Студенти в Нидерландия - 25

• 40 497
  • 727
  •   1
Отговори
# 555
  • Габрово
Внимавайте с агенциите, които дават бонус време за регистрацията на акаунт при отдалечен адрес. За Айндховен Vestide работи така. Миналата година колеги на сина ми успяха да вземат така стая от там, но преди подписвнето на договора, агенцията проверява дали имат адресна регистрация в Холандия и съответно не се стигна до подписване.

Здравейте!
Нова съм в материята и не разбирам, точно за какво става въпрос, а Вестиде е една от агенциите, през които търсим стая!
Синът ми ще е първа година студент и съответно няма адресна регистрация в Холандия към момента.
Може и на лични Grinning

Благодаря Ви предварително Simple Smile

Значи при вас няма дилема. Друг адрес, освен българския няма.
Но ако намерите квартира от друго място и след 2 години търсите пак през вестиде, тогава е желателно да актиализира профила с холанския адрес. Неприятното в случая е, че това ще му "изяде" бонус времето за регистрация.

Да разбирам, че когато намерим и вече има регистрация, е хубаво веднага да я променим, за да му се трупа бонус време за регистрация, независимо, че към момента няма да имаме нужда от квартира ?
А този бонус от 14 месеца за първата година ще изчезне, ако вече имаме регистация в Холандия, така ли е ?

Точно така. Сега получава бонус за това, че адресът му не е в Нидерландия. Има бонуси и за адреси от Нидерландия, НО поне на един час път от Централната гара на Айндховен. Ако вече си има адрес в Айндховен се брои само времето от първата регистрация, НО не се добавят никакви бонуси... Аз вече си мисля, че синът ми трябва да е най-малкото магистър, за да има някакъв шанс за Вестиде... От друга страна той къде на шега, къде на сериозно твърди, че е крайно време да регистрираме сестра му във Вестиде (тя сега е 10кл. :sweat_smile Simple Smile) И въпреки че тя изобщо все още не знае какво иска да прави, след като завърши 12 кл., според сина ми трябва да я регистрираме навсякъде, където тече някакво време за регистрации, защото трябвало поне един от семейството да надхитри NL жилищното настаняване Simple Smile

# 556
В Room ми иска 35 евро да регистрирам сина ми, ако трябва човек да се регистрира навсякъде, без да знае къде и дали изобщо детето му ще учи в Холандия, си е пълно разоряване, да не кажа глупост...Поне за мен...

# 557
  • София
Малко обобщение на първата година на моята девойка в Хага, Холандия:

Издръжка - около 500-600 евро/месец. Наем в общежитието на DUWO - 690 евро/месец с включени всички сметки. Самолетни билети купуваме отделно. Февруари месец си намери работа в едно кафене в кампуса на унито на 5 мин от общежитието и учебните зали. Работеше почасово в дните, които са и свободни или вечер. Успяваше да си направи 32-та часа на месец с доста усилия и разправии с шефовете, защото някои от работещите бяха приоритетно третирани за сметка на други. Изкарваше си прилични пари. Аплайва и за грант и за травъл продукт, за чието одобрение чака около 3 месеца. Заработените пари и тези от гранта си ги харчи за екстри - пътувания и други глезотии или си ги спестява. Не сме и намалили издръжката заради това. Сега в края на май я освободиха от кафето поради малко работа. Тя си намери веднага друга работа, но реши да почне от есента, за да може да си почине лятото. Откъм харчове винаги добре си е менажирала нещата. Като един истински Телец готви прекрасно. Следят се всички промоции, ваучери, талони и т.н. Рециклира бутилки и тя. Ядосваше се, че хладилничето в общежитието няма камера, иначе още по-евтино щяло да и излиза изхранването. Под прозореца на стаята и са контейнерите за смет на цялото общежитие - така се сдоби с еърфраер, разни мебели и т.н. Simple Smile

В общежитието е до края на юли и не може да остане. Още февруари почна да търси квартира във всякакви конфигурации - студио, стая в апартамент, апартамент заедно с няколко приятели, обзаведено, необзаведено, каквото и да е. Голямо чудо беше, ама всички, които са минали през това, прекрасно знаят. На края съвсем се беше отчаяла, но чудото се случи - успяхме да наемем едно студио, на което бяха сигурно 30 човека на огледа Simple Smile Квартирата я намерихме през pararius.

Колело няма, но мисли догодина да си купува, особено както вече няма да живее на 5 мин от унито. За медицински проблеми - и аз като всички слагам голяма аптечка с каквото може да се сетите в т.ч. и широкоспектърни антибиотици. Отделно преди да замине и направих медицинска застраховка към Дженерали - помощ при пътуване в чужбина с най-голямата продължителност - 90 дни от датата на заминаването. Такава правя и на другата ми дъщеря, която учи във Франция. За първи път сега се наложи да ползваме тази застраховка и то в Холандия. В края на януари изкара много тежък грип, в резултат почна да кашля много и да я болят гърдите. Обадихме се на кол центъра и дойде лекар да я прегледа в общежитието. Сега, откакто работи почна да се осигурява, но не си е избирала още личен лекар.

Иначе специалността и харесва, обучението и харесва, не съжалява за избора си. По отношение на Холандия като страна е на приливи и на отливи - едно и харесва, друго не Simple Smile

# 558
  • София
В Room ми иска 35 евро да регистрирам сина ми, ако трябва човек да се регистрира навсякъде, без да знае къде и дали изобщо детето му ще учи в Холандия, си е пълно разоряване, да не кажа глупост...Поне за мен...

