Работа, CV-та, HR-и, съвети - 99

• 26 162
  • 733
  •   1
Отговори
# 30
И на мен ми стана на място за 10 минути, иначе на табелата на вратата пишеше, че срока е два работни дни. Това за мен са крайни срокове, ако са мега претрупани от работа, иначе нямат интерес да ги бавят. А дори и да са затрупани, ако на някой му е спешно и помоли, не мисля, не мисля, че ще му откажат.

# 31
  • Somewhere far away
В случай че една фирма няма HR- документите и трудовия договор кой го изготвя?

# 32
Счетоводната им фирма? По принцип са стандартни клаузи и може всеки да го изготви. Може и консултация с юрист при по-особени положения.

# 33
Договорите по принцип се изготвят от юристи, а не от ЧР или счетоводители. Това че ЧР ги разнасят напред-назад за подписи не значи, че те ги правят.
Малките фирми си сключват договор с някоя кантора за тези неща. Вече ако много хора започват с еднотипни договори, с разлика единствено личните данни, тогава може юриста да изготви шаблон, а ЧР да попълва само данните.

Последна редакция: нд, 27 апр 2025, 19:40 от bboiko

# 34
В случай че една фирма няма HR- документите и трудовия договор кой го изготвя?

Моят отговор е този, който се занимава с администрирането на заплатите. Това често е главният счетоводител. Принципно може да е работа на юристите, но рядко се стига до тях. Счетоводителите са най-големите пенкилери.

# 35
Последното изречение е много вярно, освен счетоводната работа, те са изчислители, касиери, домакини, ТРЗ, планов отдел, логистика, ревизори, юристи и каквото се сетиш.

# 36
  • София

Доволна съм от работата, обичам това което правя, условията са перфектни, и заплатата е ок, дори точно тогава ми я повишиха с 5%. Но е ужасно токсично, някои хора са непоносими. Не ми се обяснява, булшит отвсякъде...
В рамките на тази една конкретна седмица подадохме предизвестие 25% от персонала на тази фирма . Аз издържах 3-4 пъти по-дълго от предишните хора. Стига ми и дори ми е в повече.
Затова така се издразних на клишетата на Слънчезара, когато обясняваше за джоб хоперите, колко са ненадеждни и как трябва да се внимава с тях...
Как се наричат работодатели, които през няколко месеца търсят хора  за едни и същи позиции?
Ние като кандидатстваме пишем СВ-та като ученици втори клас подробно къде какво как и колко дълго. И се обясняваме колко не сме виновни и не сме некадърни, че сме издържали толкова кратко време на някое място, не че ни вярват де... Работодателите не казват колко дълго е работил предишния човек и защо е напуснал, нали? Те ни проверяват трудовите книжки, удостоверение за съдимост, медицински свидетелства, истории... Звънят на предишните работодатели. Ние -не,  почти няма как да получим подобна информация за тях.

Това, което Слънчезара написа не са клишета а нейната реалност във фирмата, в която тя работи. При Слънчезара текучество няма, назначенията ѝ в последните години са само заради новоотворени позиции.
И да, аз лично съм се занимавала с хора, които не знаят какво искат. Ужасно е, като малки деца са, а където пипнат беля са направили. И за да не бъда разбрана погрешно - никой не се е родил научен, всички греши, особено ако много работи. Проблем са хората с претенции и липса на знания, защото те сътворяват по правило най-големите бози.

На интервю са ме питали директно защо е напуснал предния кандидат. Аз лично не виждам нищо лошо в това. Питали са ме и колко са отворените позиции, което също не е проблем. Като цяло - аз съм много за да се питат всякакви въпроси, за да омжем да сме си взаимно полезни след това. Е, въпроси като можете ли да ми предложите 6-месечен план за мениджърска позиция, а човекът кандидатства за стажант, са малко странни и не преставят човека в добра светлина, но пък е по-добре и самият кандидатващ да знае, че целите си няма как да постигне в тази фирма за 6 месеца. Така е честно за всички.
Даже на мен ми се иска интервютата да се провеждат на място, за да може кандидатът да усети атмосферата и да си прецени дали би му/ѝ паснала. Ама се оказва, че не е особено добре прието това, иска се онлайн.

Отново да кажа - дори и да е излъгано в CV-то, трудовата книжка не лъже. То и представянето на интервюто не лъже особено, честно казано. Няма как да заблудите опитен интервюиращ колко ста квалифициран, ако не сте. Simple Smile

# 37
Не всичко, което пише в трудовата книжка е вярно.

# 38
Моля обясни какво имаш предвид, кое и как може да не е вярно? Освен да си получавал повече пари от посоченото под масата.

# 39
  • София
Длъжността? В смисъл това си е доста широко понятие и на едно място пишат едно, на друго друго. Освен това мениджърите не гледат трудовите книжки.

# 40
Длъжноста, може и изобщо да не си работил, а да си плащал на фирма да те осигурява.

# 41
  • София
Длъжността? В смисъл това си е доста широко понятие и на едно място пишат едно, на друго друго. Освен това мениджърите не гледат трудовите книжки.
Е, вече ще ги гледат. Нали са електронни.

# 42
  • Melmak
Длъжностите са някакви неясни. Аз все в читави фирми съм работила, но такива длъжности са ми писали… “организатор, работа с клиенти”… мии добре ама не е много описателно.

# 43
И като ги видят какво? Те ще видят какво пише, няма да знаят какво си правил.

# 44
  • София
Въпрос.
Първоначалният ми договор е с код Х.
Последващ анекс за друга длъжност е с "без промяна в кода"
А длъжностната характеристика е с код У.

Към кого мога да се обърна, ако не желаят да го поправят?

Общи условия

Активация на акаунт