Работа, CV-та, HR-и, съвети - 99

• 26 186
  • 733
  •   1
Отговори
# 15
  • Melmak
Тази година като съвпада Великден с каточическия и е едно странно.. в Европа са почивни дни, и да пуснеш отпуск да идеш някъде - все лудница. И тук, защото почиваме, и в чужбина. В САЩ колежката каза, че не почивали, тя не го усетила въобще великден.
Като не съвпада ми е по-добре, защото можем да мръднем за 3-4 дена и в чужбина и да не празнуват там.

Аз да се похваля с малко увеличение на заплатата. Не съм го измолила, но той шефът ми си знае, че искам, де. 😁😁

# 16
Миналата година в средата на август смених работа и на новото място не ми искаха трудовата книжка, преди да започна. Били си проверявали нещата електронно, книжката трябвала само, ако напускам. За първи път чух такова нещо.

# 17
  • София
В САЩ не умеят/не знаят/не желаят да празнуват никакви празници! Нито настроение, нито почивни дни, нито нещо друго. Знаят само кетъринг и купуване на всевъзможни боклуци. В това им се изразяват празниците - работа и купуване.
Малко офф топик от темата, но си е живата работна истина.

# 18
Защо напусна? Не беше ли доволна, с такова впечатление бях останала.
Доволна съм от работата, обичам това което правя, условията са перфектни, и заплатата е ок, дори точно тогава ми я повишиха с 5%. Но е ужасно токсично, някои хора са непоносими. Не ми се обяснява, булшит отвсякъде...
В рамките на тази една конкретна седмица подадохме предизвестие 25% от персонала на тази фирма . Аз издържах 3-4 пъти по-дълго от предишните хора. Стига ми и дори ми е в повече.
Затова така се издразних на клишетата на Слънчезара, когато обясняваше за джоб хоперите, колко са ненадеждни и как трябва да се внимава с тях...
Как се наричат работодатели, които през няколко месеца търсят хора  за едни и същи позиции?
Ние като кандидатстваме пишем СВ-та като ученици втори клас подробно къде какво как и колко дълго. И се обясняваме колко не сме виновни и не сме некадърни, че сме издържали толкова кратко време на някое място, не че ни вярват де... Работодателите не казват колко дълго е работил предишния човек и защо е напуснал, нали? Те ни проверяват трудовите книжки, удостоверение за съдимост, медицински свидетелства, истории... Звънят на предишните работодатели. Ние -не,  почти няма как да получим подобна информация за тях.

# 19
Работодателите не казват колко дълго е работил предишния човек и защо е напуснал, нали?
Може да кажат, може да не кажат. А вие питате ли ги на интервюто? Ако поне не попиташ, със сигурност няма да ти кажат.
Иначе съм съгласна, няма как да знаеш как е, преди да поработиш известно време. Даже и да имаш познат там, който да сподели нещо, не означава че за теб ще е същото като за него. От единствената работа, която напуснах само след осем месеца, почти всичките ми колеги бяха изненадани и ме питаха как може да напускам таз хубавата работа.

# 20
И какво точно ще кажат? Тормозихме го, давахме му малко пари и много работа и той си намери по-хубаво раб.място....?!?
Все едно като ви питат защо сте напуснали да кажете, че шефът ви е бил тъпак, фирмата лошо управлявана, екипът ужасен......
За мен лично от тези въпроси няма никакъв смисъл. И двете страни ще отговорят нещо приемливо.

# 21
То е ясно, че всеки ще гледа да се рекламира по-добре. Но потребителката се изказва като от пасивна, подчинена позиция - те я питат, а пък нищо не и казват отсреща. Интервюто е диалог, като ви интересува нещо - питайте, безплатно е.

# 22
В САЩ не умеят/не знаят/не желаят да празнуват никакви празници! Нито настроение, нито почивни дни, нито нещо друго. Знаят само кетъринг и купуване на всевъзможни боклуци. В това им се изразяват празниците - работа и купуване.
Малко офф топик от темата, но си е живата работна истина.
Вярно е. Ако имате оферта от американска фирма и не сте работили до сега за такава, помислете пак. Манталитетът не е като в Европа. Даже имаше рийлс в Инстаграм по темата и сравнение на бързото темпо на работа в САЩ и бавната Европа.

# 23
Не знам колко по-бързо работят, но продуктивността им не е много по-голяма от работници в Западна Европа.

# 24
Който няма опит с корпоративната култура ще вярва на клишета. Реално наистина има хора, които много работят. Но има и много сървайвъри, които се преструват, че работят и умело правят добро впечатление (разнасят папки, пишат мейли, презентации и участват дейно в социалните мрежи на фирмата) и непрекъснато говорят колко работят. А всъщност целта е бонус, да не поемат отговорност и да си вземат парите с минимум усилия.
И тук едните към другите са на Парето принцип.

# 25
  • София
Описаното се нарича "the corporate game".🎯
Visibility, flattery, visibility.

Продуктивността не е по- голяма, защото половината са с бърнаут, другата с дългове до шията, а трети вече са се самоубили, без да са разорен собственик на бизнес.
В някои институции в Германия се работи до 4, имат мноого щедри критерии за бърнаут, от които се възползват доста хора, шефовете им не натискат да отговарят на секундата като кол център, а като някой ги замества по време на отпуск, хич не си прави трудът заместващият да отметне много задачи. По телефон са твърди, но спокойни и дават усещане, че не бързат за никъде. И пак цяла Европа е на тяхна хранилка.

# 26
Точно от моя опит с корпоративната култура го написах.

# 27
Въпрос за свидетелство за съдимост чене съм вадила отдавна, искам да сверя актуалните начини и срокове. Ако е от значение място на раждане и постоянен адрес са ми в друга област, в града където живея и има бюро Съдимост имам настоящ адрес.

1/ на място - със сигурност ли не ставаше веднага и се ходи 2-ри път за резултата?
2/ електронно - разбрах за достъп чрез QR кода, но как е прието да се представи в този случай при работодател, да принтирам и занеса разпечатка заедно с другите документи /не е ползван мейл за комуникация до момента затова/?

И за двете пише срок до 3 работни дни. Ако подам понеделник сутрин дали ще е готово до сряда следобед предвид почивния ден? Електронното по-бързо ли ще стане? Трябва ми за петък сутрин.

# 28
  • София
Не знам колко време отнемс, щом живееш на друго място, иначе става за 5 минути по принцип, ако се отиде на място.

# 29
с електронен подпис идва веднага и го изпращаш на мейла на който му трябва
на място също става веднага, вече не се ходи втори път да си го вземеш,
има си гише за родени не в София

Общи условия

Активация на акаунт