С риск да стана досадна - правите бюджет, слагате 20-30% отгоре и си правите сметката по силите ли ви е детето да учи в чужбина или - не.
За вас е глупост - за други инвестиция. И аз се замислям да регистрирам третата щерка, като стане на 16, въпреки, че тя говори за Ирландия в момента, но съм приела, че може да са пари, хвърлени на вятъра. Не, че ги има в изобилие, но предпочитам да платя, ако това ще ми улесни живота след време.

# 559
Сумата е еднократна за Room. Може да са пари хвърлени на вятъра, а може и да са отлична инвестиция. Ние към края на бакалавъра сериозно съжалявахме, че не сме ги платили преди време, защото при местенето към Амстердам щяха да са й отличен бонус.
Нещата няма да станат по-добре с годините. Дори сега някой да не иска бакалавър, може да иде за магистратура в Нидерландия и тогава само печели от ситуацията.

# 560
  • София/Велико Търново
И с риск да обидя някого бих казала, издръжката на студент в Холандия си е скъп лукс, а що се отанася до настаняването, 35 евро просто не са пари. Освен ако не разчитате на късмета си и не искате да рискувате да остане студента ви без настаняване трябва да сте готови да дадете много повече. Синът ми е в Амстердам първа година, очертава се всяка година да търсим настаняване. В момента плащаме наем за два месеца на две места - на новото и на старото място. Следващата година по това време отново ще търсим настаняване. Добре е нещата да се проучат много добре предварително и да се остави буфер за неочаквани разходи.

# 561
  • София
Моето мнение е, че си заслужава да направите регистрация колкото се може по-рано. Аз, например, направих такава в room и във vestide преди половин година. Ей така, за всеки случай - тя твърди, че няма да учи магистратура в Нидерландия, ама знам ли, може да се променят нещата. Едни 35 евро не са ми натежали, а ще ми спестят евентуално стреса след бакалавъра.

# 562
Ok, почвам да се убеждавам, кой всъщност е най-добрият сайт за такава регистрация? Защото са доста като гледам?

# 563
  • София
В room пускат квартири в следните градове:

# 564
Моето мнение е, че си заслужава да направите регистрация колкото се може по-рано. Аз, например, направих такава в room и във vestide преди половин година. Ей така, за всеки случай - тя твърди, че няма да учи магистратура в Нидерландия, ама знам ли, може да се променят нещата. Едни 35 евро не са ми натежали, а ще ми спестят евентуално стреса след бакалавъра.
+1
Да добавя някои мои размисли.
Да учиш в НЛ, продобиваш не само академични знания, но и начин на живот - стратегия, добро планиране (минимум средносрочно), за което си трябва проучване на възможности, анализиране на информацията и вземане на решения.
А животът включва кариера и битовизми. Битовизмите са важни и също се планират.

Същото е с квартирите.
Като избираш УНИ (академични знания), отрано трябва да си си постлал и за квартира. Това е идеята на ранните регистрации - методът на "тоягата и морковчето", отрано да планираш в кои градове искаш да учиш (морковчето), да се регистрираш срещу минимална сума (ако е съвсем безплатно се губи смисълът). За държавата това е изпреварващ индикатор в кои градове ще има по-голям или по-малък интерес. И ще вземе мерки - дали ще строи общежития или ще ограничава приема, е отделна тема. Ако не се регистрираш никъде - остава тоягата, защото си имал шанс, но не си се възползвал.

Добрата стратегия е детето, подпомагано от родителите си:
1. На 15-16 г. да се ориентира (поне приблизително) какво направление иска да следва - компютри, инженер, икономика, право и т.н.
2. Да проучи университетите и да подбере максимум 5-6. Вижда в кои градове са.
3. Търси сайтовете за студентско настаняване (това е по-скоро работа на мамите), така че да покриват всички или почти всички градове.
4. Плаща само на няколко места (2-3) по 35 евро. Ако детето не е ориентирано, колебае се между повече направления - ами ще трябва да се регистрира в повече сайтове, примерно 5-6-10 бр.

MamaLina, няма най-добър универсален сайт. Зависи какво ще учи детето.
А за някои градове няма нито един сайт с ранна регистрация - например в Маастрихт имаше, но премахнаха предимство за ранна регистрация. Но дори и подобна информация, налична на ранен етап е полезна. Ако детето е прието на повече места, ще избере град с осигурена квартира.

Допълвам: това е подготовка за реалния живот. Например след завършване им предлагат работа в Люксембург или Швейцария (скъпи държави). Естествено преди да приемат ще проучат цената на квартирите, да не се окаже, че наемите са по-високи от заплатата.

Последна редакция: пт, 13 юни 2025, 17:21 от biborana

# 565
  • София
Съгласна съм, че 35 евро нищо не са като инвестиция за спокойствието после.
Лошото е, че нещата стават все по-зле и за някои градове като Амстердам например, се взимат жилища с доста по-дълго чакане. Ако на 16 се регистрираш, на 19 още е много малък шанса да си сред първите в списъка. Средно около 5 години се чака за Амстердам.

# 566
  • София
Е, че то чужденец може ли да се регистрира по-рано? Rolling Eyes

# 567
  • София
От 16. Както местните.

Последна редакция: пт, 13 юни 2025, 20:16 от Peruanka

# 568
  • София
Във vestide е на 15.

# 569
Е, че то чужденец може ли да се регистрира по-рано? Rolling Eyes
Ние не сме баш чужденци - заради ЕС, свободно движение на хора и т.н.
И в почти всички случаи сме равни с местните (и цялото ЕС). Затова и регистрацията почва от една и съща възраст. Но може да има разлика при различните компании - 15, 16 ... г.

Недостатък е, че когато пише "internationals", не винаги е ясно какво означава - всички неместни (включително ние) или само трети страни (извън ЕС).

Общи условия

Активация на акаунт