Студенти в Нидерландия - 25

• 40 492
  • 727
  •   1
Отговори
# 360
И аз няма да повтарям, само ще добавя:
1. В много общини трябва разрешително, за да отдаваш жилище под наем и има ограничение - например могат да се дават до 25% от жилищата в сградата. Ако квотата е запълнена, собственикът чака някой да се откаже ... или продава.
2. Лиценз за вид наематели - и то не само краткосрочно (bnb) и дългорсочно, но и какви са наемателите (семейства, млади работещи или студенти). Ако сградата е за семейства с (малки) деца, не може жилище да се отдава на няколко студенти, защото двете групи имат различен ритъм на живот.

Допълвам за половата дискриминация: по отношение на хигиената, в смисъл домакински умения за поддържане на имота, двете групи момчета и първокурсници (или по-общо до 21 г) са тотал щета, важи за всички нации. Затова се предпочитат момичета и студенти, които вече са живели сами и имат изградени навици (уж). Знам, че има изключения и българските деца са над средното, но сме много малко и не сме си изградили име.
Като пиша тези неща, не искам да обидя никого, а за да знаете какви клишета да борите в представянето си пред собствениците.

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 20:39 от biborana

# 361
Моного е трудно  с намирането на квартири, но не е невъзможно. Ние започнахме търсенето Юли месец, защото дъщеря ми тогава твърдо реши , че там иска да учи. През разните му сайтове за  квартири нямахме никакъв успех. Имаше група в уотс ъп , в която студенти търсят и споделят информация за квартири. Например, някой чуждестранен студен е наел апартамент и си търси съквартиранти. Там  намерихме няколко опции. Не пренебрегвайте и градовете в близост до този с университета особенно ако има ЖП транспорт.  Например в Хелмунд, който е близо до Айндховен  живеят много студенти. Тук се гледа на какво разстояние е квартирата до гарата в съответния град. Много суденти , даже и холадчета пътуват от други градове. Търсете и по-скъпи квартири , но с опция да може да я напусне с  едномесечно предизвестие. Така ще уредите студента за няколко месеца, а той там на място ще може да търси зимните месеци по-спокойно.

# 362
Здравейте,
на моя син, който учи в Маастрихт, му предстои exchange в друг град. Можем да преотдадем неговата стая за 6 месеца, т.е. от началото на м.Септември до края на м.Януари.
Квартирата е в тих и спокоен район на града, като разстоянието до университета е около 15 минути с колело.

# 363
  • La casa de Mickey Mouse
Нека да споделя и друг проблем, напускане на квартирата и не плащаме на наем, сметки или счупени, изкъртено. Холандчето няма къде да отиде, остава си тук и веднага бива намерено, както и родителите му (до 23г,, могат да поискат родителите му да поемат разноските). Това не ложе да се случи в чуждестранните студенти.
Поради липсата на квартири и недоволството на холандците, повече от 50% от университетите с английско обучение ще премахнат специалностите на английски и ще останат само на холандски.
Освен това се обсъжда, една от помощите на Дуо да бъде само за холандци или деца живяли, те или родителите им поне 5г в Холандия. Държавата иска да инвестира в кадри, които ще останат да работят в Холандия

# 364
Благодаря на всички за споделената информация. Беше ми много интересно да прочета и мисля , че добих по реална представа за ситуацията. Simple Smile

# 365
Предлагам стая в Хага. Стаята е обзаведена с легло, гардероб и бюро. В къщата живеем аз и съпругът ми. Има интернет, регистрация за адрес, на 10 мин с трамвай до центъра и университетите. За повече информация ми пишете на лично съобщение или на +31623963773. Лек и спорен ден!

# 366
  • Варна
Относно търсенето на квартири бяхме информирани години по-рано,че още февруари трябва да се почне,май  месец е вече късно,юли невъзможно.За щастие моята дъщеря се спря на приложен университет в малък град,където осигуряват 4 г общежитие.И да,доволна е и не,не е лесно,учи се.Октомври беше приета,депозита за общежитието още декември платен,настаняване и плащане от  август.Просто целта и беше да учи извън Бг ако е възможно.Не се целеше в невъзможни за нея и нашия бюджет градове и университети.И така осъществи желанието си.Успех на всички с намирането на квартира.

