Студенти в Нидерландия - 25

• 40 464
  • 727
  •   1
Отговори
# 585
Билетите за втората половина на август са поскъпнали, според мен.
Преди 10 дни се чудех дали да взимам, вчера като влезна детето, цените бяха по--високи, или пък евтените бяха свършили.В бг еър, все още имаше дати през август на що годе приемлива цена, днес  бяха още по-високи.

# 586
Моето май ще се прибере бездомно. Дано до септември намери нещо.
Той вече е супер изнервен, а изпитите за последния квартил вече чукат на вратата. Приела съм, че ще идължава бакалавъра с 1 година. 🙃
В кой град търсите? Как така бездомно...
Кажи за къде търсите.

Моят има стая в  Xior,но взе да мрънка , че иска в обща къща. Не иска да е сам, явно му тежи. Аз като знам какъв казус е и не ми се изпуска сигурното,  да гони дивото,  но да видим.

И моят син е недоволен от самостоятелно студио, било скучно . Иска да търси квартира в къща със съквартиранти.

# 587
  • София
Айндховен. Имам предвид, че ще се прибере, преди да е намерил нещо на терен за септември. Сега все още има покрив над главата, за щастие. Ще продължи да търси от тук.

В тази група бяха публикували познати на сина ми и обявите изглеждат истински https://www.facebook.com/groups/1379345962387168/?ref=share  

Относно цената в Xior. За Айндховен-беше 820 евро с всичко включено,  вдигат я на 850 сега.

# 588
  • София
Благодаря, Сойка!
В Xior от доста време не са пускали нищо за Айндховен.
Синът ми беше в студио, в Аурора. На него пък му хареса, въпреки че се оказа домакин на традиционните петъчни сбирки на тайфата, защото при него се чувстваха най-спокойни.
Но няма и нищо против да живее в споделено жилище. Абе, каквото изпадне.
За щастие има къде да си остави багажа за през лятото, та ще се прибере оптимистично, пак само с раница и ръчен багаж... 😀

# 589
Моята е в Xior и много повече й харесва, отколкото като беше в споделено жилище. Там имаше много проблеми и с хазайката, и с съквартирантите. Не чистеха, биеха се, караха се /гаджетата/.... Сега е самостоятелна и не може да се нарадва.

# 590
  • Габрово
Благодаря, Сойка!
В Xior от доста време не са пускали нищо за Айндховен.
Синът ми беше в студио, в Аурора. На него пък му хареса, въпреки че се оказа домакин на традиционните петъчни сбирки на тайфата, защото при него се чувстваха най-спокойни.
Но няма и нищо против да живее в споделено жилище. Абе, каквото изпадне.
За щастие има къде да си остави багажа за през лятото, та ще се прибере оптимистично, пак само с раница и ръчен багаж... 😀

Ако не е тайна защо се налага да напусне студиото си? Синът ми е в общежитие със споделени кухня, бани и тоалетни. Той пък, за разлика от скучаещите студенти Smile, иска да се мести в студио, но нещо не може да си "хареса" и в същото време да го огрее за това, дето си го харесва... Та си остава в стаята си (която според мен си е супер, но коя съм аз да разбирам от тези работи...) Доколкото схващам, всеки се е прецелил към онова, което си няма... Стара истина, откакто свят светува Laughing

# 591
  • София
По-скоро тези със студио искат стая в споделена къща, но не знаят какво ги очаква Grinning.

# 592
  • София
Изтича му договора.

# 593
Моята дъщеря искаше студио от самото начало. Плюсовете са много. Съобразява се само със себе си. Ако се чувства самотна може да кани приятелки на гости, да ходи на гости, да излиза навън с приятели и др.
Спомням си, една майка писа, че дъщеря й е в общо жилище с няколко виетнамци и на детето му е било толкова гнусно, че не ползвало кухнята, а непрекъснато се хранело навън или си купувало готова храна, а после делят сметките по равно.
Отделно някои съквартиранти може да са шумни, да правят често купони, да живеят с гаджета, да ползват повече консумативи. Да се чака ред за готвене, къпане, тоалетна....Един да чисти, друг да не спазва хигиена никаква, да си делят пространството в хладилника. Ако се случи и да не се харесат изобщо...Аз не виждам никакви плюсове да се живее в споделено жилище. И за надбавката за наема не може да се кандидатсва....

