Студенти в Нидерландия - 25

• 41 939
  • 727
  •   1
Отговори
# 150
  • София
LollyPoppy, първо с автобус  flibco до гара Midi, после с влак.
За flibco онлайн се купуват билети, коментирали сме.
Ако ще пътувате от Шарлероа до Нидерландия, може с flibco до Бреда и от там - с влак.

# 151
  • Sofia
За получаването на помощта за наем се гледа само наема, без режийните, т.е. 900 чист наем, отделно си е за над 23години. За над 18г е друга сумата. И да, определено не е направено да го получава всеки, по-скоро е насочено към местните, които имат дълги регистрации в сайтовете и се дореждат за по-евтините квартири. Но има деца от темата, които получават помощта.

LollyPoppy, може би питането ви е по-скоро за темата за студентите в Белгия.

Така е, потвърждавам, че има такава възможност, дори за чужденци. Синът ми получава надбавка за наем за стая наета чрез Klilvoorkamers, но не за време на регистрация, а на лотариен принцип. За съжаление не всички сайтове като този дават възможност за подбор на този принцип или бързина на реакция (като Room.nl например).

# 152
Room nl, със сигурност не класират по бързина на реакцията.

# 153
Sunny Bunny , много благодаря за отговора и за търпеливите обяснения. Благодаря, оценявам го много Simple Smile И аз получих същия резултат като вас . Квартира ще търсят. Не са подходящи за общежитие, младежът вече не учи. Пишат по разни сайтове, но им искат документи за доход. А те доход нямат още. Малко изглежда безнадеждна ситуацията, но няма да се объзсърчаваме

# 154
Момичета, за първокурсник всяка година ли е записването в стъдилинк? Крайният срок до края на юни месец ли е ? Ще получи ли напомнящ мейл от стъдилинк ?

# 155
  • София
Petia1234,
За квартирата ние доказахме наш доход, на родителите. Аз лично взех бележка от работодателя, а съпругът ми - от НАП. Може и друг близък да е гарант - брат, сестра, леля, чичо.
Cvety Ilieva 744809,
Всяка година се записват в studielink за следващата. Идва имейл, да. Не помня срока.

# 156
Petia1234,
За квартирата ние доказахме наш доход, на родителите. Аз лично взех бележка от работодателя, а съпругът ми - от НАП. Може и друг близък да е гарант - брат, сестра, леля, чичо.
Cvety Ilieva 744809,
Всяка година се записват в studielink за следващата. Идва имейл, да. Не помня срока.

Много благодаря за отговора

# 157
И аз благодаря за отговора. Лошото е , че много високи доходи искат да се докажат. На едно място са й поискали 8000 евро месечен доход Simple Smile

# 158
  • София
Здравейте,

Аз също съм се впуснала в търсенето на квартира в Айндховен. За самостоятелно студио 1000 евро без консумативи как ви се струва? Да чакам ли нещо по-добро или да буквам.

Каква е вероятността да спечелим стая със самостоятелна баня от лотарията на Tu/e? Не откривам никаква информация колко са стаите и колко са кандидатите всяка година. Моля някой с опит да сподели.

# 159
  • Бургас
да, ОК си е 1000 евро за студио, познато дете живее в такова за толкова пари, живеят двама човека, макар, че е малко неудобно, че няма стая за всеки

# 160
И аз благодаря за отговора. Лошото е , че много високи доходи искат да се докажат. На едно място са й поискали 8000 евро месечен доход Simple Smile
Търсете гарант  с европейска заплата.  Моите деца така взеха апартамент. Кръщелницата ми гарантира за тях ( лекар е в Германия), и чудото се случи.

# 161
Добре де, от известно време не спирам да чета и "уж" да се информирам и въпреки това недоумявам как един бъдещ първокурсник в Нидерландия може да успее да наеме стая/студио/нещо... в общежитие, при положение, че всички изискват proof of enrolment. А такова всеки български ученик, завършващ тази година, ще получи чак около месец юли от съответния университет (щото нали трябва най-малкото да се чакат дипломите, преводът им, изпращането до университета и преглеждането им от същия). Та, ако има успели в това начинание (с наемането в общежитие), нека споделят как са го постигнали. Иначе аз виждам вариант само да се наема от частни лица или да се разчита на някакъв луд късмет за намирането на общежитие на по-късен етап, когато вече детето има proof of enrolment. Ако бъркам или пропускам нещо, моля, поправете ме

# 162
  • София
Има различни правила - например в Бреда, в klikvoorkamers, едната агенция приема писмо за условен прием, другата - не.
Ние преди 2 години подписахме договор за наем на студио в комплекс на база писмо за условен прием (не е през klikvoorkamers, а през Stadhuis, Бреда). Приятелката на детето - по същия начин в Xior, при това договор от 01.05.

Последна редакция: чт, 08 май 2025, 15:14 от Sunny bunny

# 163
spider web, успява се. От години е така. На частния пазар не играе в повечето случаи и не се изисква, като е достатъчен условния пример. В големите градове масово се наемат май месец общежитията само на база условен прием.
Да го кажем така - получаването на дипломата е някъде края на юни, като знам, че има опция за ранно получаване, но не е чак толкова по-рано. В 1 ден може да се свърши следното - да се вземе дипломата, да се направят копия и да се заверят при нотариус и да се оставят за превод в агенция (може да се направи и онлайн). Има страшно преводачески агенции - има си опция за превод за 24 часа, особено като е на английски. Взимате я и я пускате с някоя бърза/експресна услуга на куриер за получаване. Следователно за 2 до 5 дни всичко е свършено. Унитата след това до 2 седмици изпращат писмата за окончателен прием.
Но да, ако разчитате да се търси квартира от юли е направо самоубийствена мисия. Има опцията със запазване на студентски хотел и след това прехвърляне, ако се намери друго. Много ходят на място, но аз не бих разчитала на това.
Но по личните ми наблюдения, над 90% от списващите тук са наели на база само условен прием.

# 164
  • София
Някои агенции/наемодатели приемат за доказателство скрийншот от Studylink, че студентът е получил условен прием.
За мен 1000 евро студио без консумативи в Айндховен е скъпо. Ако консумативите са включени е поносимо, но мисля че може да се намери и по-оптимален вариант, ако имате време.
Какъв е шансът дете да спечели стая от лотарията на TU/e? Зависи кой питате. За мен е 100%. Grinning
Преди 2 години и синът ми, и трима негови познати се уредиха с такива стаи през различни агенции - двама с Vestide, един  с Friendly housing и едното момче не помня с коя агенция беше...

Общи условия

Активация на акаунт