Как да оттегля съгласие и въобще имам ли такова право?

• 1 867
  • 18
  •   1
Отговори
  • Washington,USA
Преди време бях писала есе на философска тематика. Бях помислила, че е добра идея да го публикувам в книга. Сега не мисля така. На кого да кажа, че не искам есето ми да бъде публикувано в бъдеще броеве и имам ли такова право?

# 1
  • Далечният изток
Това ако си е само в твоите мисли, все едно на мен да кажеш, че не искаш...
Твоите теми са все по-абсурдни обаче. Rolling Eyes

# 2
  • Washington,USA
Това ако си е само в твоите мисли, все едно на мен да кажеш, че не искаш...
Твоите теми са все по-абсурдни обаче. Rolling Eyes

Не виждам кое е абсурдно. Не искам в бъдещи тиражи на книгата да съществува мое есе по ред причини. Имам ли такова  право или не? Може да не е точно тема за тоя подфорум, но вярвам че има хора, които да ме насочат.

# 3
  • Далечният изток
Ти нещо само си помисли или си даде есето да го публикуват?
Я си прочети първия пост...
Броеве, тиражи... Хайде да се фокусираш върху една версия и да си държиш на нея.

# 4
  • Washington,USA
Ти нещо само си помисли или си даде есето да го публикуват?
Я си прочети първия пост...
Броеве, тиражи... Хайде да се фокусираш върху една версия и да си държиш на нея.

Да, есето ми беше публикувано и тогава мислех, че е добра идея. Сега не мисля така. За какви версии говориш?

# 5
Може да се каже на автора (който е събрал произведенията и издал книгата), би трябвало да се съобрази.

# 6
  • Далечният изток
Ами чети си постовете да видиш какво пишеш. Няма да ти преразказвам сега.

Защо не мислиш, че е добра идея вече?

Договор имаш ли, с този, който е събрал произведенията, с издателя?

# 7
Надали сборник с есета ще има повторно издание ...

Но все пак давайки право за публикация си подписала документ - надали е устна договорка. ОСВЕН ако есето не е част от участие в конкурс или друго мероприятие. Също ако е участие в конференция и това е сборник с представените материали или тем подобни.

Тези неща имат значение. Дай повече информация.

# 8
Какво представляват авторските права?
Кои типове произведения са предмет на авторски права?

Собствеността върху авторските права дава на собственика изключителното право да използва произведението с някои изключения. Когато човек създаде оригинално произведение, обективирано в материална форма, той автоматично притежава авторските права върху него.

Много типове произведения отговарят на условията да бъдат защитени с авторски права, например:

аудиовизуални произведения, като телевизионни програми, филми и онлайн видеоклипове;
звукозаписи и музикални композиции;
писмени произведения, като лекции, статии, книги и музикални композиции;
визуални произведения, като картини, плакати и реклами;
видеоигри и компютърен софтуер;
драматични произведения, като пиеси и мюзикъли.
Службата за авторските права предлага информация онлайн. Можете да се обърнете и към адвокат, ако искате да знаете повече.

# 9
Виж си договора. Най-вероятно съгласието ти за публикуване е само за конкретното издание

# 10
Много добър анализ на ситуацията!
Аз само бих допълнила, обърни се към адвокат или кантора, които са специализирани в патентно-лицензионна дейност. Не всички адвокати са компетентни в материята.

# 11
Адвокат за някакво есе.. моля ви се.
Имаш право за бъдещи издания на същата книга. Към момента  е паднало мандалото. Вече са отпечатани и излезли, дала си съгласие.
Свържи се с издателите и кажи – не давам, не ща.
Авторски права са върху книгата и тя трябва да се свърже с автора на книгата и издателите.

# 12
  • София
Имаш ли договор за есето? Ако да - прочиташ си условията, срок, неустойки...  Ако нямаш договор, обаждаш се и казваш, че не желаеш есето ти да се отпечатва при следващ тираж. Всъщност най-добре забраната да е в писмена форма.
Какви адвокати, хайде по-сериозно. Joy

# 13
Наскоро четох сборник с разкази от Анджей Сапковски (авторът на "Вещерът"). Като предисловие на всеки разказ имаше историята му - как го е написал, от какво се е вдъхновил, къде е публикуван първо, къде е публикуван впоследствие... Видно беше, че за всеки от разказите всяка следваща публикация беше въпрос на лични договорки с автора.

# 14
Да, за всяка следваща публикация се иска съгласието на автора.

Общи условия

Активация на акаунт