Обсъждане на имотни обяви - 38

• 49 707
  • 753
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Със сигурност няма да остане празен, но много да се внимава със сградата. Това е от ключово значение. Ремонта е на второ място. Там вървят и много краткосрочните и средносрочните, ако ви се занимава Blush

# 451
Здравейте, какво мислите за района на Цар Симеон между Мария Луиза и Хр. Ботев? Попадна ми един апартамент с инвестиционна цел, но сякаш районът не е хубав. Но пък все пак е в центъра... Дали ще има желаещи за наематели ако се постегне адекватно?
Сега не е хубав район, но след време младите няма да знаят какво е било, какво е станало, и смятам ще си върне цената. Има разни салончета, арабски дюкянчета по ул. "Симеон", и цели тумби стоят и си лафят на тротоара. Ще свикнем с различните скоро.

# 452
Новите сгради са с доста компромисно качество. Старите са кошмар, повечето гредоред. Районът не се харесва.
Не знам какво значи някой ден, но от 35 г районът по-хубав не е станал и не го виждам да се промени скоро. В него така да се каже съм израснала, редовно съм там и положителна промяна не намирам.

# 453
Преди година ходих на гости на позната, която беше под наем в този район - между пазара и Христо Ботев. Относително нова кооперация - около 2000 година на пръв поглед. Като външна архитектура беше ОК, като вътрешно разпределение - голям 3-стаен апартамент, също беше ОК, дори повече от ОК. Нооо, в момента, в който влезеш във входа, лъхваше адски мирис на мухъл. Не леко да се усеща, бухвално вълна. Не беше мръсно във входа, но така се усещаше. Явно проблемът е в мазетата. И, типично за кооперации от този период - асансьори модел соц., а до тях - тесни виещи се етажни стълби, като за малка еднофамилна къща. Ходила съм на зъболекар в кооперация от този период  - беше същото с асансьора и стълбите. Явно стремежът към оползотворяване като ЗП от инвеститора вече е надделявала над разума. Иначе дори в малки кооперации от 50-те и 60--те години стълбите са широки.
Като район не е добре, кооперацията беше точно по средата между Женския пазар и Христо Ботев, аз тръгнах от пазара към адреса. Наистина имаше различни по-тъмни субекти - и наши (по-малко), и чуждестранни, доколкото въобще имаше хора.
Накратко - не препоръчвам района.

# 454
  • София
Хора с готовност да плащат извън минимум по-рядко биха избрали този район.

# 455
Здравейте, имате ли мнение относно сграда Семирамида Витоша както и Ривайв
( Генов и ко)

# 456
Здравейте! Дали имате наблюдения и опит по линия на 3/4 етажните жилищни кооперации в Илинден, например тази обява:

https://m.imot.bg/obiava-1c173874934325386-prodava-tristaen-apar … ad-sofiya-ilinden ?

Строителството май е около 50-те / 60-те години и са гредореди, на които собствениците са изливали  плочи в имотите си на по-късен етап. Доколко могат да се разглеждат като дългосрочна инвестиция с цел живеене и изобщо - колко ли още живот има в тях?

Иначе кварталът е супер спокоен и комуникативен към момента и много привлича вниманието ни на фона на останалите западни и северни квартали, към които сме ориентирали търсенето си за двуспален апартамент…

# 457
  • София
Няма начин блоковете ако са от 60те години да са гредоред.
За мене са още от войната и германското присъствие тук. В герм. градове съм виждала изглеждащи по същия начин блокчета, знае се от кога са. А и 40те г. в  София германските войски са строили блокове в Илинден и сегашната Дружба 1, около езерото. То не е съществувало тогава, но и на двете места е било удобно за транспортни връзки.
Разровете документацията и ако са от тогава - да гредоред са.
Колко им е живота - зависи от живущите и техните нагласи да ремонтират и поддържат. Но без да преправят и бутат стени.
Ако изобщо този имот реално съществува, а не е "продаден току що". Че темата знае и за крадени от чужбината снимки = набирателни.

# 458
Илинден е странен. Зависи къде е. Има няколко блока, които са от 65-та на 3 етажа и не са гредоред. Има и гредоред от другата страна на Т. Александров - старите немски блокове. Има и на по 8 етажа от 65-та отново тухла.

