Мали ,голям чувал преградки... Дарявам на нуждаещи се , от твоите, да олекне.
Пазарувах, готвих, след малко навън, че ме е срам да стоя, пък сина работи. Като си замине ,ще се пресрамя пак, пенсионер рита часовника и девет дена, осем часа работата..
Радвам се ,че при вас има интерес към предците, ние нямаме и време за такива разговори, а внуците хептен не познават някого, вече не бяха живи когато се родиха. Поне най-близките, дето по принцип дочакват.
Фло, има една тема за разискване - защо свекървите сега се намесват повече от тъщите в живота на младите. Четох до едно време руски сайтове ,там е страшно със свекървата, ние сме семейство е като заплаха, искат парите на снахата, да издържа и свекърите. По почивки, с жилище дори. И все снахите имотни и с добри доходи.
Мислих го, ами то традиция и у тях и у нас да влезе снахата и да се "слее", подчини, на семейството им, и при мен го имаше , ама аз не вдявах много. Само ме дразнеше. Е, поне не съм си давала заплатата на свекъра , че свекърва ми и това е правила.
И го натякваше, като спомен или съжаление.
Не че пак моята заплата не заминаваше за "дребните" разходи, храна и обзавеждане даже, ремонти, аз съм правила , от София мъкнах тапети , че няма тук, село и в града също дефицит. Пък и ги харесах, още стоят.
Снахата като собственост в миналото, последици за нравствения облик на семействата и сега.
Остатъци , в народопсихологията , последствия.
Вие в града сте напред. По съвременни.
Но чак сега ме е яд, що не съм си спастряла поне малко. Да имам за сегашното време ,знаех и можех да вложа в нещо.
С разрешение обаче. Щото синовете по мамин тертип.
А като пораснат, отрежат мама в решенията, дойде друго - болести , студенти, фалит на банки и парите през комина , че нали мъж ги държи.
Ей ,такива ги мисля с яд.
Каква глупост.
И не бях спряла от такива мисли ,друго беше. Сега е рано за споделяне.
Да мисля за стих за юни - череши виждам. И ягоди.

Изпитът за книжката ще бъде на 13 юни - по пътя за Златоград ще стискаме палци.