Последна редакция: сб, 31 май 2025, 16:57 от Geiza

# 367
Няма как да се намери квартира февруари, сори! Освен, ако не е нещо към университета и трябва да платиш такса за търсене на жилище.
Февруари всички жилища са все още заети от учащи студенти, които реално започват да освобождават месец май. Дори и ако се намери нещо февруари е абсолютно безсмислено и непосилно да се плащат напразно всичките месеци от март до август.

# 368
  • Варна
Няма как да се намери квартира февруари, сори! Освен, ако не е нещо към университета и трябва да платиш такса за търсене на жилище.
Февруари всички жилища са все още заети от учащи студенти, които реално започват да освобождават месец май. Дори и ако се намери нещо февруари е абсолютно безсмислено и непосилно да се плащат напразно всичките месеци от март до август.

Да се почне търсенето,не че ще се наеме от февруари,ще се наеме от май примерно.

# 369
  • София
Има места за настаняване, например тип студентски хотели, където от февруари, може да се наеме стая с начален срок септември месец.
В сайта housinganywhere също може да се наеме месеци по-рано с начало на договора за наем след доста месеци, дори година.
Реално така човек може да си подсигури и позволи по-скъп наем, но с начало началото на учебната година, вместо да плаща 4-5,6 месеца безсмислено преди това за нещо с 300 евро по-евтино.
И все пак, ако имате квартира, за която плащате цяло лято преди старта на учебната година, а детето ви бъдещ студент е ентусиазирано и има желанието, може да се регистрира в общината, да си изкара bsn и да започне работа там. Така ще си получи студентско финансиране още от септември и ще се интегрира по-добре, с нови познанства. Приемете го като work and travel Simple Smile.
Моята не поиска така, реши, че ще се глези лятото и ще почива 😂

Последна редакция: сб, 31 май 2025, 16:05 от Peruanka

# 370
В края на втория триместър има студенти, които отпадат от обучение поради не взети изпити. Има и такива, които се отказват. Така ,че  не е невъзможно да се намери квартира през зимните месеци.

# 371
  • Бургас
Може да се наеме февруари, знам за такива случаи, има студенти, които към средата-края на първи семестър се отказват и освобождават стаи

# 372
Ние започнахме да търсим квартира още първата година, докато дъщеря ми беше на общежитие. Търсенето започна още януари, намери чак април и веднага я нае и плащахме три месеца и общежитие и новата квартира. От 01.07 се премести в нея и все още си е там.

# 373
Хм, ами аз търся от април и нищо засега.
А тези студенти, които освобождават стаи февруари или март, нали трябва да се наемат и да започнат да се плащат веднага. Пак е сериозен разход. Отделно, синът ми е с условен прием,  който ще се потвърди с матурите...

В града, в който търсим няма студентски хотели.
Има градове, в които се предлагат доста места за настаняване, но има и други, в които е почти невъзможно, както се оказа и при нас.
Продължаваме да търсим, но го има и вариантът да не замине заради липсата на квартира, за жалост. Изобщо не го отхвърлям като възможен край.

Да се намери квартира от февруари е направо златния вариант. Потвърден прием от унито още януари, наличие на хубава стая с възможност за плащане от август примерно, да си момиче или холандец...

# 374
Нека да споделя и друг проблем, напускане на квартирата и не плащаме на наем, сметки или счупени, изкъртено. Холандчето няма къде да отиде, остава си тук и веднага бива намерено, както и родителите му (до 23г,, могат да поискат родителите му да поемат разноските). Това не ложе да се случи в чуждестранните студенти.
Не само е вярно, но е напълно разбираемо за наемодателите - при проблем да търсиш някого в другия край на света, а нЕма нужда.
Но... има решение. Мислете логично как се преодолява това. Мислете като наемодател - той трябва да е спокоен, че има възрастен и работещ човек в близка страна, който би поел евентуалните щети.
Ами просто е - намерете гарант от по-близка до Холандия държава. Мисля, че @GD го беше приложила с гарант от Германия. Гарантът не плаща вместо вас, той вярва във вашата платежоспособност и почтенност. Така бъдещият наемодател е спокоен, а вие минимум изравнявате шансовете си с местните. Ако гарантът е първокласен, може дори да ви предпочетат по тази точка.
И не забравяйте да включите гаранта в представянето си.

Общи условия

Активация на акаунт