
Първоначалният ми договор е с код Х.
Последващ анекс за друга длъжност е с "без промяна в кода"
А длъжностната характеристика е с код У.

Към кого мога да се обърна, ако не желаят да го поправят?
Както винаги - към инспекцията по труда.
Според мен договора е водещия и в този случай ще е все едно нямаш длъжностна характеристика въобще. Което пак би било незаконно.

# 55
В обявата за работа пишеше "специализиран продукт", не е уточнено кой. Като ми се обадиха за интервю и попитах какъв е продукта - "ще разберете на място". През два месеца фирмата си сменя името или се създават нови и дори вчера пак си капват обявите в Jobs.bg. Което е нормално, предвид абсурдността, която предлагат. Бойко, сигурна съм, че и Вие не бихте започнал за 1000 лева месечно в 2025 година, така че не не обвързвам цената на продукта със заплатата. Просто е абсурдно това тяхното и ако се беше споменало за кой продукт става въпрос, изобщо нямаше да си губя времето, но това нито по телефон не се казва. Сигурно защото знаят, че така никой няма да отиде на интервю. И сега в обявата им за работа написано: стартово 1500 лв. Така подвеждат хората. Няма драма, малко кофти опит, но пък и такова има.

# 56
Няма значение кой е продукта. Това да ходиш по домовете на хората да им рекламираш каквото и да било беше нещо приемливо през 90те, началото на 2000те и тогава хората не му се радваха особено. В днешно време си е абсурд.
Иначе при такива позиции винаги водещото възнаграждение е комисионната и често дори няма фиксирана заплата. Така че 1000 лева фиксирана част не е шокиращо. Каква би ти била мотивацията въобще да продваш продукта, ако твърдата заплата ти е достатъчна?
А тоя тип продажби са така наречените MLM схеми и са напрактика пирамиди. Принципа им е същия както финансовите пирамиди, но се пробутва и някакъв боклучав продукт колкото да не е съвсем измама. Сега пишеш, че било "Кирби", преди 20-30 години беше "Рейнбоу". Все едно и също. Над продавача вероятно има 10 човека посредници чакащи за комисионна. Тоя ентусиазирания дето те е зарибявал е на най-ниското ниво. И той едва ли взима много повече от обикновените продавачи.
В момента 1500 бруто е 1163.97 нето, та от там може би идва разминаването. А МРЗ е 1077 бруто, което е под 1000 нето. Но това важи само за трудов договор на пълен работен ден. Гаранция, че тая позиция не е такава.

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 14:23 от bboiko

# 57
  • София
Мерси, ще им звъня.

# 58
  • Melmak
То само като ти кажат, че ще разбереш на място какъв е продукта и изобщо не виждам смисъл да ходиш.

Преди имаше едни преси по моловете, бяха на щандове и имаше винаги много досадни служителки, които предлагаха изправяне. Помните ги сигурно, във всеки мол бяха.
Уж продаваха преси с доживотна гаранция, ама юридическото лице го фалираха през 3 месеца и отваряха нова фирма. Взимаха 18-20 годишни момичета, които не си задават много въпроси.

# 59
Работно време:
Вторник - Събота (Неделя и Понеделник се почива),
12:00 - 20:00 часа (пълен работен ден).
Както и да е, вече няма изобщо да си отделям от времето и подготовката за места, които не са прозрачни и ясни кои са и какво правят от самото начало.

Общи условия

Активация на акаунт