Студенти в Нидерландия - 25

• 40 434
  • 727
  •   1
Отговори
# 615
  • София
За абонамент за влака разиграйте варианти на сайта на Ns:
https://www.ns.nl/abonnementen/
Симулирах вашия маршрут за пикови часове при пътуване 5 пъти седмично - излезе препоръка за абонамент на цена  129 евро за неограничено пътуване по маршрута (т.е. покрива пътувания в пикови и в извънпикови часове). А ето и всички условия:

Последна редакция: пт, 20 юни 2025, 12:50 от Sunny bunny

# 616
DanielaVI, в обявите пише колко е наема, защото е различен за различните стаи, но от порядъка на 700-800 Е.
Ние днес отказахме едно студио, защото младежът предпочете друг вариант.
Но както е писала Сойка, постоянно дебнене и рефрешване в Plaza и постоянни проверки в XIOR.
Същото се отнася и Maastricht hosting.

bibi, бързо да се оправя девойката, в този случй Uber е отлично решение.
Нашия в последния момент, преди време,  успя на хване Uber и хвана самолета и пак беше събота, без обявена стачка, влакове нямаше.

# 617
Здравейте. Днес е излязла томболата на ТУ Айндховен за стаи. Синът ми не печели. Някой получил ли е положителен отговор? От университета са му казали, че за около 2000 чуждестранни студента ще има 200-250 стаи. (Това вече беше коментирано).

# 618
  • Бургас
Здравейте. Днес е излязла томболата на ТУ Айндховен за стаи. Синът ми не печели. Някой получил ли е положителен отговор? От университета са му казали, че за около 2000 чуждестранни студента ще има 200-250 стаи. (Това вече беше коментирано).

Здравейте, във Вестиде има стаи за студенти от TUe, предполагам, че сте ги видели Simple Smile

Sunny bunny , много благодаря! Това ще му е най- изгодно, така като гледам!

А някой от опит може ли да ми каже, кога ще получим подробности за предложената стая ? Писмото е общо, че ни се предлага в този град един от двата варианта, за които той е кандидатствал /даже не става ясно, кой от двата вариант/ и срока, и финансовите условия, без конкретни суми или снимки! Имаме 5 дни, да подтвърдим дали ще се възползваме!
Синът ми ще пише на брокера, за повече информация, но дали ще я получи ?

# 619
ЕЗОК се вади когато решите - ако студента е в България си го подава сам, ако не - вие с пълномощно. Валидността е точно 1 година, става готова за около 2 до 3 седмици. Не е обвързано с местопребиваването и регистрацията в Нидерландия.
Лекарства по  българската ЗК не се отпускат безплатно или реимбурсирано в Нидерландия. Може да ви ги изпишат тук, да се закупят там в аптека (рецепта на английски и с активно вещество) и да ги предявите тук за възстановяване. Там има безплатни, но трябва студента да има местна застраховка и/или да мине през холандско джипи. Ако е някакъв по-специален режим лекарството, може и  да ви изискат минаване през холандско джипи и специалист.
Извинявайте предполагам ,че питам неща,които вече може би са писани,но ми е пълна каша ,а трябва да намеря решение на нашия казус.
За да получи лекарство в Нидерландия казаха,че трябва ЕЗК и рецепта издадена от нидерландки лекар,затова питам......как да го направим точно?
Със студентска застраховка ще има ли достъп до холандско джи пи?Когато се регистрира при холандско джи пи и има студентска застраховка ,в Бъгария остава ли здравно осигурен ....или здравните осиг тук се спират само ,ако започне работа в Нидерландия  и скл. базисна здравна осиг.там ,като работещ?

# 620
Кажете и откъде ви е информацията - от Нидерландия ли, от България ли? Ако нещо твърде специфично, няма как да се даде точна инфрмация.
Само ЕЗОК там ви върши работа в студентските поликлиники и спешното. Другаде никъде общо взето.
Ако ви е спешно или трябва регулярно да се приема лекартсвото - уговорете се с българския си лекар и закупете оттук повече бройки или може да изпратите по някое дете или пътуващ родител - всеки месец има такива и мисля никой няма да ви откаже Simple Smile
За записване при холандски личен лекар - трябва да се намери практика, която приема. Дали ще вземе с ЕЗОК (крайно ми е съмнително само с него да приемат), студентска базова/пълна или такава за работещ може да каже само съответната практика. Намирате практиките в града и се започва питане - приемате ли, ако да - какво искате. Всяка си има нейните изисквания.
Прегледите при джипита обикновено си се заплащат (пак зависи от застраховката и размера самоучастие), имайте предвид, че консултациите по телефон също се заплащат.
За здравното осигуряване в България - щом се получи бележката за безусловен прием от университета, си я превеждате при преводач и я носите в НАП, където сте регистрирани. Там ще отбележат студента за здравно осигурен за 1 календарна година - от 1ви септември. И така всяка година до завършване или до навършване на 26г. За летните месеци до 1ви септември следва вие да си подадете декларация и да си внесете.
Моят съвет е да рещавате казусите един по един. В Нидерландия може да се сключва застраховка и със задна дата. А в България удостоверението може да се отнесе и след 1ви септември и пак ще се отбележи в системата.

