Студенти в Нидерландия - 25

• 41 951
  • 727
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Здравейте, детето на наши приятели има условен прием от University of Maastricht. Условието е да им се изпрати копие на диплома: a certified copy of your diploma. Според преводаческата агенция е необходимо удостоверение апостил от НАЦИД, докато аз смятам, че може и нотариално заверено копие. Някой, който е минал по този път, може ли да сподели? Предварително благодаря!

# 181
Всяка година възниква подобно питане, но не съм чула да се е променило нещо - до момента приемат обикновен заверен превод от заклет преводач. Не е нужен апостил. На преводачите давате нотариално заверено копие на дипломата (което се прикача към превода и отива в университета), за да си запазите оригинала. Допълнителна нотариална заверка на английския превод не се прави.

# 182
  • София
Всяка година възниква подобно питане, но не съм чула да се е променило нещо - до момента приемат обикновен заверен превод от заклет преводач. Не е нужен апостил. На преводачите давате нотариално заверено копие на дипломата (което се прикача към превода и отива в университета), за да си запазите оригинала. Допълнителна нотариална заверка на английския превод не се прави.
Много благодаря за отговора.

# 183
  • Габрово
Това за Vestide не е вярно.
Участват със стаи в лотарията. Те обслужват голяма част от стаите и в кампуса.

Може ли малко повече информация? Аз не съм откривала никога стаи/студиа на лотариен принцип. Къде се прави тази отделна регистрация и къде се листват стаите, които се разиграват на лотария?

# 184
  • София
Стаите, които се разиграват на лотария от университета, не се листват никъде. Говорим за лотарията на университета, която се случва веднъж годишно, през юни. Лотарията на holland2stay, за която ти говориш е нещо различно. Тя се прави от самата агенция и се прави ежеседмично. Няколко агенции, които работят на територията на Айндховен,запазват стаи, които дават на разположение на унито и не се пускат на свободни обяви.
Ето информацията за процеса от сайта на Vestide:
https://vestide.nl/all-about-renting/international-housing

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 09:21 от Слънчевата

# 185
  • Габрово
Стаите, които се разиграват на лотария от университета, не се листват никъде. Говорим за лотарията на университета, която се случва веднъж годишно, през юни. Лотарията на holland2stay, за която ти говориш е нещо различно. Тя се прави от самата агенция и се прави ежеседмично. Няколко агенции, които работят на територията на Айндховен,запазват стаи, които дават на разположение на унито и не се пускат на свободни обяви.
Ето информацията за процеса от сайта на Vestide:
https://vestide.nl/all-about-renting/international-housing/

Благодаря за отговора... Линкът не работи, но все пак се зарових в сайта им и попаднах на някаква информация. За съжаление, както и предполагах, не можем да се възползваме от подобна "екстра", защото изрично пише, че е за новодшли студенти, а моят студент е втори курс, така че продължаваме да издирваме по стандартния начин Sad Да си пожелаем късмет в издирването на който каквото си търси. Smirk

# 186
  • София
Странно, при мен също ме се отвори директно от  този линк. На таб от менюто International housing е информацията.
Да, лотариите на унитата, не само на TU/e, са за първокурсници по принцип. Ако не се лъжа....

# 187
  • София
Интересна новина, която прочетох на сайта на vestide - въпреки, че вече са разпратени писма за увеличение на наема от 01.07., можело да се приеме закон, с който увеличение да не се прилага за 2025 и 2026 при социалните жилища.

# 188
Лотарията на ТУЕ ще раздаде от 200 до 250 стаи. Това е около 10% от студентите,  доста по-малко от 100%, колкото се цитираше по-горе. Е1000 за студио с консумативите даваме веднага, но не намираме.

# 189
Преди две години, всички познати деца, които бяха приети в TUE получиха стаи началото на Юни през Вестиде.  Не знам за какви 10% говорите. Или са били големи късметлии или процента не  е 10.  От университета  изпращат до първокурсниците писмо за  намаление за лаптоп и къде трябва да се запишете ако искате да ви търсят стая.  Дъщеря ми я приеха юни на четвърто класиране и не успяха да и намерят стая до започването на учебната година. С изненада средата на октомври получи писмо, дали още търси, защото са и намерили. Тя  я прие,  защото все още не  бяхме намерили квартира, където да се регистрира, а и беше и доста по-евтина. В Ниеменген по  същия начин, още не беше официално приета,  но от университета и изпратиха предложение за стая,което трябваше  да приеме или откаже в рамките на ден. Да добавя, че нейната специалност беше нумерус фиксус, а тамприема се случва доста по-рано, може би и това има значение.

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 10:28 от maslinata

# 190
 Не знам за какви 10% говорите.
Ами математика. За >2000 студента има 200-250 стаи.  Само едната специалност приема 500 човека. Лотарията е след края на златното време за търсене (май и юни). Доста рисковано да се разчита на нея.

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 10:40 от D.S.P.

# 191
  • Габрово
Преди две години, всички познати деца, които бяха приети в TUE получиха стаи началото на Юни през Вестиде.  Не знам за какви 10% говорите. Или са били големи късметлии или процента не  е 10.  От университета  изпращат до първокурсниците писмо за  намаление за лаптоп и къде трябва да се запишете ако искате да ви търсят стая.  Дъщеря ми я приеха юни на четвърто класиране и не успяха да и намерят стая до започването на учебната година. С изненада средата на октомври получи писмо, дали още търси, защото са и намерили. Тя  я прие,  защото все още не  бяхме намерили квартира, където да се регистрира, а и беше и доста по-евтина. В Ниеменген по  същия начин, още не беше официално приета,  но от университета и изпратиха предложение за стая,което трябваше  да приеме или откаже в рамките на ден. Да добавя, че нейната специалност беше нумерус фиксус, а тамприема се случва доста по-рано, може би и това има значение.

Вероятно "всички познати деца" са били късметлии Simple Smile Синът ми точно преди две години беше приет в Tu/e и ДА, записа се за лотарията им, и ДА, получи стая от лотарията на университета, но не от Vestide. И той беше единствен от всички познати деца, приети там, който получи стая от университетската лотария... Така че, със сигурност не е 100% гарантирано, че Унито ще реши проблема с настаняването... Не разчитайта само на тази опция...

# 192
Аз не казвам да спрете да си търсите квартира, а да ви дам кураж, като наблегна на факта, че университетите също търсят за своите студенти и то даже и след започване на учебната година. 
Явно са били от късметлиите 8 от 8 си е голям късмет.

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 10:58 от maslinata

# 193
  • София
Потвърждавам написаното от maslinata, че университетите се стремят да помагат.
На дъщеря ми университетът даже обявяват вътрешна инициатива - служителите да търсят квартири и когато дадат препоръка за такава или приемат в дома си студент, получават 100 евро.

# 194
Някой има ли информация за Лайден. Платили сме таксата на университета за намиране на стая още в началото на октомври, когато получи условния прием. Въпреки това, януари месец получихме от университета, че може да ни намерят, но могат и да не и ще стане ясно на 15 юни. Това обаче е доста късно и по това време сигурно вече никъде няма да се намира квартира, ако Лайден не ни намери. Все се надявах, че след като платихме тази такса началото на месец октомври сме едни от първите, нали все пак класирането е по критерий, който пръв се е записал. Има ли някой идея как се случват нещата там и има ли изобщо шанс някакъв синът ми.
Като цяло гледам през много сайтове, обяви, агенции, най--малко стаи се предлагат за Лайден Sad

Общи условия

Активация на акаунт