Студенти в Нидерландия - 25

• 40 441
  • 727
  •   1
Отговори
# 600
bora, не в Маастрихт, брат му учи в Делфт, но е на общежитие в Хага.В Делфт, през room му бяха предложили самостоятелно студио, но с толкова скосени тавани, че на неговия ръст можеше да ползва само 50-60% от помещението.

# 601
Не ви препоръчвам да ги купите от България, особено икейските. Сравнявах цените, не са в полза на левовете, някои неща са откровено по-евтини в Нидерландия - логично, доста по-голям пазар са.
Доставката не е веднага определено, особено ако на място я поръчате.
Холандските Икеи имат много големи раздели с разпродажби - взимала съм неща на изключително занижени цени. Препоръчвам или да поръчате нещата по-рано и да очаквате доставка или за цената на доставката да си наемете баничарка или бус и да си ги превозите сами. В този случай винаги проверявайте за опцията да вземете и товарна количка - направо ни беше незаменима при последния ремонт.
Здравейте,а тази товарна количка от къде наехте от Икеа или от фирмата за кола под наем?

# 602
От фирмата за коли под наем.

# 603
  • Габрово
Това за Делфт ли? Самостоятелно студио ми се струва мечта, моят 1.първата година беше най-добре - в общежитие на ДУО, със споделена само кухня, но самостоятелна стая и санитарен възел, на много добро място, абе екстра; 2.втората година в споделена къща с непознати чужденци, различни националности, общо към 5-6 човека, всеки в своя стая (на моя беше към 7-8 кв.м.) и общи санитарни помещения и кухня, в която чат пат се засичат,  в градчето и на 10 м. с колело до унито, но се продава и напуска, последва спешно търсене в най-натоварения като търсене момент и 3.нещо като общежитие в бивша офис сграда, в съседно населено място, стаята е самостоятелна, уж по голяма от досегашната, но на етажа са един куп народ, с няколко санитарни възела, общи за всички и споделени общи части и кухни, брр.  А и е видяна само на снимка 🤔На мен ми се струва кофти с общи санитарни възли за много хора - примерно 5 сервизни за  20 и повече човека, но студентът се вкопчи в първата възможност, че голям стрес му е търсенето и намирането и го разбирам, пък и не излизаше друга опция. Единствено в хижа или пионерски лагер съм виждала такова нещо тук и то не е ежедневие, може би и в казармата е било така Open Mouth. В Студентски град навремето беше си мизерийка, но все пак бяхме най-много трима човека с една баня и тоалетна, вярно в стая към 15 кв.м. и буркани със зимнина на перваза, готвехме си в стаята. Така че, всичко изцяло самостоятелно ми е непостижим лукс, радвайте му се 😁. И аз все си представям една голяма хубава къща със студенти добри приятели, като във филма "Приятели" и такъв тип общуване, ама трудна работа в Нидерландия за нашите да наемат. По обявитеиз ФБ групите ми излизат подобни обяви от холандци, но те помежду си се събират в такива весели и уютни студентски къщи. Поне наистина в основния случай са в самостоятелни стаи.
Успех на търсещите, търпение и упоритост, нека късметът на търсещия бъде с Вас и студента Ви! Разбира се и Силата да се понесе добре после всичко намерено!  😃

Всъщност не е задължително да е мизерно Simple Smile И моят син е в нещо подобно - бивша офис сграда направена на общежитие. Всеки етаж е разделен условно на 4 части. Всяка четвъртинка има по 8 стаи (тоест 8 обитателя), една огромна кухня с два хладилника с фризерни отделения) и баните и тоалетните са си като кабинки в МОЛ. За моя огромна изненада, всъщност баните и тоалетните са си добре поддържани и чисти (даже навярно по-добре, отколкото ако ги поддържат "споделено" няколко студента в обща къща). Това, защото се поддържа от външна фирма... Иначе в кухнята не е забавно (поне за сина ми) и той рано-рано се ориентира, че за да се "отърве" от удоволствието да му се пада ред за почистване на кухнята, просто трябва да не я ползва ... В кухнята, дори чистачите от фирмата понякога им оствят бележки да оставят кухнята в приличен вид и май няколко пъти са я подминавали, защото нямат терен за тяхното си почистване Sweat Smile С други думи, чинии и тигани от фирмата не мият. Така че, може и при вас да не е крайно зле положението... Мислете позитивно Simple Smile

# 604
  • София
Student Experience в Амстердам са пуснали над 200 студия днес, за настаняване до 1 година. Началните дати са от август/септември.