# 621
Вчера беше ден изпълнен с много прекрасни емоции. Следобед получи оценката за финалното есе, а след това и една скромна, но изпълнена с приятно настроение церемония за завършилите outriching honors program.
Пожелавам на всички родители да изживеят тези хубави емоции.

Опитах едно видео от телефона да прикача, но не ми се получи 😞

# 622
ЕЗОК се вади когато решите - ако студента е в България си го подава сам, ако не - вие с пълномощно. Валидността е точно 1 година, става готова за около 2 до 3 седмици. Не е обвързано с местопребиваването и регистрацията в Нидерландия.
Лекарства по  българската ЗК не се отпускат безплатно или реимбурсирано в Нидерландия. Може да ви ги изпишат тук, да се закупят там в аптека (рецепта на английски и с активно вещество) и да ги предявите тук за възстановяване. Там има безплатни, но трябва студента да има местна застраховка и/или да мине през холандско джипи. Ако е някакъв по-специален режим лекарството, може и  да ви изискат минаване през холандско джипи и специалист.
Извинявайте предполагам ,че питам неща,които вече може би са писани,но ми е пълна каша ,а трябва да намеря решение на нашия казус.
За да получи лекарство в Нидерландия казаха,че трябва ЕЗК и рецепта издадена от нидерландки лекар,затова питам......как да го направим точно?
Със студентска застраховка ще има ли достъп до холандско джи пи?Когато се регистрира при холандско джи пи и има студентска застраховка ,в Бъгария остава ли здравно осигурен ....или здравните осиг тук се спират само ,ако започне работа в Нидерландия  и скл. базисна здравна осиг.там ,като работещ?
По отношение на личния лекар мога да кажа, че синът още със започването на първи курс се регистрира при личен лекар там само с ЕЗК. Не е имало проблем. Наложи му се скоро да го посети и му направиха преглед, изписаха лечение и не му взеха пари. Това е моят опит до момента. По отношение на здравните осигуровки е както ако следва в наш университет.  В НАП подавате декларация, че детето е студент редовна форма на обучение заедно с удостоверение от университета,  за това обстоятелство и това е.

# 623
Klimentina2013 браво!Красиви и щастливи! Пожелавам си и аз такава хубава церемония и успешно завършване!

# 624
Здравейте! В квартирата на дъщеря ми, която ще е втора година студент в RUG Groningen, се освобождава едната стая.Това е информацията за квартирата. Град: Groningen, Hoendiep str. 39a . Стаята е 9 кв.м. Наемът е бил досега 365€ вкл вода, ток, интернет, газ. Иска се 340€ депозит. Договор за 1 година. Има мебели, които ще трябва да се платят на предния квартирант. Квартирата е за 6 човека с обща баня, отделно тоалетна и малка кухня. В момента са 2 холандеца, 2 момчета българи и дъщеря ми. Търси момиче. На 10 Мин пеша от център и основните университети.
Ако проявявате интерес, пишете на лични.

# 625
Здравейте! Новоприет младеж в TU/e си търси жилище в Айндховен и околностите. Някой да си търси съквартирант или да има информация за освобождаващо се жилище?

# 626
Здравейте,дъщеря ми е приета в Хага и си търси квартира.Има ли девойка,която също търси или да знаете да се освобождава място.Досега няма успех в търсенето.
Предварително благодаря

# 627
Браво Klimentina2013, прекрасен момент!

# 628
Момичета, моля за напомняне за места за мебели/оборудване втора путреба или ако някой трябва да си разпродава обзавеждане и оборудване в Амстердам да ми пише Simple Smile
Сина трябва да освободи напълно обзаведено студио след почти 3 години, а предишния квартирант на новото вече е изнесъм всичко...

# 629
Вчера беше ден изпълнен с много прекрасни емоции. Следобед получи оценката за финалното есе, а след това и една скромна, но изпълнена с приятно настроение церемония за завършилите outriching honors program.
Пожелавам на всички родители да изживеят тези хубави емоции.

Опитах едно видео от телефона да прикача, но не ми се получи 😞
Браво! Поздравления! В кой университет е това? Моята е в ТУ Айндховен, но още не са им излезли резултатите от Honour програмата. И да попитам - счита ли Honour програмата за полезна? Доволна ли е?

Общи условия

Активация на акаунт