# 594
  • София/Велико Търново
Страшни претенции са днешните деца, при това асоциални. Като си спомня ние как сме живели по трима в стая без никакви удобства, а колко весело беше ...

Скучно им е в студио, и в споделени къщи им е скучно, завират се в стаите си и почти не комуникират помежду си, дори се опитват да се избягват в общите помещения. Не всички де, но и такива неща съм чувала. Моят син живее в споделен апартамент с още три момчета от разлчини националности. Единият е мега социален, но не му виждат очите защото вечно е някъде, другият не си показа носа от стаята цяла година, дори като правят купон зад вратата му той отказва да се присъедини. През повечето време си седят завряни в стаите и цъкат на телефоните. Наистина не ги разбирам днешните младежи.

Последна редакция: ср, 18 юни 2025, 17:07 от Valka

# 595
  • София
Точно така е. Аз винаги съм се чудила дали на моята дъщеря щеше да й е по-леко първата година, ако беше в споделено настаняване, но по-скоро си мисля, че щеше да я тормози това да ползва общи помещения, особено банята, където си прекарва живота още от ранна тийн възраст 😂. Вкъщи включително.
До човек си е. Социалният човек винаги ще намери начин да е сред хора и обратното- дори в споделен апартамент, интровертът ще се "скрие". А в Холандия това винаги е възможно, тъй като в 99% от случаите самата стая-спалня не се споделя с друг.
За жалост социалният живот на децата ни става все по-виртуален.

# 596
По темата- днес ни потвърдиха самостоятелно студио в Плаза, младежа отказа, не искал да е сам и предпочитал вече наетото общежитие в което банята и кухнята са му споделени с още един студент. Умишлено не му казахме, че това на Плаза е по скъпо, защото тогава нямаше и да го погледне. Според  нас греши, но избора е негов. Ще видим колко, ще изкара и на него банята му е любимо помещение🙂

# 597
  • София
Това за Делфт ли? Самостоятелно студио ми се струва мечта, моят 1.първата година беше най-добре - в общежитие на ДУО, със споделена само кухня, но самостоятелна стая и санитарен възел, на много добро място, абе екстра; 2.втората година в споделена къща с непознати чужденци, различни националности, общо към 5-6 човека, всеки в своя стая (на моя беше към 7-8 кв.м.) и общи санитарни помещения и кухня, в която чат пат се засичат,  в градчето и на 10 м. с колело до унито, но се продава и напуска, последва спешно търсене в най-натоварения като търсене момент и 3.нещо като общежитие в бивша офис сграда, в съседно населено място, стаята е самостоятелна, уж по голяма от досегашната, но на етажа са един куп народ, с няколко санитарни възела, общи за всички и споделени общи части и кухни, брр.  А и е видяна само на снимка 🤔На мен ми се струва кофти с общи санитарни възли за много хора - примерно 5 сервизни за  20 и повече човека, но студентът се вкопчи в първата възможност, че голям стрес му е търсенето и намирането и го разбирам, пък и не излизаше друга опция. Единствено в хижа или пионерски лагер съм виждала такова нещо тук и то не е ежедневие, може би и в казармата е било така Open Mouth. В Студентски град навремето беше си мизерийка, но все пак бяхме най-много трима човека с една баня и тоалетна, вярно в стая към 15 кв.м. и буркани със зимнина на перваза, готвехме си в стаята. Така че, всичко изцяло самостоятелно ми е непостижим лукс, радвайте му се 😁. И аз все си представям една голяма хубава къща със студенти добри приятели, като във филма "Приятели" и такъв тип общуване, ама трудна работа в Нидерландия за нашите да наемат. По обявитеиз ФБ групите ми излизат подобни обяви от холандци, но те помежду си се събират в такива весели и уютни студентски къщи. Поне наистина в основния случай са в самостоятелни стаи.
Успех на търсещите, търпение и упоритост, нека късметът на търсещия бъде с Вас и студента Ви! Разбира се и Силата да се понесе добре после всичко намерено!  😃

Последна редакция: ср, 18 юни 2025, 22:50 от bora

# 598
  • София
В момента има свободно студио в Xior Айндховен - 813 евро + 200 евро комунални.
Слънчевата, дано го видите навреме.

# 599
  • София
Благодаря! Обадих се на младежа да си изпрати апликацията веднага.

Общи условия

Активация на акаунт