# 605
  • София
Здравейте!
Най-сетне дъщеря ми си намери стая в Бреда за третата година, през агенция.
В договора обаче има клауза, която малко ме притеснява и искам да питам дали някой се сблъсквал с подобен казус:
При предсрочно прекратяване на договора от страна на наемателя ще трябва да се плати едномесечна "глоба" и да се плаща наем докато се намери нов наемател.
Дали това е нормална практика при договори през агенции - досегашната ни квартира беше наета директно от хазайн.

# 606
  • София
Ние сме с договор през агенция. За първите 12 месеца може да прекратиш договора срещу глоба от 1 месечен наем, при условие, че е намерен нов наемател (изглежда да е като при вас).
През следващите години може да прекратиш договора с 2 месеца предизвестие.

# 607
  • София
Ние сме с договор през агенция. За първите 12 месеца може да прекратиш договора срещу глоба от 1 месечен наем, при условие, че е намерен нов наемател (изглежда да е като при вас).
През следващите години може да прекратиш договора с 2 месеца предизвестие.

Ок, много благодаря Simple Smile Явно е стандартна практика.

# 608
  • София
И при дъщеря ми в Тилбург имаше подобна клауза за първата година.
В Делфт оня ден им отложиха изпит, защото системата крашнала. Та вчера пак сменя билет, този път с/у 100 кинта, че беше използвала вече безплатната смяна. Междувременно за да не се сблъска с друг колоездач, паднала от колелото и си изкълчила глезена. Миналия уикенд се лекувахме дистанционно - праща снимки на познат кинезитерапевт, той дава ОЦУ, приятели й носиха илачи и храна… лудница!
Караме я да си вземе Uber от Делфт до Скипхол, защото хем е събота, хем ще влачи куфар(и), хем с тия стачки не е особено надеждно. Абе, приключения…

# 609
Ние продължаваме с търсенето на квартира в Маастрихт. Моля, ако някой има информация за общежитията-студия Sorbonnelaan да изкаже мнение. Кандидатсваме чрез агенция. Като крайна цена всичко колко излиза на месец, условия, придвижване до университет, чета доста противоречиви, направо лоши коментари в нет-а.

# 610
  • София
Ние продължаваме с търсенето на квартира в Маастрихт. Моля, ако някой има информация за общежитията-студия Sorbonnelaan да изкаже мнение. Кандидатсваме чрез агенция. Като крайна цена всичко колко излиза на месец, условия, придвижване до университет, чета доста противоречиви, направо лоши коментари в нет-а.
Вижте Plaza. Мои познати взеха в Маастрихт от тях миналата година. Тма ключови е да следите обявите изглеждат веднага аплайвате, не чакате мейл че има стая според вашите критерии.  Там първия печели. Иначе искат 25 евро за регистрация и много документи преди това-фишове, снимки на лични карти и т.н.

# 611
  • София
Двете пишете за едно и също общежитие Blush

# 612
Значи, като прочета, че някое дете е болно или е пострадало направо ми иде да се гръмна! Става ми много мъчно! bibi, дано бързо се оправи! Broken Heart

# 613
  • Бургас
bibi, бързо оздравяване на дъщеря ти! Да се прибере, без повече премеждия и да си отдъхнете Simple Smile

Аз с въпроси... предложиха му на сина ми настаняване, но в Boxtel, което предполага ежедневно пътуване с влак до Айндховен. Тъй като поне в началото няма да работи, съответно няма да има право на travel продукта, се опитвам да направя сметка, колко ще са му транспортните разходи.

Има една карта за неограничени пътувания през извънпиковите часове за 119,95 евро. Кога са тези изпънпикови часове ? Дали ще му вършат работа ?
Иначе, отиване и връщане са му 10,80 евро на ден.
Ако може, да препоръчате нещо от опит, ще съм много благодарна Grinning

# 614
  • Бургас
bibi, бързо оздравяване на дъщеря ти! Да се прибере, без повече премеждия и да си отдъхнете Simple Smile

Аз с въпроси... предложиха му на сина ми настаняване, но в Boxtel, което предполага ежедневно пътуване с влак до Айндховен. Тъй като поне в началото няма да работи, съответно няма да има право на travel продукта, се опитвам да направя сметка, колко ще са му транспортните разходи.

Има една карта за неограничени пътувания през извънпиковите часове за 119,95 евро. Кога са тези изпънпикови часове ? Дали ще му вършат работа ?
Иначе, отиване и връщане са му 10,80 евро на ден.
Ако може, да препоръчате нещо от опит, ще съм много благодарна Grinning
Извън пиковите часове: от понеделник до петък от 9:00 до 16:00 часа и от 18:30 до 6:30 часа.
Уикенд: от петък вечер от 18:30 часа до понеделник сутринта от 4:00 часа.

Мисля, че ще му е трудно да се съобразява с тези часове, но все пак е вариант.

Общи условия

Активация на акаунт