Студенти в Нидерландия - 25

• 40 377
  • 727
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Търсете и в съседните на Амстердам градчета. Ако не с влак, има и автобуси... Ако е платен стажът, ще има право на безплатно пътуване с DUO.
Ако е само временно и си пазите адреса на старото място, можете нещо за преотдаване да намерите, без право на регистрация по-лесно се намира.

Дописвам- утре SE Amsterdam Minervahafen пак ще пускат (16:00 CET) обзаведени студия за краткосрочно настаняване (до една гонина). Около и над 1500е/месец са, с всичко включено.

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 20:26 от Peruanka

# 721
Здравейте, искам да се допитам до вас по следния казус:
От фирмата, в която беше на стаж, предложиха на сина ми работа онлайн през лятото за 2 месеца по 2 часа на ден, за която ще му бъде заплатено, но без договор. Шефът му е казал, че вероятно ще му трябва инвойс, за да си отчете счетоводно плащанията.
Въпросите ми са;
1. Трябва ли тези доходи да ги декларира някъде и като какви, след като няма трудов договор?
2. Необходимо ли е да сключва здравна застраховка? Досега не е работил и няма такава.
3. Този вид работа дава ли му право да кандидатства за студенстско финансиране от сега? така или иначе от септември планира да започне работа.
Търсих отговори по темата, но разчитам и на вашето мнение, ако някой има  опит с подобна ситуация.

# 722
Да не е на принципа да се регистрира като фирма и да си отчита? Мисля имаше такива случаи в темата и те ще подскажат как става отчитането (декалрация за доходи за тази годинасе подава чак догодина). Ако е така - трябва здравна застраховка, но може да не бърза, може да я сключи и със задна дата. При 2 часа на ден ще има право на всички финансирания, защото си прави достатъчно часове.

# 723
Благодаря за мнението!
Явно ще трябва да е нещо като "self employed" или "freelance".
Четох, че  ще трябва да го отчете като доход догодина като впише "miscellaneous work".
Ще изчакаме тогава със застраховката - там срокът беше до 3 месеца мисля.
Дано се включи някой с подобен случай.

# 724
  • София
За да издава фактури, трябва да се регистрира в KVK като self employed (zzp), за да има данъчен номер. По принцип до определен оборот на година (хиляда и нещо мисля беше) не е длъжен да се регистрира, а само декларира доход от други дейности, но DUO искат тази KVK регистрация и данъчен номер, time sheet и фактурите, за да оправдае заработените часове и доходи.
Също така се начислява и плаща ДДС. В NL е обратното на България. Като регистрираш фирма или търговска дейност, автоматично си по ДДС. Ако считаш, че оборотът ти ще е малък и не ти трябва спрямо бизнеса, тогава се кандидатства за схема, по която не начисляваш и не плащаш ДДС към държавата, съотнетно не ползваш, наричат я KOR, до 20хил./година оборот. Отнема време обаче.

Последна редакция: пт, 04 юли 2025, 11:10 от Peruanka

# 725
Търсим настаняване в Амстердам за момиче. Ако някой нещо види, ще съм благодарна да сподели.
и ние търсим там вече втори месец - луда работа е, даже дъщеря ми започна да си търси друг стаж и може да се наложи да пропусне тази възможност заради липсата на квартира
ако чуя нещо - ще ви пиша
 Аз също подкрепям мнението на Русалка 77 ,  не се отказвайте от стажа .Моят син също намери стаж в друг град и пътуваше. След намирането на квартири ,намирането на стаж е едно от най-трудните неща с които сме се сблъсквали!Помня ,че 40 % от децата останаха без стаж и беше огромна драма  за тях, защото трябваше да пишат 0 семестър,а парите за квартира и всички разходи си вървяха.Сега от позицията на преминали вече през това  виждам, че сме взели най-правилното за тогава решение.Отделно вече бившия студент , сега вече е работещ в фирмата в която стажува и отново пътува..Успех на децата ..!!!
П.П-Искам да изкажа огромна благодарност на СОЙКА и IavAzza  за помощта  свързана  със здравословният проблем на синът ми . IavAzza -  огромно  благодаря и на синът и който подари своите лекарства  .Момичета  прекрасни сте !!!!

# 726
За да издава фактури, трябва да се регистрира в KVK като self employed (zzp), за да има данъчен номер. По принцип до определен оборот на година (хиляда и нещо мисля беше) не е длъжен да се регистрира, а само декларира доход от други дейности, но DUO искат тази KVK регистрация и данъчен номер, time sheet и фактурите, за да оправдае заработените часове и доходи.
Също така се начислява и плаща ДДС. В NL е обратното на България. Като регистрираш фирма или търговска дейност, автоматично си по ДДС. Ако считаш, че оборотът ти ще е малък и не ти трябва спрямо бизнеса, тогава се кандидатства за схема, по която не начисляваш и не плащаш ДДС към държавата, съотнетно не ползваш, наричат я KOR, до 20хил./година оборот. Отнема време обаче.

Много благодаря за разяснението.
Проверих как става регистрацията в KVK, но освен попълването на формуляра. трябва и да си насрочи среща със служител, а той в момента е в БГ. Не видях да има опция това да стане онлайн.
Не предполагах, че ще има толкова изисквания Simple Smile

# 727
Да продължим дискусиите в Новата ни 26та тема . Flowers Hibiscus

Общи условия

Активация на акаунт