Студенти в Нидерландия - 25

• 41 940
  • 727
  •   1
Отговори
# 165
Споделих си мислите, защото вече от няколко места ни отказаха (включително Xior) нищо, че им предоставихме писмо за условен прием. За уточнение само ще кажа, че търсим в Амстердам. Или околностите. Университетът, в който е приета дъщеря ми, е University of Amsterdam. Може и това да е фактор, знам ли. Е, продължаваме напред!  Smile (както казва един известен наш боксьор). Все пак ми помогнахте, защото установих, че разсъжденията ми са били горе-долу в правилната посока.
Благодаря!

# 166
  • София
Здравейте, и ние сме в търсене на квартира в Грьонинген. Имаме час за viewing на едно студио, на 12 май в 14:30, но не можем физически да отидем. Имаме едно приятелско дета там, но то има ангажимент тогава. Вие как сте решавали подобен казус?

# 167
  • София
Здравейте, и ние сме в търсене на квартира в Грьонинген. Имаме час за viewing на едно студио, на 12 май в 14:30, но не можем физически да отидем. Имаме едно приятелско дета там, но то има ангажимент тогава. Вие как сте решавали подобен казус?
Domakin.nl
Не съм ги ползвала, но четох, че предлагат услугата "оглед".

# 168
Коректни са, директно може да им се пише в WhatsApp, има тарифа. Контактувала съм с тях, ходили са ни на огледи. Вариант е и за Амстердам във връзка с по-горе, търсиха вместо нас миналата година.
За откази от агенции има много причини, но кой е университета не е една от тях Simple Smile UvA дават приоритет на първокурсниците бакалаври и има вариант да се играе при тях на лотария.

# 169
Здравейте, чудих се дали някой има опит с намирането на квартири в Арнем? Ще се радвам да чуя съвети и мнения. От месец търся активно, но без особен успех...Изглежда, че за Арнем няма толкова много обяви в сайтовете, а във фейсбук често срещам само скам.
Благодаря предварително на всеки, който може да сподели опит или да даде насока!

# 170
Значи, всички в семейството търсим и както и да го гледам стаята в Маастрихт, ще е значително по-скъпа от тази на брат му в Хага, добре че големия е последна година🙂
Тази вечер, ще решаваме между самостоятелно студио в Xior за 805 Е и стая с общо ползване на баня и кухня, която има право на добавка за наем и ще излезе около 480 Е. Намерих и супер общежитие с добра цена и право на добавка обаче трябва да пътува 45 минути, но той не иска.

# 171
spider web, успява се. От години е така. На частния пазар не играе в повечето случаи и не се изисква, като е достатъчен условния пример. В големите градове масово се наемат май месец общежитията само на база условен прием.
Да го кажем така - получаването на дипломата е някъде края на юни, като знам, че има опция за ранно получаване, но не е чак толкова по-рано. В 1 ден може да се свърши следното - да се вземе дипломата, да се направят копия и да се заверят при нотариус и да се оставят за превод в агенция (може да се направи и онлайн). Има страшно преводачески агенции - има си опция за превод за 24 часа, особено като е на английски. Взимате я и я пускате с някоя бърза/експресна услуга на куриер за получаване. Следователно за 2 до 5 дни всичко е свършено. Унитата след това до 2 седмици изпращат писмата за окончателен прием.
Но да, ако разчитате да се търси квартира от юли е направо самоубийствена мисия. Има опцията със запазване на студентски хотел и след това прехвърляне, ако се намери друго. Много ходят на място, но аз не бих разчитала на това.
Но по личните ми наблюдения, над 90% от списващите тук са наели на база само условен прием.

И ние миналата година наехме само на база условен прием и писмо от работодател за доход през последните три месеца. Наема беше от месец май .

# 172
  • София
Някои агенции/наемодатели приемат за доказателство скрийншот от Studylink, че студентът е получил условен прием.
За мен 1000 евро студио без консумативи в Айндховен е скъпо. Ако консумативите са включени е поносимо, но мисля че може да се намери и по-оптимален вариант, ако имате време.
Какъв е шансът дете да спечели стая от лотарията на TU/e? Зависи кой питате. За мен е 100%. Grinning
Преди 2 години и синът ми, и трима негови познати се уредиха с такива стаи през различни агенции - двама с Vestide, един  с Friendly housing и едното момче не помня с коя агенция беше...
Слънчевата, кой месец да очакваме да се проведе тази лотария?

# 173
Някои агенции/наемодатели приемат за доказателство скрийншот от Studylink, че студентът е получил условен прием.
За мен 1000 евро студио без консумативи в Айндховен е скъпо. Ако консумативите са включени е поносимо, но мисля че може да се намери и по-оптимален вариант, ако имате време.
Какъв е шансът дете да спечели стая от лотарията на TU/e? Зависи кой питате. За мен е 100%. Grinning
Преди 2 години и синът ми, и трима негови познати се уредиха с такива стаи през различни агенции - двама с Vestide, един  с Friendly housing и едното момче не помня с коя агенция беше...
Миналата година беше средата на юни. Синът ми получи студио в Xior чрез лотарията.

# 174
  • София
Миналата година беше средата на юни. Синът ми получи студио в Xior чрез лотарията.
Благодаря ви! Как се случва самия процес - има ли избор или каквото ти се падне букваш и толкова?

# 175
  • Габрово

Vestide не е на лотариен принцип, а на принципа "кой има регистрация във Вестиде от най-дълго време". Там, първокурсниците получават някакъв период бонус (все едно са се регистрирали по-рано). Но в общи линии, ако не получат стая на това първо раздаване, след това много трудно се дореждаш до стая от Вестиде Sad А иначе, например Holland2Stay си пускат периодично студиа и стаи на самостоятелни лотарии (тоест лотария за всяка отделна обява), а понякога пускат и за директно букване. Трябва ежедневно да се следи, много е динамично в сайтовете за наемане на стаи 😵💫

# 176
  • София
Това за Vestide не е вярно.
Участват със стаи в лотарията. Те обслужват голяма част от стаите и в кампуса.
Синът ми от лотарията букна стидио, което в последствие се оказа на Вестиде. Въпреки че имаше вече регистрация там, за стаята от лотарията трябваше да направи нова регострация, като старата продължи да му трупа :стаж". Сега отново е в процес на търсене, защото беше с договор за 2 години, но може би няма да успее да хване нещо пак пт Vestide, за съжаление. За тези 2 години останах с изключително добро впечатление от тях, много коректни...

# 177
Благодаря ви! Как се случва самия процес - има ли избор или каквото ти се падне букваш и толкова?
[/quote]
Получи имейл, че е изтеглен и има право да запази студио в Xior. Нямаше право да избира. След това Xior изпращат код, и инструкции как да запази стая. Имаше и уточнение, че студиото не е гарантирано и е на принципа first come, first serve.
Vestide със сигурност участва в лотарията. Другите стаи бяха в Plaza, the social hub, holland2stay и Vestide.

# 178
  • София
Хм..  преди 2 години имаше избор на стаи. Може би зависи от агенцията.
Коти, изпратих ти лично, защото късно видях, че си задала въпроси.

# 179
Хм..  преди 2 години имаше избор на стаи. Може би зависи от агенцията.
Коти, изпратих ти лично, защото късно видях, че си задала въпроси.
Всъщност не съм се изразила правилно. От стаите в  Xior можеше да избира. Бяха разделени между три университета с различни кодове. Неговият договор е за срока на обучение. Има право да остане там докато е студент в Tue.

Общи условия

Активация на акаунт