Последна редакция: пт, 15 авг 2025, 10:23 от Аncy

# 459
Здравейте! Дали имате наблюдения и опит по линия на 3/4 етажните жилищни кооперации в Илинден, например тази обява:

https://m.imot.bg/obiava-1c173874934325386-prodava-tristaen-apar … ad-sofiya-ilinden ?

Строителството май е около 50-те / 60-те години и са гредореди, на които собствениците са изливали  плочи в имотите си на по-късен етап. Доколко могат да се разглеждат като дългосрочна инвестиция с цел живеене и изобщо - колко ли още живот има в тях?

Иначе кварталът е супер спокоен и комуникативен към момента и много привлича вниманието ни на фона на останалите западни и северни квартали, към които сме ориентирали търсенето си за двуспален апартамент…

Не бих си взела в тези жилища, гредоред са 3/4 етажните, за къщичките на офицерите не зная.  Не си струва инвестиция, освен ако не се изтърбуши целият блок и някой да постави плочи, което не виждам как ще стане. Иначе мястото не е най-лошото като география, близко е до метро, пазари. В някои от тези гредореди има от 'лилавите' и това винаги ще държи ниска цена.

# 460
За мен не си струва да се дават пари за апартаменти в тези блокчета в Илинден, тези, които са гредоред. Цената им не случайно е ниска, а и в бъдеще няма да се повишава, дори ще пада. Освен ако жилището не е за възрастен човек, на първи-втори етаж. Но след години (десетилетия) цената (спрямо останалите жилища за продажба, които не са гредоред) ще пада още. Така че, според мен, по-добре панелно жилище в приличен блок, отколкото тези блокчета.

# 461
Аз си мислех че гледаме нужди за живеене и възможности тук и сега. Какво значение има след 20-30г каква ще е цената и дали ще се покачва? Май винаги капиталова възвращаемост влиза в нуждите. Що се лъжем?

Към питащия - какво означава инвестиция с цел живеене? За първи път чувам такъв термин.

# 462
Имаше един блок, мисля точно там, подпрян на външни метални пръти. Ако е там, то всеки момент могат да започнат проблеми.

# 463
Благодаря ви за споделените мнения! Разгледах историята на квартала и наистина тези сгради (между Стамболийски и Найчо Цанов) са с датировка 40-те, което за 80 години назад звучи вече стряскащо. Различни собственици правили на жилищата си бетонни плочи, но доколко това дава дългосрочност на сградите - не знам. Кварталът иначе е много идилично-интригуващ, има зеленина, относително подреден за паркиране, самите стаи/спални на апартаментите изглеждат просторни. Входовете, които са изцяло санирани, са супер визуално. Цените също са поносими, но както споделихте - има и защо.

Gogo, имах предвид, че търсим с цел живеене дългосрочно (младо семейство с малки деца сме), а не с цел инвестиция на средства за отдаване под наем.
Хипопотам, да, и на мен ми излезе новина от 2018-та за сграда в този квартал, което ме притесни като надеждност изобщо на строителството на тези кооперации в района.

# 464
В случая изобщо не е ясно дали офертата е гредоред, та тръгнахте да обсъждате подобни имоти. Пише тухла. От там фантазията на брокера не е ясно какво е имала предвид.
И е важно да уточним, че говорим за ж.к. Илинден, а не за район Илинден. Освен това всеки квартал има топ спотовете, които държат цени.
ж.к. Илинден според мен се дели на две части разделени от булевард Тодор Александров, които имат различни характеристики. В комбинация с част от ж.к. Света Троица в карето Пиротска, Константин Величков, Иван Александър, Чавдарица търсенето е на пика, предлагането на монолит тухла е нулево. Има малко нови сгради, и препродажбите в тях дори не стигат до обява.
Не защото живея в района, но го считам за конкуренция на доста от модните за продажби квартали. Няма да изреждам защо, че ще е досадно. Поне по два пъти в седмица ме спират брокери да питат дали в сградата ни се продава нещо.

Преди години търсех второ жилище в района, по-малко. С късмет купихме, но честно казано след този ни опит не бих се захванала отново с ремонт на стар имот с всички екстри + подмяна на външни етернитови тръби за мръсен канал. Но нямах избор. В района до 10 мин. пеша, каквото беше заданието, няма нови строежи(освен този на мястото на ЧЕЗ, в който апартаментите са ужас)

Дописвам се. Аз лично не бих гледала изобщо за покупка нищо между Тодор Александров и Стамболийски. А тези къщури са нож с две остриета.

Общи условия

Активация на акаунт