Четвъртокласници 2024-2025 - II тема

• 22 281
  • 637
  •   1
Отговори
# 120
Т.е казвате, че до вчера децата са преписвали целия текст, поправяйки думите в него, а от снощи има ново правило да препишат само сгрешените думи?!? И това ако не е подигравка с тях! Ще има масово преписани цели текстове. Дано учителите да са им посочили тази особеност днес!

# 121
https://www.facebook.com/share/v/15cWAi5iNH/?mibextid=wwXIfr

Искрено се надявам да са обяснили добре на всички деца, понеже и в репортажа преди изпита се вижда как дори преподавателите още не са информирани за промяната. И говорят за препис на текста.

# 122
  • Пловдив
Искате да кажете, че ако детето прочете условие "Открий дванадесетте правописни грешки в текста. В листа за отговори запиши ВЯРНО само сгрешените думи" ще има колебание какво трябва да прави?

# 123
Аз виждам голям капан във въпроси 6-11, които се оценяват с 30 точки.

# 124
  • Пловдив
Отговора на всеки от тях се крие в текста.
Няма кой знае какви капани, според мен.

# 125
Синковецът каза, че госпожата им казала после в клас верните отговори да си проверят (по спомени) и той имал само 2-3 грешки. Ти да видиш, чакал резултат 80+ точки. Ако познае ще почерпя.
Относно подготовката - така и не видях тестовете, които прави, купихме помагало - работили са по него в училище и за домашно, но той нали всичко "аз сам" идея си нямам какъв е моделът и какво са променили. Нищо не е коментирал. Само накрая разбрах, че е съчинение по картинка и като попитах правили ли са такова в клас, каза "ДА". Толкова е завеян, че вчера говорим за нещо, днес ми вика "Ама аз няма да ходя". Имам чувството, че понякога разговаря машинално и след малко е бяло поле.

# 126
На 11въпрос питат какво е успех, според текста,с в ключа с отговорите се търси собствено мнение и доводи?

# 127
Здравейте!
За мен проблемът идва от това, че при подготовката за НВО децата свикват на типа задача и е възможно да не прочетат условието, защото си знаят какво да правят. В случая е добре, че задачите са разменени, за да се усетят още в началото, че има разлика с работените досега варианти.
Има няколко по- объркващи условия в задачите за четене с разбиране. Виждам, че и критериите за оценяване са различни от досегашните и ще се търси творческо и логическо мислене, което е супер.
Моята дъщеря ми каза, че не знае какво означава думата " обоснови", паднах направо. Не си спомни какво точно е написала та ще видим.

# 128
  • Варна
Точно 11 въпрос ще обърка повечето деца.
"11. Какво е успехът според текста? Посочи три довода."
И ключа:
"Изразява собствено мнение и привежда адекватни доводи."
Моето е отговорило като е изброило и трите довода. И това всичко е направено с пълен и разширен отговор. Въпреки това се съмнявам да дадат точки. Да видим.

# 129
Противоречието между условието на зад. 11 и критериите за оценка е скандално.

# 130
  • Варна
Противоречието между условието на зад. 11 и критериите за оценка е скандално.
Да, може би е така и вероятно си права. Трябва да се потърси по-компетентно мнение от моето. От някой който може точно и ясно да разтълкува поставения въпрос и дадения ключ.

# 131
Не знам за кое съм права, благодарение на МОН вече се съмнявам в собствената си функционална грамотност Grinning

# 132
Така зададен въпросът изключва лично мнение по него според мен. Ако лиспваше "според текста" или вместо това имаше "според вас", можеше да се впуснат в разсъждения, но въпросът ги изключва.

# 133
Ние сме писали последното изречение от текста на зад.11 ,защото ми повтори че трябвало да се чете внимателно и пише според текста и госпожата винаги така им казвала да гледат условието,не какво мислят те.

# 134
Звучи ми като да трябва да посочи от текста, но да формулира със свои думи и обясни защото така смята. Опирайки се на текста, но изказвайки свои доводи защо посоченото в текста е успех. 

Точно 11 въпрос ще обърка повечето деца.
"11. Какво е успехът според текста? Посочи три довода."
И ключа:
"Изразява собствено мнение и привежда адекватни доводи."
Моето е отговорило като е изброило и трите довода. И това всичко е направено с пълен и разширен отговор. Въпреки това се съмнявам да дадат точки. Да видим.

Общи условия

Активация на акаунт