Работа, CV-та, HR-и, съвети - 99

• 26 191
  • 733
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Помня гиии. Веднъж казах, че току-що съм се къдрила и момичето ми рече "Искате ли да пробвате как изправя" Joy

# 61
В отговор на последния коментар, че повечето хора работят за пари - преди месеци бях на "интервю" на работа, става дума за прахосмукачките Кирби. Останах шокирана, меко казано. Очаква се с ентусиазъм и доста търговски нюх да накараш човек в България (не сме с някакъв висок на стандарт на живот мисля) да си купи прахосмукачка за 6800 лв. Заплата - 1000 лв. + 130 лв. от всяка продадена прахосмукачка. Направи ни се и демонстрация за вълшебните й свойства, но извинете, това е абсурдно. Заплата под минималната за страната, а продаваш супер скъп продукт и кой ти гарантира на кого ще попаднеш и колко продажби ще имаш. За първи път в живота ми след интервю бях толкова шокирана и без никакво желание да ми звънят повече. Прахосмукачката беше показана като се хвърляше сода бикарбонат върху килим и колко добре е изсмукала. И как можела да мие. Честно казано, не бих си купила това, справям се отлично и с прахосмукачка под хиляда лева. Но мен ме изуми човека, който презентираше и беше мениджър за града, колко силно се опитваше да ни убеди (бяхме 10 човека заедно), че това е решението на живота ни и тази работа е работа - мечта. Сигурна съм, че той не живее с 1000 лева на месец.  Не може да изискваш от служителите си да продават продукт за 6800 лева, а да им подхвърляш трохи за "хубавата работа".

Леле, то добре, ако предлагат 1000 лева заплата, защото може и нито една прахосмукачка да не продадеш за месец, а те плащат всеки месец заплата.

# 62
Ми то за 6800 лв, вероятността да продаде на някого без някаква измама клони към нула.
Това е като с тенджерите за 6 хил.лв.......

# 63
Тя от злато ще е по- евтина тая тенджера.

# 64
  • София
И навремето ги имаше - Рейнбоу се казваха. И беше доста неприятно - идват вкъщи и изчистват 1 кв. м от килима. И или плащаш да го дочистят, или трябва да си купиш прахосмукачката. Тогава, си спомням, че струваше 2500 лв, а аз работех за 400.

Този вид амбулантна търговия не е особено полулярна в България, не мисля, че сме дорасли на казвам ти, вЕрвай ми, че е супер изделието Х, да изсипем една камара пари. За 6800 мисля, че мога всяка година да си подменям прахосмукачката.

Колкото до заплащането - при търговците по-голямата част идва от бонусите за продажби, а основната заплата е ниска. Така човек се стимулира да продава повече. Да, ама едва ли има върволица желаещи да продават прахосмукачки по 6800, а и често карат тези т.нар. търговци да си закупят въпросната прахосмукачка и да я ползват за мостра.

В заключение, бих посъветвала следното: за търговски позиции място с офис, с ясен асортимент и ясни условия. Не се хвърляйте на екзотики, няма да стане. А и ако смея да предположа - 2-3 месеца като няма продажба, а то няма да има 90%, следва формулата аривидерчи Рома.

# 65
  • Melmak
Rainbow не бяха боклук. Като цяло за времето си бяха много скъпи, края на 90-те. Баща ми даже в долари я плати. До ден днешен работи и чисти много по-добре от обикновена прахосмукачка.

# 66
Въпрос.
Първоначалният ми договор е с код Х.
Последващ анекс за друга длъжност е с "без промяна в кода"
А длъжностната характеристика е с код У.

Към кого мога да се обърна, ако не желаят да го поправят?

Кеч, защо първо не питаш и после да се ... настройваш? Ясно е, че искаш да си подготвена, но ми се струва, че вероятността да е техническа грешка, е много голяма. При проверка от ИТ биха имали проблеми, няма логика голяма фирма да си създава проблеми.

# 67
Мен много ме дразни в обявите "атрактивна заплата" и като идеш на интервюто разбираш, че е атрактивна само за работодателя. Или "амбициозен екип"???, това какво трябва да ми говори и как точно ще ме привлече като евентуален служител?

