Четвъртокласници 2024-2025 - II тема

• 22 276
  • 637
  •   1
Отговори
# 135
Така зададен въпросът изключва лично мнение по него според мен. Ако лиспваше "според текста" или вместо това имаше "според вас", можеше да се впуснат в разсъждения, но въпросът ги изключва.
Абсолютно!
На последната родителска среща ,класната сподели,че всяка година МОН имат издънка по отношение на допуснато двусмислие в условието. На една от последните матури по математика има такова ,като са компенсирали учениците с даване на точки въпреки това.Очакват и тази година да има някаква издънка.

# 136
  • Варна
Звучи ми като да трябва да посочи от текста, но да формулира със свои думи и обясни защото така смята. Опирайки се на текста, но изказвайки свои доводи защо посоченото в текста е успех. 

Точно 11 въпрос ще обърка повечето деца.
"11. Какво е успехът според текста? Посочи три довода."
И ключа:
"Изразява собствено мнение и привежда адекватни доводи."
Моето е отговорило като е изброило и трите довода. И това всичко е направено с пълен и разширен отговор. Въпреки това се съмнявам да дадат точки. Да видим.
Не зная колко свободни реда е имало на бланката за да се отговори по начина който си го написала. Защото може да се направи много дълга интерпретация. И ако си права, това означава, че заветните Simple Smile 8 точки ще са мираж Joy

# 137
  • Пловдив
Противоречието между условието на зад. 11 и критериите за оценка е скандално.
Да, може би е така и вероятно си права. Трябва да се потърси по-компетентно мнение от моето. От някой който може точно и ясно да разтълкува поставения въпрос и дадения ключ.
Не знам дали е скандално, но е смешно (ако не си на мястото на децата). "Според текста" си го пише черно на бяло в едно от последните изречения, а за оценка искат творчество и собствено мнение - то няма никакво място за творене тука. Нещо са се разсеяли, допускам, при съставянето.

Цитат
Опирайки се на текста, но изказвайки свои доводи защо посоченото в текста е успех.
Или защо не смята че е успех. Grinning
Но няма такова указание. Пише "кои са според текста" и достатъчен отговор би следвало да е на така зададен въпрос: това, това и това.

Последна редакция: вт, 03 юни 2025, 16:49 от Магдена

# 138
Възможно ли е в критериите да са разменили местата на 10 и 11?
10. Аргументира отговора си на въпрос, свързан със
съдържанието на текста. 6т. - да се отнася за въпрос 11. Какво е успехът според текста? Посочи три довода.

11. Изразява собствено мнение и привежда адекватни доводи. 8т. да се отнася за въпрос 10. Защо тревогата по време на изпит е безполезна? Обоснови своя отговор.

Последна редакция: вт, 03 юни 2025, 17:08 от Фи_Фи

# 139
Не, не. При мен се получи завъртяно за да обясня, но иначе децата ще са се справили.

Звучи ми като да трябва да посочи от текста, но да формулира със свои думи и обясни защото така смята. Опирайки се на текста, но изказвайки свои доводи защо посоченото в текста е успех. 

Точно 11 въпрос ще обърка повечето деца.
"11. Какво е успехът според текста? Посочи три довода."
И ключа:
"Изразява собствено мнение и привежда адекватни доводи."
Моето е отговорило като е изброило и трите довода. И това всичко е направено с пълен и разширен отговор. Въпреки това се съмнявам да дадат точки. Да видим.
Не зная колко свободни реда е имало на бланката за да се отговори по начина който си го написала. Защото може да се направи много дълга интерпретация. И ако си права, това означава, че заветните Simple Smile 8 точки ще са мираж Joy

# 140
Детето се прибра ,каза че бил лесен теста  ,доволен е.За утрешния повече го е страх Smirk

# 141
Съвсем възможно ми звучи.

Възможно ли е в критериите да са разменили местата на 10 и 11?
10. Аргументира отговора си на въпрос, свързан със
съдържанието на текста. 6т. - да се отнася за въпрос 11. Какво е успехът според текста? Посочи три довода.

11. Изразява собствено мнение и привежда адекватни доводи. 8т. да се отнася за въпрос 10. Защо тревогата по време на изпит е безполезна? Обоснови своя отговор.

# 142
Не знам само на мен ли 7 ми звучи странно и би объркал децата, както и чувам от много, че е станало?

# 143
  • София
И моята смята, че е било лесно. Да видим.
Нямам нерви да проверявам отговори. Мина вече.

# 144
С каката проверявах първата част. Тогава беше до 50 точки. 27+12 за съчинение или преразказ не помня точно. Бях доста доволна тогава от нея. И двамата са ми с дислексия в различна форма и за мен резултат над 70% е супер. Дребният очаква над 80, да видим ще излязат ли правилни сметките му.

Последна редакция: вт, 03 юни 2025, 19:07 от Mama Ru

# 145
И според мен 10. и 11. задача са със разменени отговори в ключа.
Прави ми впечатление, че тестът проверява функционалната грамотност, умението да извличаш и анализираш информация. Трудно могат на отворените въпроси сами да си дадат сметка кое им е вярно и кое - не. Оценителите имат много по-разширен ключ.
Моят син отказа да гледа теста, само за някои задачи го питах, верни са, но не искам да настоявам, да не си намери грешки и да се притесни за утре.

# 146
Ще видим. Ако наистина има само 2-3 грешки, то максимумът, който може да не получи е 20 точки. За сега няма да му го казвам. Аз очаквам около 68-75

# 147
Моята е доволна. Погледна теста, каза че въпросите са верни, но тези с текста и отворените отговори не ложеж да каже.
Дано и утре е спокойна.

# 148
И моята е доволна от себе си. Прегледахме набързо заедно въпросите. Успех и утре на наборчетата!

# 149
Моят каза, че не е сигурен дали на 25-та е написал достатъчно, др било лесно. Особено 24–та , на която не трябвало всичко да преписва. Нищо не съм проверявала . Ще чакам резултата. На отворените няма как да преценя колко точки ще му дадат.

Общи условия

Активация на акаунт