Работа, CV-та, HR-и, съвети - 99

• 26 378
  • 733
  •   1
Отговори
# 360
  • Melmak
Такова е. Медицинско се издава и за граждански брак, като си пускаш васерман и още нещо май. Ходихме на друго място, не при лл и дори не влязохме в кабинета, написаха ни го след изследванията и готово.

# 361
То и психо, и здравни книжки се издават така. В общи линии, да се вземат едни пари.

# 362
Във Вита поликлиника медицинското свидетелство е 40 лв. Гледайте ценоразписите в сайтовете или се обадете да питате, преди да ви прецакат с повече пари.

# 363
Днес вадихме медицински за брак при ЛЛ - по 30 лв бяха, дадоха ни и касова бележка. Само Васерман ни искаха.

# 364
  • София
Здравейте, имам няколко въпроса и ще съм благодарна, ако някой ми отговори.

Мой близък е на трудов договор в една фирма от няколко години. В момента остана без проект и е възможно съвсем скоро пътищата им да се разделят. Те му казват, че е по-добре да бъде по взаимно съгласие, но аз не съм на 100 % убедена, че е така. Съкращението няма ли да е по-добрият вариант? Ако го съкратят ще му дължат ли някакво обезщетение? При съкращение какъв е срокът човек да се запише в бюрото по труда и на какво обезщетение има право оттам? Има над 10 г трудов стаж. И последно, настоящият му адрес е в София, но постоянният - не. Ще може ли да се запише на борса тук в София или трябва да е по постоянен адрес.
Благодаря предварително.

# 365
Да, от фирмата ще му дължат обезщетение, ако го съкратят, затова се опитват да го убедят да напусне сам. Ако напусне сам, ще има право на само 4 месеца борса по 18 лв на работен ден. Може да се регистрира по настоящ адрес в БТ. Трябва да подаде и отделно заявление за обезщетение за безработица, не става автоматично.

# 366
Най-важното е да се регистрира в бюро по труда, защото там срокът е само 7 дни. Като му дадат за подпис заповедта за прекратяване на договора, да внимава какъв член от Кодекса на труда е вписан като основание, защото от това зависи размерът на обезщетението. Прочетете внимателно оттук - https://www.nssi.bg/fizicheski-lica/po-bg-zakonodatelstvo/pri-bezrabotitsa/. До 11 години трудов стаж - 8 месеца обезщетение.

# 367
  • София
Много ви благодаря. Може и над 11 г. да са, тук не съм много сигурна.

# 368
Те са му казали че е по-добре по взаимно, но тактично са пропуснали че това е по-добре за фирмата, а не за него...
Ако са го наели на безсрочен трудов договор а пък вече нява са им трябва, той вина за това няма, че последствията да са само за него. А последствия има ако подпише по взаимно съгласие - на практика, работодателят няма да му дължи нищо повече, а той губи правото си на пълно обезщетение за безработица и не получава и обезщетението от работодателя.

# 369
  • София
И аз имах такива съмнения. Моите, макар и непреки наблюдения са, че  фирмата не е много коректна към служителите си като цяло. Иначе да- на безсрочен трудов договор е.

# 370
По кой член от КТ и как точно трябва да е формулирана заповедта за условията на максимална борса като срок и заплащане?

# 371
Трудно е да се отговори с 1 изречение, има цяла тема по въпроса. На първа страница има сбита иnформация като отправна точка. Тук ще намери полезна информация и sea.sea.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1731538

Накратко и по двата въпроса. Ако работодател иска да освободи служител, но се одумва служителят да подаде молба по взаимно съгласие - НЕ, НЕ и пак НЕ. Не трябва. С това действие служителят би се прецакал отвсякъде - никакво обезщетение от фирмата и минимално от държавата. Щом фирмата иска да намира подходящ член отговарящ на ситуацията и закона и тя да инициира. Например при намаляване обема на работа /често основание/ има само предимства за служителя спрямо взаимно.

# 372
Или да предложи по взаимно съгласие и минимум четири заплати обезщетение. На мен ми предложиха преди няколко месеца и приех. Но никой не ме е принуждавал , можеше и другия вариант да избера.

# 373
По принцип по закон взаимно и 4 заплати са две различни неща. В смисъл, освен ако не е писмено установено, няма да се изплатят 4 заплати в случая на взаимно.

Искам да питам за мнение по темата ХО. Знам, че повечето си предпочитате ХО, за разлика от мен, но все пак. При нас петък е установен като ден за ХО. Колко колегите са ХО, когато всеки петък лаптопите им са в офиса по бюрата е тема за друга тема. В петък ходим само шепа ентусиасти, 3-4 човека от около 30 в 2 съседни офиса. Дотук чудесно, обаче напоследък гледам, че колегите са по-заети с кафенца, пазаруване и вдигане на шум, идват късно, тръгват си рано, като цяло щом не сме много хора, им е доста волно. Все едно не са на работа. И аз не си давам много зор, отмятам някакви по-прости и машинални задачи, но ми идва прекалено при работно време 8.30-17.30 да пристигна в 9, да изкарам 2 часа обедна и в 16 да почна да се  озъртам кой ще си тръгне първи и дали да не съм аз. Много ме демотивират такива изпълнения и се чудя дали да не си карам хоум офис като явно другите нормални хора. Ако не друго, имам перфектно оправдание да не работя много вкъщи, защото системите ни са силно забавени, когато не сме в офиса.

# 374
Нямате ли отчитане на работното време, как така идват по-късно и си тръгват по-рано? То голяма свободия, вземете ме при вас 😁

Общи условия

Активация на акаунт