# 68
  • София
Краси, не се настройвам предварително. Simple Smile

# 69
Мен много ме дразни в обявите "атрактивна заплата" и като идеш на интервюто разбираш, че е атрактивна само за работодателя. Или "амбициозен екип"???, това какво трябва да ми говори и как точно ще ме привлече като евентуален служител?

Атрактивна заплата - 100 лв. над минимума
Млад и динамичен екип - млади, щото не искат много пари, динамичен, понеже не се задържат
Амбициозен екип - търсим някой, който да работи много и извънредно (без заплащане, разбира се) с някаква мечта за растеж, който няма да се случи, щото имаме нужда от бачкатори, шефските места са заети
Добро местоположение - добро за шефовете, които имат коли и паркоместа, за останалите - да се оправят, както могат.
Пълни осигуровки - длъжни сме да споменем нещо, което по закон се полага на служителя, но понеже няма какво друго, все пак да си кажем.

# 70
Rainbow не бяха боклук. Като цяло за времето си бяха много скъпи, края на 90-те. Баща ми даже в долари я плати. До ден днешен работи и чисти много по-добре от обикновена прахосмукачка.

Това е философски въпрос. Има едно основно правило в техниката, че всеки нов скок нагоре в качеството струва двойно по- скъпо. Например правиш инсталация за очистване на газовете на ТЕЦ и ги намаляваш с 50% и това струва 1 милион. С още един милион вече ще намалиш само до 25% замърсяването. С още един милион само до 12%. И накрая ще даваш милиони за 1 %, което е неефективно. Та колкото ще да е качествена тази Рейнбоу, реалната печалба на качество е много по-малка от платената цена
Има и втори парадокс - равномерното натрупване на прахта и космите по пода. Ако речем, че става мръсно като за чистене след 3 дни (100% замърсеност), то замърсяването върви с 0,02 % в минута. И ако Рейнбоу чисти 10% по-добре, то разликата ще се елиминира след 8 часа.  Тоест не си струва, освен ако няма в семейството някой алергичен и се чисти всеки ден.  А реално ще е и по-малко от 8 часа, защото цапането не е линейно поради трети принцип - динамичното равновесие. И реално цапането е по експонента - много силно в началото и слабо накрая.

Или накратко - смисъл от такава прахосмукачка има за много малко хора. особено пък с днешните роботчета Simple Smile

# 71
  • Melmak
Ама тя тази прахосмукачка не е за всеки. Абсолютно не бих я купила ако живея в в 60 квадрата. Или сме само аз и мм.
Като цяло прахосмукачката е скъпа, работи от 1998 г до ден днешен, роботчетата не стават за основно почистване. Въпросната прахосмукачка би била полезна не на всеки, по-скоро за хора с големи домове и с доста килими, домашен любимец и тн. Въпросът обаче не е в това, понеже тук се споделя за метода на продажба. За 90-те години някак го разбирам, вече в 21 век някак подобна търговия е олдскуул. Не бих си пуснала никой в дома да ми чисти 1 квадрат от килима.

# 72
Аз мисля, че доста от хората с рейнбоу избиват някаква част от парите или развиват някакъв бизнес, предлагайки почистване като услуга, защото като търсих основно почистване за една квартира, беше пълно с обяви, предлагащи да дойдат с прахосмукачката и да почистят.

# 73
1000 лева ако са чисти, значи не са под минималната заплата. Заплатата е смешна, да, но никак не ме учудва. В София през 2022 година ми бяха предложили 1200 бруто за работа по специалността ми. Направо ми идеше да ги питам как очакват да започна работа на пари, които са доста по-малко от тези, които изкарвах към онзи момент.
Преди няколко месеца отново ми изникна тяхната обява, вече ги бяха вдигнали на 1800, но не съм сигурна дали бяха чисти. Не знам дали са си намерили човек, но според мен още доста време ще има да си търсят някой, който да се задържи.

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 19:40 от Solaris

# 74
и аз я помня Рейнбоу, в нас като идваха беше 4500 лв
ама правих и аз услуга на приятел, имаха таргет да са обиколили някаква бройка домакинства,
изчистиха ми дивана и тапицираните столове, телефони на познати  не съм давала

но да, 20 години никой не я иска тази работа

Общи условия

Активация на акаунт